Ook Cube design museum in Kerkrade opent op 1 juni 2020 om 12.00 uur de deuren weer voor bezoekers en meteen met een nieuwe expositie: Time Matters. Designers proberen in deze expositie vat te krijgen op het ongrijpbare fenomeen Tijd. Een thema wat nu relevanter is dan ooit. Het vele weken gedwongen thuiszitten om het coronavirus in te dammen werpt een nieuw perspectief op onze omgang met tijd. Biedt dat zeeën van tijd of juist een constante race tegen de klok? In zes thema’s neemt de expositie de bezoeker mee op een tijdreis die de verschillende facetten van tijd belicht. De expositie toont zo’n 30 hedendaagse ontwerpen van bekende designers als Maarten Baas, mischer en Nacho Carbonell.
Naast Time Matters is ook de expositie (Re)Design Death nog te zien in Cube design museum; een thema dat wrang genoeg in deze tijd ook bijzonder relevant is, zoals te zien in de serie korte films die onlangs gemaakt is. Vanzelfsprekend heeft Cube design museum vanwege het coronavirus de nodige maatregelen getroffen om een bezoek veilig en verantwoord te laten verlopen. Zo dienen tickets vooraf online gekocht te worden en wordt er gebruik gemaakt van timeslots. We volgen hierbij het protocol van de Museumvereniging en de richtlijnen van het RIVM.
Nieuwe expositie: Time Matters
De tentoonstelling Time Matters is ontwikkeld in samenwerking met IMF Foundation te Rome en is een reis in en door de tijd via zes thema’s:
- In het themagebied VERANDERING worden klokken opnieuw uitgevonden; het tikken van de minuten en uren wordt getoond door middel van verandering, groei en verval. Zo wordt bij The Time is Ticking van Aart van Asseldonk de houten kast van de klok langzaam maar zeker opgegeten door houtworm.
- De tentoongestelde stukken in PERSOONLIJK vertellen hoe belangrijk persoonlijke ritmes zijn. De O clock van Wout Wolf laat dit heel direct zien door ieder uur een eigen kleur te geven.
- Bij de projecten in WAARDEVOL wordt tijd beschouwd in termen van productiviteit; tijd is geld. Anderzijds moedigen zij ook aan onze tijd te gebruiken voor reflectie. Zo maakt de Smarter Time App van Emmanuel Pont, Anis Fehri en Anna Winterstein bewust van de hoeveelheid tijd die we beschikbaar hebben door bij te houden hoeveel tijd we waar aan besteden.
- De objecten in NU richten de aandacht op het huidige moment, zoals Your Clock van de Oostenrijkse design studio breadedEscalope. Deze klok staat stil en toont de tijd pas als de gebruiker daarvoor kiest door aan het kettinkje te trekken.
- De ontwerpen in TASTBAAR zetten de waarneming van tijd om in een zintuigelijke ervaring. Het ontwerp Scentiment van Mandy Liebregts verspreidt geuren op bepaalde tijden om mensen die kampen met dementie te herinneren aan dagelijkse activiteiten, zoals eten of een wandeling.
- De klokken in MEETBAAR, tenslotte, tonen de oude relatie tussen tijd en astronomie. Zo imiteert Syzygy Transit van OS ∆ OOS het fenomeen syzygie, dat zich voordoet wanneer drie hemellichamen een zwaartekrachtsysteem op een rechte lijn liggen.
Maatregelen in tijden van corona
De onwerkelijke tijd waarin we leven vraagt ook voor musea om aanpassingen. Cube heeft de nodige maatregelen getroffen om een bezoek veilig en verantwoord te laten verlopen. Bezoekers reserveren vooraf online een tijdslot via cubedesignmuseum.nl. Aan de kassa zijn geen tickets te koop. In het museum wordt de looproute zo aangepast, dat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden en zijn in- en uitgang van elkaar gescheiden. Wie bij bezoek aan Cube ook gebruik wil maken een hapje en/of drankje in Brasserie M, kan hiervoor in de online ticketshop ook een tijd reserveren. Ook in de Brasserie wordt gewerkt volgens protocol.