Foto: Christina Quarles, All I need is the air that I breathe, 2020, olieverf op doek, 142 x 152 cm, Defares Collectie
Brave New World
16 schilders voor de 21e eeuw
Brave New World toont werk van zestien internationaal bekende schilders onder de 40 jaar. De tentoonstelling gaat over de betekenis van hedendaagse schilderkunst in een sterk veranderd en turbulent kunstlandschap. In de 21e eeuw had het gevoel postgevat World dat de schilderkunstige traditie wel zo’n beetje was uitgeput. Alles was gedaan, was het idee. Het speelveld van romantiek tot modernisme en minimalisme was afgegraasd. Conservator Hans den Hartog Jager boog zich over de vraag of een kunstenaar – en, meer specifiek een schilder – nog optimistisch kan zijn.
De parallel met de roman van Aldous Huxley uit 1932 is duidelijk. Huxley voelde aan waar het tussen WO I en II heen zou gaan. Zijn boek (vernoemd naar een citaat uit Shakespeare’s The Tempest) beschrijft hoe het individu wordt vermalen door de macht van het collectief en de opkomst van technologie en politieke manipulatie. De titel werd een uitdrukking voor een cynisch gevoel van onbehagen over de toekomst van de mensheid en de technologie. Dat gevoel had rond de millenniumwisseling ook de schilderkunst in zijn greep gekregen. Die leek in het Westen te worden vermalen tussen het geweld van multimedia en andere nieuwe kunstvormen. Rond 2015 had het internet de wereld echter kleiner gemaakt. In de niet-Westerse wereld bleek men heel anders met kunst bezig te zijn. In Zuid-Amerika, Azië en Afrika was en is schilderen een levendige, krachtige en invloedrijke kunstvorm, dankzij haar toegankelijkheid en de lange, sterke traditie waar ze uit voortkomt. Niet-Westerse kunstenaars werden zichtbaar, lieten zich gelden en eisten hun plaats in de internationale kunstwereld op.
Vlijmscherp
In de afgelopen jaren zorgde dit voor een nieuw elan voor schilderkunst in de hele wereld. De urgentie van schilderkunst is, ook in het Westen, momenteel hoger dan ooit. De nieuwe generatie schilders is opgegroeid in het digitale tijdperk, maar kiest bewust voor de ongekende verscheidenheid aan artistieke uitdrukkingen en invloeden van de schilderkunst. Schilders van nu mengen virtuositeit met verwijzingen naar (kunst)geschiedenis, hedendaagse beeldcultuur, engagement en diverse culturen. De digitale cultuur leerde ons dat een beeld ongelooflijk veelzeggend kan zijn. Hedendaagse schilders combineren eeuwenoude technieken met actuele thema’s en komen met een vlijmscherpe boodschap. Een afspiegeling van de turbulente wereld waarin we leven, maar dan rijker, uitdagender en verleidelijker dan voorheen. Jager: ‘Het is tijd voor een ambitieuze schilderijententoonstelling. Brave New World laat werk zien van zestien schilders die op een nieuwe manier naar de schilderkunst en de wereld kijken
Catalogus Bij de tentoonstelling verschijnt een Hans den Hartog Jager. Hij bekijkt het werk van de deelnemende kunstenaars tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de schilderkunst in de afgelopen dertig jaar.
Deelnemende kunstenaars
Njideka Akunyili Crosby (NIG), Louis Fratino (VS), Raquel van Haver (NL), Loie Hollowell (VS), Cui Jie (China), Sanya Kantarovsky (RU), Melike Kara (DE), Neo Matloga (ZA), Antonio Obá (BRA), Christina Quarles (VS), Marina Rheingantz (BRA), Avery Singer (VS), Salman Toor (PaAK), Anh Trân (NZ-VIET), Issy Wood (VK), Portia Zvavahera (ZIM)
T/m 11 juni 2023
Museum de Fundatie Zwolle
W: museumdefundatie.nl