In ‘Design By Nature’ propageren inventieve kunstenaars een duurzaam vormgegeven wereld met gebruik van de mogelijkheden en de schoonheid van de natuur. De tentoonstelling is samengesteld door Biobased Creations van Lucas De Man en Pascal Leboucq. Deze Fundatie Future Factory expositie toont de schoonheid en de mogelijkheden van een nieuwe, circulaire en biobased economie.
Het zijn grote vragen: hoe komt de wereld uit de klimaatcrisis? Kan duurzaam ook mooi zijn? 33 kunstenaars omhelzen de natuur als bron voor het ontwerpen van een duurzame wereld. Zij tonen de inventiviteit én de schoonheid van toegepaste kunst, die is gebaseerd op de natuur en toegespitst op de huiselijke omgeving. Het centrale thema is het bouwen van huizen en het inrichten daarvan met biobased materialen.
Rijkdom aan materialen
In ‘Design by Nature’ experimenteren kunstenaars met onverwachte materialen en processen. Dat varieert van een muur van popcorn, een slaapkamer van planten, meubels van insecten, schoenen op basis van bacteriën, een wc ge-3D-print uit rioolwater tot een LP van koeienbloed. Creatieve makers laten hiermee zien dat een volkomen nieuwe benadering de toekomst kan en waarschijnlijk ook zál bepalen. In Museum de Fundatie kunnen bezoekers, en de bedrijven die de huizen van de toekomst moeten bouwen, kennismaken met de radicale ideeën van deze kunstenaars.
Rode draad in ‘Design by Nature’ is de installatie ‘The Exploded View’. Dit huisontwerp van Pascal Leboucq op schaal 1:4 laat alle mogelijkheden van biobased en circulair bouwen zien. In de twaalf materiaalgroepen van het huis tonen de deelnemende kunstenaars hun samenwerking met de natuur. Samen laten zij zien wat er al kan op weg naar een duurzame en circulaire samenleving. Het speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigde standbeeld ‘Dit is Overijssel’ stelt vanuit dezelfde gedachte de kracht van de natuur in de provincie centraal.
T/m 3 oktober Museum de Fundatie Zwolle