Neuroloog Hans Carpay wil dat de migraine patiënt minder onnodig zal worstelen met zijn of haar ziekte, dat werkgevers, familie en vrienden rechtvaardiger zullen omgaan met terugkerende ziektemeldingen, en dat er minder onzinnige adviezen zullen circuleren.
Migraine is een extreem veel voorkomende ziekte. Iedereen kan er door getroffen worden. Deze erfelijke hersenziekte, want dat is het, heeft een grote impact op het dagelijks functioneren van de patiënt. Een ziekte die daarnaast zorgt voor een groot schuldgevoel bij patiënten, door het soms dagenlang niet kunnen functioneren in het gezin of op het werk.
Hans Carpay houdt zich ruim twintig jaar met migraine bezig. Hij is als neuroloog verbonden aan het Tergoor ziekenhuis in Blaricum. Daarnaast is hij secretaris van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging. In Migraine ís geen hoofdpijn beschrijft hij, aan de hand van ervaringen uit zijn praktijk, hoe hij in de loop der jaren anders is gaan denken over deze ziekte. Hij is meer en meer onder de indruk geraakt van de worsteling, fysiek én psychisch, die de ziekte veroorzaakt bij degene die er toevallig last van heeft. Met dit boek stelt hij zich ten doel om de migraine kleiner te krijgen en om inzicht te geven in hoe moeilijk het is er mee te leven. Want door meer kennis komt de oplossing dichterbij.
Fragment uit Migraine is geen hoofdpijn
‘Het is begrijpelijk, maar ook jammer, dat mensen tijdens een migraineaanval het liefst in het donker in bed liggen. De kans dat je iemand ziet terwijl zij een flinke migraineaanval heeft is daardoor klein. Daarom was de ervaring die ik opdeed bij een studie van mensen tijdens een migraineaanval voor mij als dokter ook zo’n openbaring. Patiënten met een migraineaanval die een afspraak bij de dokter hebben, zeggen die vrijwel altijd af, dus ik had ze niet vaak tijdens een aanval meegemaakt. Het was voor mij een indrukwekkende confrontatie toen ik als jonge onderzoeker mensen zag die tijdens een migraineaanval naar het ziekenhuis moesten komen. Ik zag voor het eerst hoe ziek ze waren en begrijp sindsdien pas waar mijn migrainepatiënten het over hebben. Iemand beschreef dat eens als: ‘Als ze het hebben, zie je ze niet, en als je ze ziet, hebben ze het niet.’ Wat niet bijdraagt aan het algemene begrip voor deze hersenziekte.’
Verschijnt 22 mei bij uitgeverij Brooklyn | 9789492754240 | Paperback | € 12,50 | verschijning 22 mei 2020