Spionage, archeologie en kunst. Het is allemaal aanwezig in het portret van de internationaal doorgebroken Libanese kunstenaar Rayyane Tabet (1983). De documentaire Displaced Pieces – A Spy Story duikt in het verleden van Tabets overgrootvader, die begin vorige eeuw werkte aan een geheime missie. Hij was nauw betrokken bij de spectaculaire opgravingen van Tell Halaf (het beroemde paleis in Syrië uit 6000 voor Christus) en spioneerde tegelijk voor de regering in Beiroet. Regisseur Catherine van Campen volgt Tabet bij het opbouwen van een groot kunstwerk over deze geschiedenis van archeologie en spionage.
Volgens Rayyane Tabet leven we in een permanente toestand van verwoesting en herstel. We zijn omgeven met objecten die gemaakt, verwoest en begraven worden. Maar ook weer worden herontdekt, hersteld, weer verwoest en weer hersteld. Het verlies van cultureel erfgoed en het verlies van een thuis is een actueel verhaal van alle tijden. Met uniek archiefmateriaal van de opgravingen en beelden van bombardementen, duizenden scherven en wederopbouw legt de kunstenaar de verbinding met zijn persoonlijke verhaal. Zo bezoekt hij zijn ouderlijk huis in Beiroet dat elf keer is verwoest. Zelf noemt hij het geen verwoesting, maar momenten van transitie, wat nieuwe mogelijkheden schept. En zo slaat de documentaire voor Het Uur van de Wolf een brug tussen heden en verleden.
Het werk van Tabet duikt de laatste jaren overal op; van het Metropolitan Museum of Art in New York tot het Louvre in Parijs. Met zijn installaties over beeldhouwkunst en architectuur probeert hij begrip te kweken voor de paradoxen in onze chaotische samenleving.
Regie: Catherine van Campen
Productie: Simone van den Broek / Basalt Film in coproductie met Ammodo
Uitzending: zaterdag 2 mei 2020, 23.05 uur bij de NTR op NPO 2
Trailer: vimeo.com/392493857