We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid. Maar 4 en 5 mei en de bijbehorende herdenkingen en festiviteiten zien er dit jaar heel anders uit dan we gewend zijn of komen te vervallen. Wie had kunnen bedenken dat ‘social distancing’ maatgevend zou zijn in de periode dat we de slachtoffers van oorlogen herdenken en onze vrijheid vieren? CODA laat een aantal Nederlandse schrijvers op YouTube aan het woord over de betekenis van vrijheid. Op de website van CODA is een tijdlijn te bekijken met historische beelden uit CODA Archief en de CODA collectie. Kinderen kunnen aan de slag met maakopdrachten die ingaan op de betekenis van vrijheid.
De vraag die zich, juist ook in de actuele context, aandient is wat vrijheid eigenlijk is en wat het wel of niet leven in vrijheid eigenlijk betekent. Op het CODA YouTube kanaal gaat een aantal auteurs op die vraag in. Soms vanuit het perspectief van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, maar evenzo vaak interpreteren zij de betekenis van vrijheid met de actualiteiten in het achterhoofd. Je kunt op het CODA YouTube kanaal video’s bekijken van Ad van Liempt, Peter Brusse, Michel Veering, Jurryt van de Vooren, Marjolein Bax, Martine Letterie, Tim Overdiek, Nanda Roep, Willem Meiners en Mark Blaisse. In de loop van deze week worden de video’s toegevoegd van Suzanna Jansen, Manon Uphoff, Natascha van Weezel en Willemijn van Dijk. CODA directeur Carin Reinders opent de reeks met een introductievideo. Op www.coda-apeldoorn.nl/overvrijheid lees je de schrijversbiografieën en is per auteur een link opgenomen naar de bibliotheekcatalogus en de betreffende uitgeverij. Daarnaast is op www.coda-apeldoorn.nl/4en5mei en www.coda-apeldoorn.nl/nl/tijdlijn/bevrijding een tijdlijn te vinden die met historische beelden en objecten uit CODA Archief en de CODA collectie verhaalt over 4 en 5 mei in Apeldoorn.
75 jaar vrijheid: maken en leren voor kinderen
Op www.coda-apeldoorn.nl/lerenovervrijheid staan maakopdrachten waarmee kinderen leren over het bevrijdingssymbool en de betekenis van vrijheid. Meespelen met de Taptoe voorafgaand aan Nationale Dodenherdenking? Dan vind je hier ook tips om zelf een instrument te maken van afvalmateriaal.