Dat houten gevelbekleding populair is in Nederland, was natuurlijk al een tijdje bekend. Maar de laatste jaren maakt een nieuwe categorie houten gevels een opmars: vergrijsd hout. Deze natuurlijke en tegelijkertijd luxe en moderne gevels worden volop gebruikt op huizen, kantoren, schuren en meer. Maar wat is dit nou eigenlijk en hoe werkt het precies?
Hout vergrijst
Omdat hout een levend product is, is het beïnvloedbaar door het weer. Waar onbehandeld hout dan ook niet aan ontkomt, is vergrijzing. Dit komt omdat de zon als het ware de kleur uit het hout brand. Dat zorgt er voor dat na enkele jaren het hout helemaal grijs wordt. Veel mensen vinden dat er prachtig uitzien. Alleen het heeft wel nadelen. Zo vergrijst het hout bijna nooit egaal en ontstaan er enorme kleurverschillen op de gevel. Daarnaast is het een proces en ziet het er maar kort zo uit, als u dat graag wilt. Maar daar is wat aan te doen.
Zelf hout vergrijzen
De oplossing voor lelijke vergrijzing, is zelf meteen het hout vergrijzen. Dit doet u met vergrijzers. Een goed voorbeeld hiervan is de Equal Weathering van Woodstain VV. Dit is gebruikt op de foto’s op deze pagina. Dit is eigenlijk niet anders dan een beits die gelijk de beoogde vergrijsde uitstraling geeft. Het behoudt de kleur en beschermt uw hout ook nog eens tegen houtrot, schimmel, kromtrekken en meer. Eigenlijk is het dus twee vliegen in één klap. Met een voorvergrijzer kunt u dus uw hout een mooie, strakke verkleuring geven, die er ook nog eens natuurlijk uitziet en het hout beschermd. Het gebruiken van een dergelijke beits is ontzettend makkelijk. Na gebruik hoeft u er enkele jaren niet naar om te kijken, afhankelijk van de gekozen voorvergrijzer. Het onderhoud bestaat simpelweg uit even schoonmaken en een nieuw laagje aanbrengen.
Meer info: gadero.nl