De asperge: dé voorjaarsgroente bij uitstek. Uitsluitend verkrijgbaar van begin april tot 24 juni, wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken naar de oogst van ‘het witte goud’ dat bekend staat om zijn verfijnde smaak en gezonde eigenschappen. Door de gedwongen sluiting van de horeca dreigen echter ook de aspergetelers met hun oogst te blijven zitten. Des te meer reden om asperges thuis op het menu te zetten. Vorig jaar verscheen bij Good Cook Asperges van Jessica Lek met hierin 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges van klassiek gekookt met beenham, ei en notenboter of gegrild op de barbecue. Naast lekker, zijn alle recepten van Jessica verrassend eenvoudig, zoals dit fantastische platbrood met geroosterde asperges, venkel en gerookte zalm, waarvan wij het recept mochten delen!
Voor meer asperge-inspiratie het boek Asperges is hier voor € 10,95 te bestellen (Fotografie Mitchell van Voorbergen | Uitgeverij Good Cook | 9789461432094) of ga naar het aspergecentrum. Voor de dichtstbijzijnde teler klik hier hier.
Lunchgerecht of klein hoofdgerecht – Voorbereiding 15 minuten – Bereiding 10 minuten
Bakplaat
Voor 4 personen
INGREDIËNTEN
4 eenpersoons Zweedse, Turkse of Elzasser (flammkuchen) platbroodjes
300 ml crème fraîche
1 potje (250 g) labneballetjes op olie (Midden-Oosterse winkel) of geitenkaasbollen op olie, uitgelekt
2 kleine venkelknollen met groen, in dunne plakjes
450 g groene asperges, schoongemaakt en over de lengte gehalveerd
4 el milde olijfolie
zeezoutvlokken
zwarte peper, versgemalen
1 pakje (300 g) gerookte zalm, in plakjes
½ bosje dille, geplukt
1 bakje (100 g) granaatappelpitjes
80 g waterkers
hummus, losgeklopt, om erbij te serveren (optioneel)
1 el gedroogde wilde venkelbloemen, ter garnering (optioneel)
BEREIDING
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Leg de platbroden op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met een laagje van de crème fraîche (houd iets van de randen vrij) en verkruimel er in grove stukken de labne overheen. Leg er de venkelplakjes en asperges kriskras op. Schenk er per platbrood 1 el olijfolie overheen. Bestrooi de broodjes met zeezoutvlokken en een draai peper. Bak de platbroodjes in ongeveer 10 minuten in de oven goudbruin en krokant. Laat kort afkoelen. Leg wat plakjes zalm op ieder broodje en garneer met de dille, granaatappelpitjes, waterkers, een lik losgeklopte hummus en eventueel wat wilde venkelbloemen