Restaurant en cocktailbar Hemel & Aarde is al een tijdje een gevestigde waarde in het Utrechtse, maar bij ons was deze prachtige zaak op de hoek van de Keistraat en de Jansdam tot op heden toch onder de radar gebleven. Dat dit een enorme misser onzerzijds was ontdekten we toen we hier onlangs in de indrukwekkende eetzaal plaatsnamen om in zeven gangen een moderne, duurzame en verheffende interpretatie van de zomer geserveerd te krijgen.
Het monumentale, neoclassicistische pand dat restaurant Hemel & Aarde deelt met hotel The Nox, deed in het verleden al dienst als herensociëteit, evengelische kerk en restaurant Polman’s huis. Je betreedt het statige gebouw via de receptie van het hotel, waarna je rechtsaf langs de open keuken en de cocktailbar – waar je kunt neerstrijken voor kleine gerechtjes, speciaal biertjes en cocktails – richting de eetzaal wordt geleid. Een engelachtig koor zou best op zijn plek zijn, want niet alleen gasten, maar de Heilige Geest himself, zou de eetzaal met het tien meter hoge beschilderde plafond, de metershoge ramen, de gewelven en de vele spiegels vast kunnen bekoren. Interieurarchitect Paul Linse heeft op zijn beurt – heel knap voor zo’n grote ruimte – een warm, met de seizoenen mee veranderend interieur gecreëerd waar meer dan genoeg ruimte is voor een intiem samenzijn te midden van een gezellig buzz.
Gezond boerenverstand in een moderne Franse keuken waar volop ruimte is voor creativiteit
Dat er meer is tussen Hemel & Aarde wordt hier door chef-kok Rene van der Weijden en zijn brigade op avontuurlijke en kleurrijke wijze op het bord gepredikt (dit seizoen is het thema rood) met hoofdzakelijk groenten – veelal afkomstig van regionale leveranciers. In hun gospel is overigens niet een hogere macht, maar de natuur leading. De keuken werkt duurzaam en gebruikt de volledige producten: van kop tot staart en van blad tot wortel. Het menu wordt dagelijks bepaald op basis van wat de bodem – en de voorraadkast – op dat moment te bieden heeft. Alle producten die gebruikt worden, worden verwerkt tot het laatste restje, waarbij tal van innovatieve en ook oeroude natuurlijke processen en smaakversterkers zoals fermentatie en garums, worden ingezet om op een duurzame en natuurlijke wijze nóg meer gelaagdheid en bijzondere en diepe smaken uit de ingrediënten te halen. Je hoeft hier je mooie stukje vlees (een puike bereiding van zwezerik of en hemelse langoustine) hier zeker niet te missen, maar het zijn de spannende en ongewone creaties met groenten, zoals de gefermenteerde coeur de boef tomaat, de op winegums lijkende (qua structuur dan) Dry Aged Biet met een heerlijke umami saus van gistgarum en de Belperknolselderij waarover het kruidige Zwitserse kaasje aan tafel geraspt wordt, waar de keuken duidelijk is losgegaan om te verrassen met smaken en texturen.
Eat, stay, love
Een speciale vermelding, naast de interessante (overwegend) Duitse wijnen die met veel flair geschonken worden (waaronder de Frey Silvaner, een Deurzerhof Blanc de Noir en de Rheingau riesling van Kaufmann en de Loersch Alte Rebe), kunnen we ook het brood van De Bakkert niet ongenoemd laten. Evenals het team op de vloer. Jong, maar kundig, attent en superenthousiast, zorgen zij voor de perfecte omlijsting van al dit moois. De prijzen zijn – zeker gezien de kwaliteit van het gebodene – redelijk. Een 5-gangenmenu inclusief amuses, brood (dat voortdurend wordt bijgevuld) en friandises kost 75 euro, een 7-gangenmenu 99 euro. Het heeft even geduurd voordat we hier over de drempel stapten, maar op dit culinaire mirakel hartje Domstad zeggen we volmondig ja en amen! Hemel & Aarde heeft van ons, in slechts één avondje, heuse believers gemaakt. Je wilt hier eigenlijk zo lang mogelijk blijven plakken dus doe je voordeel met goede buur The Nox op een letterlijke koprol afstand!
Voor het diner is Hemel & Aarde van dinsdag tot en met zaterdag geopend. Voor de lunch vooralsnog alleen op de vrijdag. Tijdens het diner kun je kiezen tussen een menu van 5 of 7 gangen, tijdens de lunch worden 3, 4 of 5 gangen geserveerd. Reserveren via hemel-aarde.nl
Private Dining
Iets te vieren of behoefte aan een nóg intiemere setting? Grenzend aan de wijnkelder ligt de Private Dining, een sfeervolle gewelvenkelder die zich leent voor diners, vergaderingen en presentaties met een besloten karakter. In de ruimte staat een grote tafel met een capaciteit van 20 personen. Hiernaast beschikt de ruimte over audiovisuele faciliteiten voor presentaties en vergaderingen. Ook heeft de ruimte een eigen ingang aan de Kromme Nieuwegracht, die enkel per boot te bereiken is. Reserveren via hemel-aarde.nl