De Koningsoesterzwam uit eigen land is weer verkrijgbaar. Deze biologische en duurzaam gekweekte exoot is perfect als alternatief voor vlees in gerechten en doet het heel goed onder de grill, op de barbecue, in de oven of gewoon gebakken in de pan. Dankzij de aanwezige vezels, eiwitten, vitamines en mineralen is de Koningsoesterzwam een hele gezonde aanvulling op ieder menu.
Paddenstoel in de hoofdrol
Dankzij zijn formaat, structuur en voedingswaarde is de koningsoesterzwam ideaal te gebruiken als hoofdingrediënt: heel dun gesneden als carpaccio, pulled als Limburgs stoofvlees, in stukjes aan een spies als saté en gehalveerd in een heerlijke bake tray.
Carpaccio van gegrilde koningsoesterzwam met een Japanse dressing
Vegan voorgerecht voor 2 personen
140-150 g koningsoesterzwammen
(1 bakje), in dunne plakken gesneden
½ eetlepel olie
1 eetlepel Japanse sojasaus
versgemalen peper
½ eetlepel sesamolie
1 eetlepel mirin seasoning of Japanse rijstwijn
½ rode peper, in ringetjes
25 g slamelange met geraspte wortel
2 partjes limoen
1. Bestrijk de plakken koningsoesterzwam dun met olie en sojasaus en bestrooi met wat peper.
2. Klop een dressing van de rest van de sojasaus, sesamolie, mirin seasoning en roer de rode peper erdoor. Schep ½ eetlepel dressing door de salade.
3. Verhit de grillpan en gril de plakken koningsoesterzwam op vrij hoog vuur in ca. 4 minuten gaar en met mooie grillstrepen. Druk de paddenstoelen tijdens het grillen met een spatel plat.
4. Verdeel de koningsoesterzwammen over 2 borden. Leg de salade ernaast en druppel de dressing over de paddenstoelen. Zet het partje limoen naast de carpaccio en druppel hiermee naar smaak limoensap oer de carpaccio. Serveer warm.
5. Lekker met warme toast.
Bereidingstijd: 15 minuten
Recept met dank aan Oakfield B.V.
Pulled zoervleisj (Limburgs stoofvlees) van Koningsoesterzwam
Vegan hoofdgerecht voor 2 personen
280-300 g koningsoesterzwammen (2 bakjes), in de lengte in repen getrokken
1-2 eetlepels olijfolie
1 ui (100 g), in halve ringen
75 ml natuurazijn
150 ml water
1 eetlepel kruiden voor stoofvlees (bijv. Jonnie Boer Zwolsche stoof)
2 eetlepels bruine basterdsuiker
50 g ontbijtkoek, verkruimeld
zout en versgemalen peper
- Verhit de olijfolie in een hapjes- of kleine braadpan en bak de repen koningsoesterzwam en ringen ui al omscheppend in 5 minuten lichtbruin. Schenk er 2 eetlepels azijn over en laat dit gedeeltelijk verdampen.
- Schenk vervolgens de rest van de azijn en het water in de pan en voeg de stoofkruiden, de basterdsuiker en de verkruimelde ontbijtkoek toe.
- Stoof alles 20 minuten op laag vuur.
- Proef het zoervleisj en breng eventueel op smaak zout en peper, nog wat suiker of wat azijn.
- Serveer het zoervleisj met dikke frieten en een rauwkostsalade.
Bereidingstijd: ca. 30 minuten waarvan 20 minuten stoven
Tip: ook lekker als klassiek gerecht met rode kool en aardappelpuree.
Recept met dank aan Oakfield B.V.
Saté van koningsoesterzwam met rendangdip
Vegan lunch of hoofdgerecht voor 2 personen
6 koningsoesterzwammen (ca. 140 g of 1 bakje),
in de lengte gehalveerd
1½ eetlepel olie
3 eetlepel boemboe rendangpasta
100 ml kokosmelk
1 limoen, geraspte schil en sap
2 bosuitjes, in ringetjes
1 eetlepel seroendeng
2 eetlepels korianderblaadjes
6 satéprikkers
- Week de satéprikkers 10 minuten in koud water.
- Verhit in een steelpan de olie op vrij hoog vuur en bak de boemboe enkele minuten aan totdat deze bruiner begint te kleuren.
- Steek op elke satéprikker 2 halve paddenstoelen en bestrijk ze rondom met het boemboemengsel.
- Roer de kokosmelk en limoenrasp door de achtergebleven boemboe in de steelpan en laat 3 minuten zachtjes doorkoken. Voeg naar smaak limoensap toe. Zet de dip apart.
- Verhit de grillpan of de barbecue en gril de satés in 5 minuten aan beiden zijden bruin en gaar. Begin op de snijkant en druk de paddenstoelen tijdens het grillen met een spatel plat.
- Serveer de satés op borden of een schaal en strooi de seroendeng en bosui erover en serveer de koriander erbij.
- Lekker met zoetzuur van komkommer, rode peper, gebakken uitjes en eventueel rijst of noedels. Bereidingstijd: 15 minuten
Recept met dank aan Oakfield B.V.
Biologisch en duurzaam geproduceerd
Voor de Nederlandse teelt van de Koningsoesterzwam wordt geen enkel chemisch hulpmiddel gebruikt. Het substraat waar de paddestoelen op groeien, bestaat uit houtzaagsel (restproduct uit meubelmakerij) met water waar mycelium (schimmelvezels) aan is toegevoegd. Deze voedingsbodems worden in afgesloten zakken als blokken in geklimatiseerde teeltruimtes geplaatst. Daar worden ze stuk voor stuk met de hand gemasseerd om de schimmelstructuur te verbreken en knopvorming te stimuleren. Zodra de Koningsoesterzwammen zich als kleine paddenstoeltjes manifesteren, worden de zakken opengemaakt zodat ze zich volledig kunnen ontwikkelen. Het oogsten gebeurt geheel handmatig, waarbij de paddenstoelen worden afgesneden als ze uitgegroeid zijn. Het overgebleven substraat wordt hergebruikt als bodemverbeteraar voor nieuwe gewassen. Zo is het gehele proces biologisch, duurzaam, lokaal en draagt bij aan een circulaire economie.
Voedingswaarde
Paddenstoelen bevatten van nature veel eiwitten, mineralen en een breed scala aan vitamine C, B (1,2,3,5,7) en K. Bovendien zijn ze laag calorisch. De Koningsoesterzwam heeft de unieke eigenschap dat hij een bron van vezels is en daardoor een stevige bite heeft. Hij bevat weinig water, dus zal tijdens de bereiding niet veel krimpen.
De Koningsoesterzwam is vanaf november verkrijgbaar bij Albert Heijn in schaaltjes van 140 gr.Prijs: € 2,49