Als je wilt weten hoe de Zweedse zomer smaakt, zoek dan niet verder. Met de Jordgubbstårta (Zweedse aardbeientaart) kom je heel dichtbij de smaak van “Midsommar”. Voor veel Zweden is deze taart essentieel bij de viering van midzomer en zijn de aardbeien deze periode niet aan te slepen, maar ook bij verjaardagen en andere feesten is hij een graag geziene gast. Proeven waarom? Je vindt hier het recept.
[Recept: Lisa Lemke. Foto: Jakob Fridholm/imagebank.sweden.se]
Een authentieke Zweedse aardbeientaart is even simpel als spectaculair. Het is in wezen een gewoon cakebiscuit gevuld met vanillecrème op de eerste laag, aardbeienjam of slagroom op de tweede laag en vervolgens ingesmeerd met slagroom en aardbeien. Eenmaal klaar, is de aardbeientaart een lust voor het oog in al zijn rode en witte glorie: kleurrijk, decadent en om van te watertanden.
Jordgubbstårta
Ingrediënten
Biscuitgebak:
4 eieren
5 gram basterdsuiker
2 dl zelfrijzend bakmeel
25 g gesmolten boter
Vanille-crème:
6 eierdooiers
1 ¼ kopje slagroom
1 ¼ kopje standaardmelk
1 vanillestokje
3 eetlepels basterdsuiker
4 theelepels maizena
2 kopjes slagroom
1-1,5 bak aardbeien (of de helft, kunnen ook ingevroren aardbeien zijn)
1 ¼ kopje geroosterde gehakte noten en amandelen (mag ook gemengd)
15-20 kleine meringueschuimpjes
Poedersuiker
Hoe ga je te werk?
Begin met het maken van de cakebiscuit voor de Zweedse Jordgubbstårta. Vet een ronde springvorm in (ongeveer 24cm diameter) en bestrooi met wat bloem. Voeg ei en basterdsuiker toe aan een kom die in een pan met water past. Breng het water in de kom zachtjes aan de kook en klop ondertussen de eieren en de suiker. Klop en verwarm het beslag tot het ongeveer 60 graden heet is. Meet met een keukenthermometer. Haal de kom uit de pan en blijf op lage snelheid kloppen (of meng het met een mixer) tot het mengsel is afgekoeld en je een wit en donzig eierbeslag hebt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Zeef en spatel de bloem in delen door het beslag en spatel tot slot de boter door het eierbeslag. Giet het beslag in de cakevorm en bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven op 180 graden of tot de cake goed gerezen is. Laat de cake volledig afkoelen, maak de zijkanten los en bedek de cake met plastic of een theedoek. Wees niet bang dat de cake droog zal zijn, het resultaat is vaak nog beter als je de cake een dag eerder bakt.
Maak nu de vanillecrème. Meng alle ingrediënten in een pan (voeg de binnenkant uit de vanillestok toe) en kook al roerend op middelhoog vuur. Kook tot het mengsel begint te verdikken en haal het dan door een fijne zeef. Giet de saus in een schone kom en plaats deze in een koud waterbad. Klop de saus tot hij is afgekoeld en lekker dik is. Mogelijk moet je het water in het af en toe verversen om het sneller af te koelen. Vanillecrème kan 1-2 dagen van te voren worden bereid.
Snijd de cake in drie lagen. Gebruik daarvoor een lang scherp mes. Neem de eerste bodem van de biscuittaart en zet deze op een taartplateau (snijd brede reepjes bakpapier en leg ze rond, ze kunnen worden verwijderd als de cake helemaal af is.) Verdeel een laag vanillecrème over de onderste laag van de cake, verdeel de in stukjes gesneden aardbeien erover. Voeg nog een deel van de cake toe (de middelste). Voeg slagroom toe op deze laag en nog wat aardbeien in stukjes gesneden. Leg hierop de bovenste laag cake maar draai deze ondersteboven zodat je de gesneden kant naar boven hebt. Voeg een flinke klodder slagroom bovenop en verdeel deze over de hele cake: zowel de boven- als zijkanten. Leg de meringues in een ring bovenop de taart. Verdeel de aardbeien (geheel of in stukjes, afhankelijk van hun grootte) in het midden en bedek met geroosterde, gehakte noten. Zeef wat poedersuiker erover voordat je het serveert.
De aardbeientaart is heerlijk om na 1-2 uur te serveren, maar is de volgende dag ook erg lekker als hij een beetje sappig wordt.