De herfst in Zuid-Tirol is betoverend! De warme herfstzon, heldere dagen en prachtige herfstkleuren komen samen en creëren een schilderachtig landschap. Het is de perfecte tijd om erop uit te gaan en te genieten van ontspannende wandelingen in de natuur. De herfst staat ook synoniem staat voor de verse oogst die plaatsvindt op de boerderijen. In deze periode worden de sappigste appels geplukt, klaar om geproefd te worden. Op de Roter Hahn boerderijen kun je direct genieten van de eerste appel- en druivensappen, gemaakt van de allerbeste fruitsoorten en deze natuurlijk ook meenemen voor thuis!
Dankfeest voor de Oogst
Tijdens je herfstvakantie op de boerderij is een bezoek aan het Dankfeest voor de Oogst een echte aanrader. Dit gezellige evenement brengt mensen samen om de overvloed van het seizoen te vieren. Geniet van lokale specialiteiten, traditionele muziek en dans en ervaar het echte Zuid-Tiroolse boerenleven. Dit jaar vindt het Dankfeest voor de Oogst plaats op 15 oktober. Leuk weetje: het Dankfeest voor de oogst is erkend als GreenEvent. Dit betekent dat het volgens duurzame criteria is gepland, georganiseerd en gerealiseerd.
Törggelen
Het Dankfeest voor de Oogst is niet de enige feestelijke aangelegenheid in de herfst. De regio staat namelijk ook in het teken van törggelen. Een traditie waarbij mensen samenkomen in de boerencafés om nieuwe wijnen te proeven, samen met heerlijke streekgerechten. Meer informatie over törggelen vind je hier.
Boerencafés
Boerencafés hebben in Zuid-Tirol een lange traditie. Decennia geleden openden de eerste boeren hun kelder voor gasten. Ze konden er wijn proeven en genieten van typische boerengerechten. Daarin is tot op de dag van vandaag nauwelijks verandering gekomen. De boeren serveren nog steeds eigen geproduceerde boerenproducten zoals zelfgemaakte vruchtensappen, lekkere warme en koude gerechten, lokale fruitsoorten en natuurlijk wijn. We delen 5 van Roter Hahn boerencafés die de perfecte plek zijn om even bij te komen tijdens een herfstwandeling.
Winklerhof
De Winklerhof werd in 1314 voor het eerst in een oorkonde genoemd. Na een mooie wandeling over wandelroute Keschtnweg (‘Kastanjeroute’) gaat er niets boven lekkere seizoensgerechten uit het Eisacktal. De ingrediënten zijn voor het grootste deel afkomstig van eigen teelt. Op het zonnige terras onder de walnootboom of in de twee knusse boerenkamers kun je de dag perfect afsluiten met een goed glas wijn. De boerderij biedt ook ‘vakantie op de boerderij’ aan.
Hubenbauer
De monumentale boerderij Hubenbauer werd voor het eerst in 1197 in een oorkonde genoemd. De familie Stolz heeft het gebouw in 2002 met veel oog voor historisch detail gerenoveerd. In de authentieke kelder verwennen ze je met allerlei lekkere gerechten. Het op de boerderij gebrouwen bier en het huisgemaakte ijs mag je niet overslaan!
Schnalshuberhof
De Schnalshuberhof staat in het teken van de natuur: zowel buiten te midden van de biologische wijngaarden en fruitboomgaarden als binnen in de onder monumentenzorg staande boerenkamers van de biologische boerderij. Overal is de bijzondere en vooral gezonde sfeer voelbaar. In de ‘krantenkamer’ van de Schnalshuberhof kun je een uitstapje naar het verleden maken. Vanachter de lambrisering zijn kranten uit vervlogen tijden tevoorschijn gekomen. In de nieuwe boerderijwinkel kun je producten van het land kopen.
Oberpartegger
De buschenschank is vrijwel volledig zelfvoorzienend. In de twee boerenkamers kun je genieten van vlees, spek, worst en surfleisch (gepekeld varkensvlees) dat op de boerderij zelf is geslacht en verwerkt. De eigen geproduceerde wijn en de grote variatie aan seizoenproducten van de eigen boerderij maken de heerlijke maaltijden op de Oberpartegger compleet.
Luggin Steffelehof
In het bedevaartsoord St. Nikolaus bij Kaltern heeft de familie Luggin een heel bijzondere buschenschank ingericht. Via de boerderijwinkel waar je talrijke boerenproducten kunt kopen, kom je in een knusse kelder. Hier kun je genieten van lekkernijen uit de Zuid-Tiroolse keuken en van eigengemaakte biologische vruchtensappen, wijn en gedistilleerde dranken.
Over Roter Hahn
Onder het kwaliteitslabel Roter Hahn vallen zo’n 1.600 boerderijen met kwalitatieve, kleinschalige accommodaties in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Daarnaast vallen ook lokaal geproduceerde kwaliteitsproducten, boerencafés en agrarische ambachten onder het label. Roter Hahn zet zich in om mensen kennis te laten maken met agrotoerisme in de regio Zuid-Tirol. Tijdens een verblijf op een van de boerderijen maak je kennis met het Italiaanse boerenleven, terwijl je volop geniet van de adembenemende Zuid-Tiroolse natuur.
Meer info klik hier.