Op 4 mei herdenkt schrijfster Miriam Guensberg haar Pools Joodse vader Dolek Guensberg in een speciale uitzending van het EO programma ‘Ik mis je’. Het is een eerbetoon aan alle Polen die tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Frankrijk, België en Nederland hebben bevrijd.
Tijdens de korte documentaire staat de tragiek en de moed van alle Poolse strijders die ons land bevrijdden centraal. En in het bijzonder die van Dolek Guensberg. Hij was legerarts bij de stoottroepen van de Eerste Poolse Pantserdivisie en moest op het slagveld onmenselijke keuzes maken over wie hij nog kon redden en wie niet.
Landverraders
Dolek Guensberg is, net als tienduizenden andere Poolse strijders, na de oorlog niet teruggekeerd naar zijn vaderland. Polen werd direct na de oorlog geofferd aan het communistische Rusland. Poolse veteranen die toch terug gingen, werden gezien als landverraders en maar al te vaak gemarteld, verbannen of vermoord. In Nederland kregen de Polen ook geen erkenning voor hun grote aandeel bij het bevrijden van ons land.
Joodse gemeenschap
Na de oorlog bouwde Dolek een nieuw leven op in Oldenzaal en werd een van de eerste anesthesiologen. Later in zijn leven verhuisde hij naar het Overijsselse Delden. Over de holocaust sprak hij zelden. In Held zonder Vaderland schetst dochter Miriam het verscheurde leven van haar vader. Ze bezocht hiervoor zijn geboortedorp in Polen, Nowy Targ. Daar kwam ze tot de schokkende ontdekking hoe de altijd zo levendig aanwezige Joodse gemeenschap en haar vaders hele familie op 30 augustus 1942 is vermoord.