Verlangen is menselijk. Een nieuwe trui, een weekendje weg, het vinden van een levenspartner of gezinsuitbreiding in de vorm van een puppy, iedereen heeft verlangens in grote of kleine mate. Een nieuw huis is een van de meest voorkomende verlangens, niet voor niks staat ‘een rondje Funda kijken’ bij een hoop Nederlanders wekelijks op het programma. Is dit aangenaam tijdverdrijf? Of steekt er toch iets meer achter?
Foto © Eirik Skarstein-Unsplash
Verlangens
Het verlangen naar een nieuwe exclusieve woning bestaat vaak uit het nadenken over de leuke dingen. Een nieuwe omgeving bijvoorbeeld, een frisse start in een prachtig huis zonder de gebreken van je huidige woning. Een weids uitzicht op oneindig groen of juist midden in een bruisend centrum. Naast je wonen de leukste buren die je je kan voorstellen en de voordeur klemt nooit.
Al scrollend door het aanbod raak je steeds meer in vervoering van de eindeloze mogelijkheden. Omdat je fantasie door jezelf gestuurd wordt, kan je minder rooskleurige randzaken fijn negeren. In jouw nieuwe huis is geen verbouwingsvertraging, je wordt niet overvallen door een torenhoge woonverzekering en die leuke buren hebben al helemaal geen schreeuwende kinderen.
Realistische doelen
Hoewel deze verlangens en jouw fantasie vrij onschuldig lijken, kunnen ze ook nadelige gevolgen met zich meenemen. Door je wekelijks, misschien wel dagelijks, te verliezen in een onhaalbare fantasie, kan het lastig zijn om waardering op te brengen voor het moois dat je wel hebt. Dat haalt het immers niet bij je dromen. Door jezelf te verliezen in je verlangens, maak je het lastiger om stappen te zetten om je realistische doelen te bereiken.
Overmatig fantaseren over nieuwe spullen kan ook zorgen voor chronische ontevredenheid, er is online altijd wel iets te vinden dat mooier, groter, fijner of beter lijkt. Hieraan toegeven kan grote financiële problemen tot gevolg hebben, dit maakt een avondje Funda kijken ineens een stuk minder onschuldig.
Impulsen
Veel vaker dan je denkt is een dergelijke impuls de drijfveer achter het kopen van een huis. Je bent wat ontevreden over de huidige situatie en je stuit op een mooie plek. Je ziet jezelf al helemaal zitten en zo is een bod gauw gedaan.
Er is na de aankoop gelukkig altijd een periode waarin je je kan bedenken, maar dit brengt een hoop stress met zich mee en brengt ook de verkopende partij in een vervelende positie. Zorg ervoor dat je alle vragen hebt gesteld.
Aan de omgeving, maar ook aan jezelf. Wil je echt wel weg uit je huidige woning en zo ja, waarom? Sommige zaken verhuizen namelijk gewoon met je mee.
De balans
Zoals met alles is de balans het belangrijkst. Het vinden van een gulden middenweg tussen je fantasie en de realiteit is, vooral bij het huizenkijken, onmisbaar. Door te struinen en je fantasie je vrije loop te laten, kom je op de meest creatieve en inspirerende ideeën.
Beide benen op de grond zorgt dat je een realistisch idee hebt van wat haalbaar is. Met een duidelijk budgetplan kan je jezelf heus soms toestaan om je te vergapen aan de mooiste villa’s, maar stel je haalbare doelen als je serieus kijkt naar een volgende woning. En met de juiste mindset kan jouw fantasie je helpen met het vinden van jouw perfecte huis.