Het Rijksmuseum verlengt de tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome t/m 13 september 2020. De tentoonstelling opende op 14 februari en werd in de eerste vier weken al door ruim 85.000 bezoekers bezocht. Vanaf 1 juni is het Rijksmuseum weer open en de tentoonstelling te zien. De tentoonstelling Dankzij Waller is eveneens verlengd.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘Wij zijn bijzonder veel dank verschuldigd aan de 44 bruikleengevers, onder andere uit Wenen en Italië, die het mogelijk maken dat het publiek de tentoonstelling nog kan zien. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat juist in deze tijd de kunst en cultuur bijdraagt aan internationale verbondenheid.’
Kaartverkoop
Voor een bezoek aan het museum – en daarmee ook aan de tentoonstellingen – dient iedereen een online reservering te maken. Dat kan vanaf 21 mei via rijksmuseum.nl. Dit geldt ook voor alle kaarthouders, zoals Vrienden van het Rijksmuseum, Museumkaarthouders, I Amsterdam City Card, Vereniging Rembrandt en BankGiro Loterij VIP-KAART. Voor de tentoonstelling geldt nog steeds de reguliere entreeprijs voor het museum.
Over Caravaggio-Bernini
Een nieuwe generatie ambitieuze kunstenaars aangevoerd door de briljante schilder Caravaggio en de geniale beeldhouwer Bernini schudde in de eerste decennia van de 17de eeuw de ingedutte eeuwige stad Rome wakker. Zij introduceerden een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van emoties: de barok. Theatrale kunst met drama, dynamiek en bravura. Een kunst waarbij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur innig samenwerkten. Een revolutie in de westerse kunst, die in Rome begon en in heel Europa zijn sporen naliet.
Over Dankzij Waller
Zeldzame voorbeelden van vroege prentkunst, zoals de Kruisiging met vier engelen van Martin Schongauer (ca. 1485) en de Madonna met kind van Meester IAM van Zwoll (ca. 1470), zijn dankzij het Waller-Fonds te zien in het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum eert één van zijn grootste weldoeners, de kunsthistoricus en prentkenner François Gérard Waller (1867-1934) met een tentoonstelling van de meest bijzondere aankopen die dankzij zijn fonds mogelijk zijn gemaakt. Het museum dankt inmiddels ruim 55.000 werken aan Wallers vrijgevigheid. De meest bijzondere aankopen van de afgelopen tien jaar worden getoond in de twee zalen op de begane grond van de Philipsvleugel.