Hanneke Gelderblom-Lankhout is zes jaar als ze in 1942 plots uit logeren wordt gestuurd. Een vreemde mevrouw neemt haar mee. Die mevrouw blijkt kunstenaar Ru Paré te zijn, een verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog 52 Joodse kinderen helpt onderduiken. Hanneke is een van hen. Ze vertelt haar verhaal tijdens Open Joodse Huizen aan de Citroenstraat 57 in Den Haag. Hier is ze geboren en heeft ze tot haar zesde met haar familie gewoond. Dankzij Ru Paré overleefde ze de oorlog. Ze is inmiddels 88, maar zet zich onvermoeibaar in voor de nagedachtenis van deze dappere vrouw.
[Foto: Een foto van Sophia Winkel (in wit badpak) met familie op het strand in Scheveningen of Kijkduin circa 1937. Privé collectie – alle rechten voorbehouden]
Huizen met een verhaal
Hanneke is een van de tweehonderd vertellers die tijdens Open Joodse Huizen de deuren van haar huis opent. Getuigen, nabestaanden en huidige bewoners brengen de geschiedenis die achter hun voordeuren schuilgaan tot leven. Iedereen is welkom om te komen luisteren, mee te praten en te herdenken.
Locaties Open Joodse Huizen vindt plaats in Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Baflo, Bedum, Delfzijl, Den Haag, Deventer, Eenrum, Gorinchem, Groningen, Haarlem, Hoorn, Krommenie, Leeuwarden, Nieuwlande, Nijmegen, Roodeschool, Schoonhoven, Uithuizen, Usquert, Utrecht, Wageningen, Warffum, Winschoten, Winsum, Winterswijk, Zaandam en Zaandijk.
Over Open Joodse Huizen Ieder jaar herdenken nabestaanden en bewoners de Joden en verzetsmensen die in hun huizen woonden. Hoe zag hun leven er voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uit? Als bezoeker maak je in de intieme setting van een woonkamer of keuken kennis met persoonlijke en vaak opmerkelijke geschiedenissen.
Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet wordt jaarlijks georganiseerd door lokale organisaties en vrijwilligers, met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.
Over het Joods Cultureel Kwartier Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit het Joods Museum + junior, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum. In deze vier gebouwen – die samen meer dan 400 jaar Joods leven in Nederland belichten – delen we kennis over de Joodse geschiedenis, kunst en cultuur. Dat doen we met tentoonstellingen, evenementen en publicaties.Het Joods Cultureel Kwartier is een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is. |