Luxemburg verheugt zich op betere tijden. Langzaam maar zeker opent Luxemburg de deuren, allereerst met de heropening van de horeca sinds 16 mei. Het groothertogdom bereidt zich voor op voor een sportieve zomer met het grote fietsevenement Vëlosummer 2021, waar het hele land in het teken staat van fietsen. Luxembourg for Tourism neemt je vast even mee op een voorproefje op de fietszomer en heet je graag van harte welkom op de tweewieler zodra de reisadviezen dat toelaten.
Vëlosummer 2021: Luxemburgse wegen gereserveerd voor fietsers
In de weekenden tussen 31 juli tot 29 augustus 2021 staat Luxemburg in het teken van Vëlosummer: een uniek fietsevenement waarbij 950 km aan wegen, verdeeld over 12 routes, opengesteld worden voor het publiek. De Luxemburgse ministeries van Infrastructuur en Toerisme hebben gezamenlijk twaalf routes door het hele land aangewezen als exclusieve fietsroute voor het evenement. Dat houdt in dat zelfs openbare autowegen – waar nodig – afgesloten worden voor ander verkeer en uitsluitend toegankelijk zijn voor fietsers. Vëlosummer beleefde in 2020 een succesvolle primeur met meer dan 400.000 deelnemers op de weg. De fietsroutes die onderdeel uitmaken van Vëlosummer voeren onder meer door de Alzette vallei, langs de rivier de Moezel en door de regio Guttland.
Move We Carry: gratis bagage-transport voor fietsers en wandelaars
Het meezeulen van bagage en kampeerspullen vormt vaak een belemmering voor veel fietsers en wandelaars. Wie meerdere etappes door Luxemburg plant, of het nu op de fiets of te voet is, hoeft zijn bagage niet zelf te vervoeren. Via Move We Carry wordt je bagage van je startpunt in de ochtend naar je eindpunt aan het einde van de dag getransporteerd. Helemaal gratis. De service is beschikbaar tussen 1 april tot 30 september. Move We Carry is gemakkelijk online of telefonisch te reserveren tot aan de dag voor vertrek voor 12.00u. Per persoon worden 20 kilo en twee stuks bagage vervoerd.
Andere handige tips voor fietsers in Luxemburg:
– Gratis openbaar vervoer. Mocht je tussentijds toch snel terugwillen naar je accommodatie of een deel van de route willen overslaan, dan kun je altijd nog gebruik maken van het gratis toegankelijke openbaar vervoer in Luxemburg. Fietsen meenemen in de trein is toegestaan.
– Accommodaties Bed + Bike. Accommodaties met het label Bed + Bike zijn speciaal ingericht op fietsers. Ruim 95 accommodaties in Luxemburg dragen dit label en beschikken over handige faciliteiten voor fietsers.
Doen: UNESCO fietsroute door Luxemburg Stad
Nergens is een stadsroute per fiets zo uniek als in Luxemburg Stad. Je fietst hier door de historische delen van de hoofdstad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De UNESCO fietsroute van 9,5 kilometer neemt je mee langs de hoogtepunten in de stad, waaronder de wijken Grund, Pfaffenthal en Clausen. Je fietst langs oude vestingswerken, door groene parken, langs het imposante moderne kunstmuseum MUDAM en de UNESCO huizen waar in de 10e eeuw ambachtslieden woonden. Het deel van het hoogteverschil omzeil je comfortabel met de glazen panoramalift in het hart van de stad. Dankzij de goed aanlegde paden en de relatief korte afstand is deze fietsroute geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Een deel van de route, met een lengte van 2,5 km, is ook te voet te doen.
Tijd voor actie op de mountainbike
Het MTB-netwerk van Luxemburg is 700 kilometer lang en heeft meer dan 40 routes die door bossen, bergen, over rotsformaties en langs meren voeren. Je hebt keuze uit diverse mogelijkheden en trails in onder meer de regio’s Éislek, Mullerthal, Guttland, langs de Moezel en in de zuidelijke regio Minett. Met name de Minett is een mountainbikeparadijs met veel uitdagende routes. De meeste tochten zijn hier te ondernemen vanuit de zuidelijke stad Esch-sur-Alzette, tevens Culturele Hoofdstad van Europa in 2022. Het voormalige mijngebied herbergt een bodem vol ijzererts dat een fascinerend roodgekleurd landschap oplevert.