Cap Classique is zijn opmars aan het maken, niet gek als je bedenkt dat dit hét betaalbare alternatief is voor Champagne. De beroemde mousserende wijn uit de Kaap, die wordt gemaakt middels de eeuwenoude klassieke Champagnemethode, is van uitstekende kwaliteit. Het unieke Zuid-Afrikaanse terroir voegt een interessante twist toe aan de traditionele mousserende wijn, ideaal voor liefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe smaakervaringen.
De eerste Cap Classique werd gemaakt door Frans Malan, de wijnmaker van Simonsig en werd in 1973 uitgebracht onder de naam Kaapse Vonkel (“Cape Sparkle”). Vandaag de dag zijn er meer dan 250 Zuid-Afrikaanse producenten in de Kaapse wijnlanden, die deze wijn middels de klassieke Champagnemethode maken. In 1992 riep de Zuid-Afrikaanse wijnbouw zijn eigen officiële categorie voor mousserende wijnen gemaakt volgens de methode traditionnelle in het leven, genaamd Méthode Cap Classique.
Verschillen tussen Cap Classique & champagne
Een belangrijk onderscheid tussen champagne en Cap Classique is dat laatstgenoemde niet begrensd is tot een bepaalde regio, maar uit wel 36 verschillende geografische herkomsten in Western Cape kan komen. Vooral Robertson, de hoogten van Stellenbosch en de koelere gebieden van Cape South Coast zijn populaire gebieden. Dit maakt het aanbod heel divers, want die verschillende gebieden hebben verschillende klimaten en bodems. Tafelbergzandsteen, verweerd graniet, schalie en alluviale bodems, druiven voor Cap Classique kunnen komen van allerlei wijngaarden op divers gesteente.
Tevens is er geen restrictie voor wat betreft te gebruiken variëteiten. Van chenin blanc tot sauvignon blanc, cabernet franc, pinotage en syrah komen terug in blends. Echter, zijn ook hier de betere mousserende wijnen veelal gemaakt volgens de klassieke methode . Tevens is er geen restrictie voor wat betreft te gebruiken variëteiten. Van chenin blanc tot sauvignon blanc, cabernet franc en syrah komen terug in blends. Echter, in de kwaliteits mousserende wijnen – gemaakt volgens de klassieke methode – zijn veelal chardonnay en pinot noit, de go to druiven.