Voor alle liefhebbers van de Chinese keuken die vegetariër zijn, óf het gebruik van vlees of vis willen beperken, verschijnt vandaag Chinese Take-Away Veggie van chef-kok en BBC-presentator Kwoklyn Wan. Wij mogen alvast zijn verrukkelijke recept voor Bloemkoolsteak met rijke Chinese jus delen.
Kwoklyn Wan: ‘Ik ben dol op een grote berg rijst met flink wat Chinese jus erover; voor mij is dat troost op een bord. Dit recept is echt ‘voedsel voor de ziel’. Een enorme bloemkoolsteak in een Kantonese marinade die sappig vanbinnen en heerlijk krokant vanbuiten is, bedekt met een rijke, donkere, aromatische jus: met dit gerecht kun je alleen maar winnen.’
Voorbereidingstijd 10 minuten
Koken 25 minuten
3-4 personen
Ingrediënten
½ tl zout
½ tl zwarte peper
½ tl knoflookpoeder
½ tl uienpoeder
½ tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 grote bloemkool
2 el arachideolie
2 tl sesamolie
Voor de jus
2 el vegetarische oestersaus (zie pag. 155 of gebruik kant-en-klare)
1 el Chinese rijstwijn
1 tl donkere sojasaus een snufje witte peper
250 ml groentebouillon
1 tl maïszetmeel
1 tl arachideolie
2 teentjes knoflook, grofgehakt
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng het zout met de zwarte peper, het knoflookpoeder, het uienpoeder en het vijfkruidenpoeder in een grote kom en zet apart. Verwijder de bladeren en het onderste gedeelte van de stronk van de bloemkool en snijd de bloemkool in plakken van 4 cm dik. Wrijf de bloemkoolplakken aan beide kanten in met arachideolie en bestrooi royaal met het kruidenmengsel. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat en dek goed af met aluminiumfolie. Bak ze 8 minuten in de oven, verwijder de folie en rooster nog 8 minuten. Maak intussen de jus: meng de vegetarische oestersaus met de rijstwijn, de donkere sojasaus, de witte peper, de groentebouillon en het maïszetmeel goed in een kom. Verhit een wok op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en bak de knoflook tot het aroma vrijkomt. Voeg dan het bouillonmengsel toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager, laat 2 minuten zachtjes koken, haal de pan van het vuur en zet apart. Haal de geroosterde bloemkool uit de oven en schep in een hete koekenpan. Bak de bloemkoolsteaks aan beide kanten, tot er een rijke, diepgoudbruine korst ontstaat. Schep op een bord, besprenkel met de sesamolie en schenk de jus erover.
Tip: Serveer eventueel op gekookte rijst.
Kwoklyn Wan heeft voor Chinese Takeaway Veggie de meest populaire vegetarische Chinese gerechten geselecteerd die in een handomdraai te maken zijn. Het boek bevat meer dan 70 recepten voor geurige soepen, voor-, hoofd- en bijgerechten, dumplings en sauzen, inclusief een vegan-optie bij een groot deel van de receptuur. Haal meer uit vleesvervangers als tofu en tempeh en maak eens knapperige
tofu met bosuitjes en chilibonenpasta. Gebruik vlezige groenten als bloemkool en maak kung po bloemkool.
Inclusief recepten voor sauzen, dips en Chinees tafelzuur tover je de heerlijkste maaltijden – van eenvoudig doordeweeks tot en met feestelijke buffetgerechten en partysnacks op je bord: van veggie
wonton soep, chili tofu ramen en paddenstoelencurry tot en met dandan-noedels. Wan begon zijn carrière als chef-kok in het goedlopende Kantonese familierestaurant van zijn vader. Daarnaast is hij presentator voor o.a. de BBC, geeft hij Chinese kookcursussen en demonstraties en is bovendien vechtkunstleraar. Eerder verscheen Chinese Takeaway bij Good Cook.
Fotografie Sam Folan | Uitgeverij Good Cook | 9789461432360 | € 20,95 | Verschijnt op 16 juni | Bestel het boek hier