Aanstaande donderdag, 21 mei, opent het digitale festivalterrein van ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ haar poorten. Op Hemelvaartsdag staat het festival bol van positieve en collectieve daadkracht: speciaal voor de eerste generatie die de gevolgen van de klimaatcrisis voelt én echte verandering kan inzetten. Via de festivalplattegrond op duswatgaanwijdoen.nl zoomt visionair Jan Terlouw vanuit zijn eigen huiskamer zo die van de festivalgangers binnen. Bezoekers vinden hun weg van de ‘Food Court’ naar de ‘Transformatietunnel’ en stappen gemakkelijk over naar een duurzame bank of energiemaatschappij. Met z’n honderden tegelijk. Verder zijn er inspirerende zoom talks, interactieve workshops en filmzalen.
Dat het tijd is voor een hands-on klimaatfestival blijkt wel. Nederlanders zijn sinds de Covid-19 uitbraak zelfs meer bezorgd over de klimaatcrisis én 62% ziet deze periode als een mogelijkheid voor duurzame verandering (volgens onderzoek van I&O Research). Want hoewel de luchten tijdens de coronacrisis vaker strakblauw zijn en de CO2 uitstoot daalt, blijven de grote vraagstukken rondom de klimaatcrisis urgent.
Een flinke dosis inspiratie én handen-uit-de-mouwen sessies
Vanaf 14.30 uur kunnen festivalgangers terecht op het online festivalterrein. Daar staat visionair Jan Terlouw klaar voor een inspirerend pleidooi voor verandering (ja, juist nu). Ook duurzame pioniers van onder meer PTThee, Vies Pensioen en Kraak de Crisis geven enthousiasmerende zoom talks en er zijn workshops van onder andere The Pollinators, Plantmom, SuperUse Studios en Indiaan in je Kast. Festivalgangers gaan direct aan de slag met een geveltuin, een wormenhotel of mondkapje.
Op het hoofdpodium staat ook Donald Pols, directeur van Milieudefensie en zelfbenoemd klimaatoptimist. Hij presenteert een inspirerend vergezicht als antwoord op de vraag ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ en gaat met festivalgangers in gesprek over de klimaatcrisis ten tijde van corona én daarna. Milieudefensie verzamelt input van festivalbezoekers en van duizenden andere Nederlanders om samen politieke invloed te hebben op de toekomst van Nederland. Kees Vendrik, hoofdeconoom van Triodos Bank en Eerste Kamerlid voor GroenLinks, spreekt via zoom over hoe we samen financiële krachten aanwenden om duurzamer uit de coronacrisis te komen. Lees meer op het Facebook Event: https://bit.ly/DWGWD-FB-event.
NK Tegelwippen: Amsterdam versus Rotterdam
Van stilzitten achter een scherm is tijdens dit festival geen sprake. Nu er deze zomer nauwelijks sportcompetities zijn en zelfs het EK Voetbal niet doorgaat, initieert festival ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ een competitie van een heel andere orde. Het NK Tegelwippen! Met twee titanen in de hoofdrol: Amsterdam versus Rotterdam. De klassieker dus. Wethouders Laurens Ivens (Amsterdam) en Bert Wijbenga (Rotterdam) wippen uit naam van hun stad de eerste tegels en geven hiermee het startschot voor het NK. Het doel? Dat iedereen zoveel mogelijk tegels in zijn (gevel)tuin verruilt voor groen en zo de stad meer klimaatadaptief en biodivers maakt. De competitie loopt de hele zomer en meedoen kan via duswatgaanwijdoen.nl. Op 12 september wordt de winnaar bekend gemaakt en de Gouden Tegel uitgereikt in BlueCity te Rotterdam tijdens de offline editie van ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ (corona volente).
Collectieve actie in ‘De Transformatietunnel’
Een voordeel van de online editie van het festival: nooit eerder was het zo eenvoudig om in actie te komen. Samen met honderden andere festivalgangers stap je met een paar kliks over naar een groene bank of energieleverancier, doe je mee aan de Slow Fashion Summer of support je Milieudefensie. Impact gegarandeerd.
Gratis aanmelden
Festivalgangers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een gratis ticket via duswatgaanwijdoen.nl/tickets. Vooraf kunnen bezoekers in de online food court de ‘Support Your Locals festivalbox’ bestellen om het lokale bier vast koud te leggen.
Duurzame verandering is een culturele opgave
Zes op de tien Nederlanders (62%) ervaren de coronacrisis als een moment van bewustwording. De crisis zet hen aan het denken over de samenleving en economie en hoe we die in de toekomst in kunnen richten. Tegelijkertijd is de helft pessimistisch over de mate waarin de samenleving en economie na de crisis daadwerkelijk verbeterd zal worden (49%), blijkt uit het onderzoek van I&O Research op verzoek van Milieudefensie. Ook stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er jaarlijks wereldwijd 4,2 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling. Ook zullen er vanaf 2030 naar schatting jaarlijks 250.000 doden vallen door de gevolgen van klimaatverandering, vooral in minder rijke landen. De hoogste tijd dus om collectief in actie te komen.
“De manier waarop we de afgelopen jaren hebben geleefd is cultureel bepaald. Om de economie binnen de grenzen van de planeet krijgen, is dan ook een culturele opgave. We zullen stapje voor stapje toe moeten werken naar een maatschappij die in harmonie leeft met de rest van het ecosysteem.” – Berend van Zanten, oprichter van ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’
Met ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ wil de organisatie jongvolwassenen stimuleren om, binnen ieders eigen omgeving, een veranderaar te worden. ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ draait om (samen) aan de slag gaan, horen van anderen hoe zij al bezig zijn én mensen ontmoeten die dat (met jou) willen. Van instap tot ingewikkeld, van handen uit de mouwen tot geïnspireerd worden door te luisteren, van individuele verandering tot collectieve actie.
Offline editie: 12 september in Rotterdam
Naast deze online editie organiseert de groeiende beweging ook op 12 september het ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ festival in Rotterdam in BlueCity, het voormalige tropische zwemparadijs Tropicana (corona volente).