Kunsthal Rotterdam heeft in 2021 een prachtig gevarieerd en contrastrijk tentoonstellingsprogramma dat in samenwerking met vele (inter)nationale partners tot stand komt. Houd de website in de gaten voor de meest recente informatie over tentoonstellingen en activiteiten.
Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd
23 januari t/m 13 juni 2021
Kunsthal Rotterdam trapt het nieuwe jaar af met de multimediale tentoonstelling Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd. Aan de hand van kleding, fotografie en video laat de tentoonstelling zien hoe onze beeldcultuur in de ban is van jeugd. Mode is bij uitstek het domein dat ons mogelijkheden biedt leeftijdloos te zijn, of in ieder geval te lijken. Ook in marketing en (social) media wordt het verlangen om eeuwig jong te blijven breed uitgedragen.
Youthquake gaat over volwassen kinderen en jeugdige senioren. De mythische fontein van de eeuwige jeugd dient als proloog van de tentoonstelling. Historische ‘mini-me’ kleding wordt gevolgd door flapper dresses en minirokjes uit de rebelse jeugdculturen van de jaren 1920 en ’60. Video en fotografie visualiseren de huidige marketing onder het mom van ‘youth sells’. Jonge mensen zijn inspiratiebron in een visuele cultuur gedomineerd door een onhaalbaar lichaamsbeeld: extreem slank, knap en jong. Ten slotte vormen seniore paradijsvogels als de 99-jarige Iris Apfel een hoopvol en kritisch tegengeluid op de jeugdige beeldenstroom van de 21e eeuw.
Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd komt tot stand in samenwerking met Modemuseum Hasselt. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van het multidisciplinaire modehuis MAISON the FAUX.
We Are Animals
5 februari t/m 23 mei 2021
Komend voorjaar nodigt de Kunsthal haar publiek uit het dierenrijk van de kunst te betreden. In de tentoonstelling We Are Animals komt een grote verscheidenheid aan buitengewone dierlijke creaties van hedendaagse kunstenaars samen. Werken van onder meer Maurizio Cattelan, Paul McCarthy, David Shrigley en Candida Höfer tonen de relatie tussen mens en dier en laat zien hoe wij mensen onszelf zien en proberen te begrijpen aan de hand van dieren.
We Are Animals verkent verschillende facetten binnen dit thema, met zowel scherpe perspectieven op de menselijke manipulatie van andere diersoorten als de bewondering voor en viering van dieren als wonderlijke wezens, waar wij veel van onszelf in herkennen. Het artistieke onderzoek naar de verhouding tussen mens en dier komt tot uiting in onder andere sculpturen van gevederde ijsberen, installaties met wilde wolven, monumentale schilderijen van aaibare katten en aangrijpende foto’s van dierentuinen. De uitdagende selectie van werken in verschillende disciplines vormt een prikkelende tentoonstelling die stof geeft tot nadenken.
De tentoonstelling opent op donderdagavond 4 februari tijdens Art Rotterdam week. We Are Animals komt tot stand in samenwerking met ARKEN Museum of Modern Art, Denemarken.
Magnetisch Noorden. Canadese landschappen 1910-1940
12 juni t/m 17 oktober 2021
De betovering van het noorderlicht, idyllische uitgestrekte landschappen en indrukwekkende vergezichten op het noordpoolgebied. Kunsthal Rotterdam toont magistrale Canadese schilderkunst uit 1910 tot 1940 die in het thuisland ongekend populair is maar in Nederland nauwelijks bekendheid geniet.
Magnetisch Noorden presenteert ruim tachtig magische schilderijen en dertig schetsen van de Canadese modernisten. Deze kunstenaars trekken aan het begin van de twintigste eeuw ver weg van drukke steden, diep de natuur in. Zij experimenteren en zoeken naar een nieuwe beeldtaal, passend bij het groeiende en veranderende Canada van hun tijd. Het befaamde collectief van landschapsschilders, de Group of Seven en hun inspirator, kunstenaar Tom Thomson, scheppen in hun schilderijen een bijna mythisch, verheerlijkt beeld van Canada. Een voorstelling van een onontgonnen gebied, voorbijgaand aan de realiteit van de oorspronkelijke bewoners van het land en de rappe bevolkingsgroei en industrialisatie.
In het hart van de tentoonstelling biedt foto- en videomateriaal een kritisch perspectief op de schilderijen. Gezien vanuit de First Nations geeft deze documentatie de context van de historische verhalen die aan de beroemde schilderijen ontbreken. Onderdeel van de tentoonstelling is bovendien tijdgenoot Emily Carr, bekend om haar schilderijen met aandacht voor de inheemse bevolkingsgroepen van Canada in de vroege twintigste eeuw.
Kunsthal Rotterdam gaat met deze tentoonstelling een internationale samenwerking aan met Art Gallery of Ontario, Toronto, National Gallery of Canada, Ottawa en Shirn Kunsthalle in Frankfurt.
Calder NOW! (werktitel)
21 november 2021 t/m 29 mei 2022
Vol trots kondigt Kunsthal Rotterdam de grootschalige tentoonstelling Calder NOW! aan. Voor de eerste keer wordt de blijvende en onmiskenbare invloed van de grote meester op hedendaagse kunst onderzocht en getoond. Alexander Calder (Verenigde Staten,1898-1976) staat aan de basis van een vernieuwende revolutie binnen de moderne beeldhouwkunst. In zijn zoektocht naar het absolute in vorm, beweging en immaterialiteit weet Calder keer op keer de grenzen van zijn sculpturen te verleggen en is hij een inspiratiebron voor opeenvolgende generaties kunstenaars.
Calder NOW! presenteert een nieuwe visie op het werk van Calder en zijn plaats binnen de kunstgeschiedenis. Naast meer dan twintig werken van Calder, worden werken getoond van hedendaagse kunstenaars waaronder Olafur Eliasson, Žilvinas Kempinas, Ernesto Neto, Aki Sasamoto en Sarah Sze. Deze kunstenaars worden beïnvloed door Calders belangrijkste artistieke interessegebieden zoals licht en reflectie, beweging, vergankelijkheid en het architecturale. Verbluffende installaties die de zwaartekracht tarten, sculpturen die buitengewone optische ervaringen teweeg brengen en werken die alle zintuigen aanspreken, brengen nieuwe verbanden met het iconische oeuvre van Calder aan het licht.
De tentoonstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met gastcuratoren Dieter Buchhart en Anna Karina Hofbauer en de Calder Foundation in New York.