Hoe gaan de bewoners van Rotterdam om met de nieuwe realiteit van de ‘intelligente lockdown’? Drie Rotterdamse stadstekenaars geven van zaterdag 12 september 2020 t/m 7 februari 2021 in de tentoonstelling ‘Getekend: Rotterdam!’ elk hun eigen kijk op de impact van het coronavirus op de stad. Een opdracht van Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam aan kunstenaars Frank Stoks, Pris Roos en Erico Smit. Mondkapjes dragen op de markt, onwennige gesprekken op 1,5 meter en de eerste terrasdag. De alledaagse scènes van het nieuwe normaal door de ogen van drie kunstenaars.
[Fotobijschriften: 1. Pris Roos, Support your locals, Crooswijkseweg, Rotterdam, 2020
2. Erico Smit, 1,5 meter afstand Delfsepoort, Rotterdam, 2020 3. Frank Stoks, De eerste terrasdag, Rotterdam, 2020]
Half maart kondigt de regering de intelligente lockdown af: musea, scholen en horeca sluiten de deuren, evenementen worden afgelast en het openbare leven komt vrijwel helemaal tot stilstand. Vanaf dat moment starten de stadstekenaars hun reeks van schetsen, tekeningen en animaties die de creativiteit, solidariteit, kwetsbaarheid en weerbaarheid van Rotterdam laten zien. In de Kunsthal geven Stoks, Roos en Smit elke zeven weken het stokje door en tonen achtereenvolgens een selectie van hun tekeningen.
Frank Stoks
Het werk van kunstenaar Frank Stoks (1971) is als eerste te zien, van zaterdag 12 september t/m zondag 1 november 2020. Met een campingstoel en een iPad onder zijn arm trekt hij de stad door, op zoek naar plekken waar Rotterdammers ondanks de maatregelen samenkomen. De verhalende tekeningen, chronologisch gepresenteerd en omkaderd door stevige, zwarte lijnen, geven een kijkje in het voorzichtig loslaten van de maatregelen. Zo tekent Stoks sporters die de inmiddels bloeiende parken betreden, de uitgelaten bezoekers van de heropende markt en de terrassen waarop de Rotterdammers op tweede pinksterdag weer voor het eerst mogen plaatsnemen.
Pris Roos
Kunstenaar Pris Roos (1984) durft vanwege haar gezondheid in eerste instantie niet naar buiten. Vanuit huis observeert Roos de straten van de Afrikaanderwijk. Vervolgens maakt ze dagelijks de oversteek van Zuid naar Noord en tekent al haar indrukken op. Vanaf de Black Lives Matter-protesten voelt Roos nog meer de urgentie om zelf aanwezig te zijn en duikt zij diep in het weefsel van de stad. Met haar kleurrijke oliepasteltekeningen brengt ze fragmentarisch de dagelijkse bezigheden van Rotterdammers in beeld. De directheid van het oliekrijt zorgt voor een pure weergave met intense kleuren. Pris Roos laat zich niet beperken tot haar A4-schetsboek en bouwt deze verder uit door verschillende papierformaten als een collage te vormen. Het werk van Pris Roos is te zien van dinsdag 3 november t/m zondag 13 december 2020.
Erico Smit
Illustrator Erico Smit (1985) sluit de rij. Door het oog van zijn GoPro-camera observeert hij de verschillende fases van de lockdown en de emoties die deze bij de Rotterdammers oproepen. Vanaf de eerste schok en de choreografie van bewegingen die voortvloeit uit het krampachtig afstand houden van elkaar, tot het verlangen naar vrijheid en de meer relaxte houding die langzaamaan ontstaat. Smits tekeningen zijn een mix van inkt, acrylverf en potlood die hij vervolgens digitaal bewerkt. Smit heeft hierbij uitsluitend oog voor zijn onderwerp en laat alle overbodige details achterwege, waardoor de emoties van de crisis worden uitvergroot. Het werk van Erico Smit is te zien van dinsdag 15 december 2020 t/m zondag 7 februari 2021.
Rotterdamse stadstekenaars
Al voor het bombardement van 14 mei 1940 maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw geeft het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie, in samenwerking met CBK Rotterdam, in ere hersteld en vullen stadstekenaars de collectie van het Stadsarchief Rotterdam verder aan. De kunstenaars voor de opdracht van 2020 zijn geselecteerd door een jury bestaande uit de Rotterdamse schrijver – tevens kunstliefhebber en verzamelaar – Hugo Borst, kunstenaar Hedy Tjin, Shehera Grot (curator Kunsthal), Ove Lucas (CBK Rotterdam) en Jantje Steenhuis en Wanda Waanders van het Stadsarchief Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met de tekeningen van de stadstekenaars 2020.
Over Stadsarchief Rotterdam
Het Stadsarchief Rotterdam is het geheugen van de stad. Met de collectie wordt het verleden met het heden verbonden. Het stadsarchief is voor iedereen toegankelijk. De kennis wordt gedeeld met een zo groot mogelijk publiek om op deze manier het historisch besef over Rotterdam te bevorderen.
Over CBK Rotterdam
CBK Rotterdam is het centrale adres voor kunst, kunstenaars en publiek in de stad. Met tentoonstellingen, lokale en internationale kunst in de publieke ruimte, projecten, opdrachten, bijdragen en investeringsregelingen brengt CBK Rotterdam de beeldende kunst, de stad, kunstenaars en publiek met elkaar in contact. Dat doen ze met de programma’s TENT, Sculpture International Rotterdam, BKOR en Art Office, met als doel gezamenlijk het artistieke klimaat en de vitale rol van kunstenaars en beeldende kunst voor en in Rotterdam te stimuleren.
Over Kunsthal Rotterdam
Kunsthal Rotterdam is een van de toonaangevende culturele instellingen in Nederland, gelegen in het Museumpark in Rotterdam. Ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas in 1992, biedt de Kunsthal zeven verschillende tentoonstellingsruimtes. Jaarlijks presenteert de Kunsthal een gevarieerd programma van circa 25 tentoonstellingen. Omdat er altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen. Cultuur voor een breed publiek, van moderne meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design. Bij de tentoonstellingen wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd.