Voor de thuiskok deelt Anton Egger, Chef en Culinary Advisor van Seabourn, zijn recept voor orecchiette met Italiaanse worst, broccoli rapini en cherrytomaatjes. Oftewel een variant voor carnivoren op de pittige klassieker uit Puglia: orecchiette met broccoli, ansjovis en rode peper. Seabourn is de absolute top van luxe cruises, zij vaart naar de meest gewilde bestemmingen ter wereld en doet alle zeven continenten aan. Aan boord zijn vier restaurants waar men kan genieten van de meest uiteenlopende gerechten en wijnen, een luxe spa & retraite en twee zwembaden. Ook biedt zij unieke services als ‘Seabourn Private Air’; privéjets van en naar cruisehavens over de hele wereld.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 225 gram orecchiette pasta, of een andere kleine pasta
- 3 el extra-vergine olijfolie
- 250 gr Italiaanse worst, omhulsels verwijderd, maak er kleine stukjes van
- 3 grote tenen knoflook, fijngesneden
- 200 gr cherry tomaten, gehalveerd
- 1 groot stuk broccoli rapini, grof gesneden (indien niet verkrijgbaar gebruik cavolo nero)
- 100 gr ontpitte en uitgelekte kalamata olijven, grof gesneden
- 1 snufje chiliflakes
- grof kosher zout
- 100 gr Parmegiano Reggiano, geraspt
Bereiding
Stap 1 – Bak de Italiaanse worst
- Verhit in een grote, diepe koekenpan 1 eetlepel olijfolie tot deze glinstert.
- Voeg de vulling van de Italiaanse worst toe en kook deze op matig hoog vuur, blijf goed roeren tot alle stukjes bruin en doorbakken zijn (ongeveer 6-8 minuten) afhankelijk van de grootte.
- Schep de worst met een spatel over op een bord.
Stap 2 – Kook de broccoli en de pasta
- Kook ondertussen, in een grote pot met kokend gezouten water, de broccoli rapini snel (1 minuut). Haal de broccoli uit de pan en laat die uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Kook in hetzelfde water ook de pasta tot deze beetgaar is.
- Giet de pasta af en bewaar daarbij ½ kopje van het kookvocht.
Stap 3 – Kook de cherrytomaten
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en voeg daarna de gesneden knoflook toe, bak 1 minuut en voeg dan de doormidden gesneden cherrytomaatjes en de chiliflakes toe; bak nog 1 minuut op matig hoog vuur.
- Voeg het achtergehouden kookvocht van de pasta toe en kook op matig vuur, schraap eventuele bruine stukje af en plet de tomaten, totdat het vocht met de helft is verminderd en de tomaten bijna pulp zijn . Dit duurt ongeveer 4 minuten. Breng het daarna op smaak met zout.
Stap 4 – Maak het gerecht af
- Voeg de pasta toe aan de koekenpan samen met de Italiaanse worst, kalamata olijven, broccoli rapini en de resterende eetlepel olijfolie en kook, al roerend, tot de pasta gelijkmatig bedekt is (ongeveer 1 minuut).
- Haal de pan van het vuur, schep het gerecht over in pastaborden en garneer rijkelijk met vers geraspte parmigiano reggiano.