BABA GANOUSH
Ingrediënten (voor portie voor 4 – 6 personen)
3 aubergines
3 tenen knoflook (gehakt)
50 ml citroensap
60 ml tahini
80 ml olijfolie van goede kwaliteit
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte munt
zeezout (naar smaak)
Bereiding
Brand de aubergines op een gaspit met medium vuur. Gaar en draai de aubergines regelmatig om totdat ze zacht zijn van binnen en goed geschroeid. Wikkel in aluminiumfolie en laat een kwartier rusten. Verwijder het vel van de aubergine en zet het vruchtvlees apart in een kom. Doe het vruchtvlees in een slacentrifuge en spin langzaam tot al het vocht uit de aubergine is gekomen. Hak de uitgelekte aubergine met een mes fijn of prak met een vork. Zorg dat er enige structuur in blijft.
Doe in een kom en voeg knoflook en citroensap toe. Meng en voeg de tahini toe. Giet daarna in een klein straaltje, onder constant roeren, de olijfolie erbij. Het mengsel is nu licht van kleur en romig. Voeg de gehakte kruiden, zout en eventueel meer citroensap toe. Doe het mengsel in een kom en besprenkel met olijfolie. Serveer op kamertemperatuur met rauwkost of warme pitabroodjes.
AUBERGINE SCHNITZEL
Ingrediënten (voor 2 personen)
1 aubergine
4 el roomboter
2 el groentefond
1 el citroensap
100 9 bloem
1 ei (geklutst)
150 g manko paneermeel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180˙C. Prik een paar gaatjes in de aubergine. Pof de aubergine beetgaar in de oven. Dit duurt ongeveer een half uur. De aubergine is goed als je hem kan “inknijpen” maar hij nog wel stevig aanvoelt. Laat de aubergine iets afkoelen en trek het vel eraf. Snij de aubergine in langwerpige plakken van 1,5 cm dik. Verwarm 2 eetlepels boter, 2 eetlepels groentefond en 1 eetlepel citroensap in een koekenpan. Bak de plakken aubergine in de mengsel (circa twee minuten per kant). Haal de aubergine uit de pan en laat afkoelen. Paneer de plakken aubergine door ze eerst door de bloem te halen, dan door het ei en tenslotte door het panko paneermeel. Laat de resterende 2 eetlepels roomboter bruisen in een pan en bak de aubergine schnitzels goudbruin en krokant. Serveer direct!