De zesde editie van het driejaarlijkse Lichtfestival Gent, van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari, haalt 32 lichtkunstwerken naar Gent, waarvan bijna de helft met een Gentse insteek. Van AI tot drones, satellietbeelden of zelfs glas-in-lood, het festival doet zijn pioniersrol opnieuw alle eer aan/
Lichtfestival Gent presenteert 32 kunstwerken van lokale, nationale én internationale artiesten, zowel opkomend talent als gevestigde waarden. Ook deze keer zijn er heel wat publiekstrekkers. Zo zal de reusachtige rode bol van de Spaanse kunstenaar SpY de Schipperskaai domineren en zullen de kleurige zeepbellen van het Australische Atelier Sisu in Dok Zuid het mooie weer maken.
Maar het Lichtfestival is méér dan alleen spektakel. Bijna de helft van de werken heeft een Gentse insteek en er zijn tal van samenwerkingen met Gentse organisaties en bedrijven. Zo heeft Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier van België, een hand in de kunstwerken aan de stadshal en het Baudelohof, en werkt kunstenares Claudia Reh op dit moment samen met Gentse studenten, leerlingen, buurtbewoners en lokale verenigingen om de Sleepstraat in het blauw onder te dompelen.
Blik op de toekomst
Zoals vanouds wil het Lichtfestival Gent ook innovatieve technologieën in de kijker zetten. Van artificiële intelligentie tot drones, heel wat werken bieden de bezoekers een blik op de toekomst. Zelfs het Europese ruimtevaartagentschap ESA is van de partij. ‘Augmented reality’ toont hoe satellietbeelden de mensheid helpen. Het Gentse bedrijf Fisheye schiet dan weer berichten van bezoekers in morsecode de ruimte in.
Nu al de diversiteit van de kunstwerken ontdekken, of praktische info: lichtfestivalgent.be. Het parcours voert onder andere langs de Oude Dokken, de Sleepstraat, het Baudelohof en een deel van het historisch centrum. Starten kan overal, maar er is wel een vaste looprichting.
Het Lichtfestival Gent wordt mede mogelijk gemaakt door UGent en Fluvius.