Dit jaar viert Fonds Kwadraat zijn vijftigjarige jubileum. In 2021 organiseert Fonds Kwadraat diverse activiteiten om dit jubileum te vieren. Ook is er een speciale jubileumwebsite met meer informatie over het fonds, een timeline en het programma. Sinds 1971 verstrekt Fonds Kwadraat rentevrije leningen tot € 8.000 aan talentvolle kunstenaars, ontwerpers en fotografen.
Hiermee stimuleert het fonds de economische onafhankelijkheid van kunstenaars. Opgericht in de idealistische jaren zeventig is het fonds actueler dan ooit. Subsidies worden minder en kunstenaars zoeken andere manieren om hun werk te (voor)financieren.
Het geld van Fonds Kwadraat wordt uitgeleend, komt terug en wordt weer uitgeleend aan een andere kunstenaar. Zo heeft Fonds Kwadraat sinds zijn oprichting al meer dan 2.600 projecten gefinancierd voor een totaalbedrag van ruim € 9.500.000. Het succes is mede te danken aan de kunstenaars die een lening afsloten. Want maar liefst 99% van de leningen is volledig afgelost.
Begonnen bij beeldhouwers
Het fonds is aanvankelijk onder de naam Materiaalfonds opgericht voor beeldhouwers. Met een rentevrije lening konden zij hun gipsen beelden in brons laten gieten om ze vervolgens te verkopen. Al snel bleek dat ook andere disciplines baat hadden bij deze lening. Omdat de leningen niet alleen bedoeld zijn voor materialen, werd de naam in 2015 veranderd in Fonds Kwadraat. Fonds Kwadraat vermenigvuldigt kapitaal.
Van Ed van der Elsken tot Studio Drift
Tot de eerste kunstenaars die een lening afsloten behoren de fotograaf Ed van der Elsken, de schilder Aat Veldhoen en ontwerper Gijs Bakker. In de loop van de jaren zijn leningen verstrekt aan vele andere kunstenaars en ontwerpers van naam, zoals Berend Strik, Remy Jungerman, Jólan van der Wiel, Gabriel Lester, Claudy Jongstra, Studio Drift en Fiona Tan.
De Geefkring
In 2018 werd de Geefkring opgericht, een kring van donateurs die het fonds – en daarmee talentvolle kunstenaars – ondersteunt. De leden ontmoeten elkaar en de kunstenaars tijdens diners en atelierbezoeken. Zo ontstaat er een bijzonder netwerk van kunstenaars en kunstliefhebbers.