De Belgische Kust blijft een prachtige reisbestemming. Dit jaar is hedendaagse kunst het topthema van Triënnale Beaufort. In negen kustgemeenten, met de zee als decor, toont de achtste editie van Triënnale Beaufort tot en met 3 november 18 kunstwerken van internationale kunstenaars.
[Openingsbeeld: Driton Selmani – Lost For Words ©Westtoer Ann-Sophie Deldycke]
Tijdens de achtste editie van Triënnale Beaufort ontdekken bezoekers de Belgische Kust op een meer dan originele manier. Beaufort24 is een unieke openluchttentoonstelling aan zee en brengt opnieuw hedendaagse kunst naar de Kust. Achttien binnen- en buitenlandse kunstenaars tonen kunstwerken in de negen deelnemende kustgemeenten. Het uitgangspunt is de plek en de mogelijke legendes of verhalen, geschiedenissen of kunst- stromingen die er mee verbonden zijn. Elke sculptuur voor Beaufort24 heeft zijn oorsprong op een specifieke locatie.
Bekende en minder bekende plekken
Bezoekers worden uitgenodigd om vaak onbekende plekken te ontdekken. Beaufort24 biedt een unieke kans om de kustgemeenten op een andere manier te ervaren, waarbij kunst en herinneringen samen- komen op verrassende plekken.
Enkele toppers:
- De Belgische kunstenaar Johan Creten, die in Parijs woont en werkt, brengt een sculptuur op het strand van Koksijde-Oostduinkerke. De vijf meter hoge naakte vrouw staat met haar voeten in het zand, richt haar blik op de horizon en houdt een haring voor haar buik. ‘THE HERRING’ speelt met de dubbele betekenis van “la mer” en “la mère”, de moeder. Het kunstwerk illustreert hoe de zee en het leven onlosmakelijk verbonden zijn.
- De Nederlandse Femmy Otten merkte op dat er relatief weinig afbeeldingen van zwangere vrouwen in de kunstgeschiedenis bestaan, zeker in de hedendaagse kunst. Ook kunst van vrouwelijke kunstenaars die moeder zijn, is ondervertegenwoordigd in de pu- blieke ruimte. In Oostende brengt zij hier verandering in met haar marmeren sculptuur ‘Moeder’.
- In Knokke-Heist vinden we het werk N/E/W/S van Richard Dea- con terug. De organische vormen van dit kunstwerk hebben iets weg van tekstballonnen, zoals in een stripverhaal. Een tweede organische vorm die men in de vorm van de sculptuur kan ontwaren, zijn wolken: immer veranderlijk naargelang de wind. Het is een kleine knipoog naar de windschaal van Beaufort.
- De Haan-Wenduine presenteert werk van Sara Bjarland. De Finse kunstenaar woont en werkt in Amsterdam. Ze stelt vragen over onze wegwerpmaatschappij en brengt een ode aan een zomerse klassieker, de Monobloc-stoel. Deze wordt vaak geassocieerd met vakantie en vrije tijd, maar staat ook symbool voor de wegwerp- maatschappij.
- Romain Weintzem exposeert op de Belgium Pier en twee andere nog onontdekte plekken in Blan- kenberge. De Franse kunstenaar is beïnvloed door de Art Nouveau uit Parijs en vond zijn inspiratie in de elegante overblijfselen van de Belle Époque in Blankenberge.
Beaufort24-bezoekersgids
De Beaufort24-bezoekersgids geeft in één handig boek een overzicht van alle kunstwerken en kunste- naars, wandelroutes en praktische informatie. De gids is te koop voor €2 in de Westtoer-webshop.
Wandelen en fietsen
Haal een gratis wandelkaart bij het toeristisch infopunt om te voet de nieuwe en eerdere Beaufort-kunst- werken te ontdekken. Wil je ook over de gemeentegrenzen op ontdekking, dan zit je goed met de nieuwe fietsroutes. Download ze via triennalebeaufort.be.
Kunst door de ogen van kinderen
Keiko en Sam nemen kinderen (en volwassenen) mee langs de Beau- fort24-kunstwerken, met leerrijke kijk-, doe- en stickeropdrachten. Het Beaufort24 Kijkboek is verkrijg- baar bij de toeristische infopunten voor €1 of in de Beaufort-webshop.
Beaufort Beeldenpark
In het Beaufort Beeldenpark zijn maar liefst 42 kunstwerken uit voorgaande edities permanent tentoongesteld. Deze kunstwerken zijn gratis toegankelijk en kunnen op elk moment van de dag bewonderd worden. Een gouden tip? Bezoek ze tijdens zonsopgang voor een magisch effect!
Beaufort24 is t/m 3 november 24/7 gratis te bezoeken.
Info: triënnalebeaufort.be