Van 11 december 2020 t/m 28 maart 2021 is in het Amsterdam Museum en op diverse locaties in de stad Refresh Amsterdam te zien. Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur met werk van hedendaagse makers. Het thema van deze editie is ‘Sense of place’.
In de tentoonstelling in het Amsterdam Museum zijn werken van meer dan vijfentwintig kunstenaars(collectieven) uit verschillende disciplines te zien die vele perspectieven op Amsterdam bieden. Die veelzijdigheid doet recht aan de grote sociale en culturele diversiteit van de stad. Deze eerste editie van Refresh Amsterdam wordt georganiseerd samen met toonaangevende instellingen voor kunst en cultuur verspreid door Amsterdam: De Appel, CBK Zuidoost, Compagnietheater, OSCAM, Rijksakademie van beeldende kunsten, SEXYLAND en The Black Archives.
‘Sense of place’ gaat over mensen en hun perceptie van een plaats. Steden zoals Amsterdam zijn constant in beweging. De cultuur van de buurt, de kwaliteit van de leefomgeving en processen zoals migratie, gentrificatie en de impact van het koloniale verleden, hebben invloed op hoe mensen zich verhouden tot een plaats en of zij zich er kunnen thuisvoelen. Curator van Refresh Amsterdam, Imara Limon, licht het project nader toe: “Refresh Amsterdam, editie ‘Sense of place’, vertrekt vanuit het besef dat stadscultuur bestaat uit de ervaringen van mensen met allerlei achtergronden, netwerken en tradities die constant in beweging zijn. De brede collectie van het Amsterdam Museum biedt inzicht in de stad, maar vertegenwoordigt nog te weinig de superdiversiteit van deze plek. Zowel van de stad als de verbinding met de rest van de wereld. We zijn hier als museum geruime tijd mee bezig en door Refresh Amsterdam verrijken wij onze kennis en collectie met meer perspectieven op de stad.’’
Te zien
Via een open call in februari van dit jaar werden makers opgeroepen een voorstel voor een werk in te dienen in het kader van het thema ‘Sense of place’. Er kwamen ruim 240 inzendingen binnen. Een selectiecommissie* koos vijfentwintig van deze voorstellen voor een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Enkele geselecteerde makers nemen ook deel aan de programmering van de partnerinstellingen in de stad rond Refresh Amsterdam. Dat zorgt voor een wisselwerking tussen de verschillende plekken en tussen diverse disciplines. Zo organiseert De Appel onder meer buurtworkshops en performances, CBK Zuidoost een kleinere tentoonstelling in maart 2021, het Compagnietheater uitvoeringen van performatief werk en OSCAM de Speak Sessions: publieke gesprekken over jeugdcultuur en lifestyle.
Alle werken die vanaf 11 december te zien zijn in het Amsterdam Museum zijn nieuw of recent gemaakt en bestaan uit onder meer beeldende kunst, vormgeving, dans, fotografie, tekeningen, animatie en textielwerk. De projecten zijn afwisselend intieme, aangrijpende, abstracte en humoristische werken. Zo maakt Tja Ling Hu een serie tekeningen over haar familiegeschiedenis van Chinese migratie naar Nederland tot vier generaties terug. Haar werk laat zien hoe haar familie een plek gevonden heeft in deze maatschappij. De video-installatie van Judith Quax over de road trip met haar vierjarige Nederlands-Senegalese zoon van Amsterdam naar Dakar laat zien hoe Noah opgroeit met meerdere culturen. Hij ontdekt dat hij meer is dan Amsterdammer. KIP Republic richt zich op mentale gezondheid in de stad, en presenteert met dans en spoken word wat het kan betekenen voor een mensenleven als je niet bewust omgaat met uitdagingen. Via het online platform van Refresh Amsterdam zal informatie te vinden zijn over het project, een livestream van publieksprogrammering, waaronder een symposium over kunst in de stad, te volgen zijn, en kan publiek zich verdiepen in de thematiek middels podcasts en inhoudelijke bijdragen van gastauteurs. Refresh Amsterdam biedt op deze wijze een brede, hedendaagse blik op de stad en geeft nieuwe inzichten over hoe de stad wordt ervaren.
Refresh Amsterdam editie ‘Sense of place’ is van 11 december 2020 t/m 28 maart 2021 te zien in het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92 en bij de diverse partnerinstellingen in Amsterdam.