Met ‘GLUE amsterdam connected by design’ heeft de stad weer een driedaagse designroute voor Amsterdamse ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, academies, en andere creatieven. Van 18-20 september 2020 openen de deelnemers op allerlei bijzondere locaties in de stad de deuren voor collega’s en designliefhebbers. Zo cureert designcriticus Max Bruinsma speciaal voor de gelegenheid bij galerie De Binnenkant de expositie Humble Design. En biedt industrieel ontwerper Robert Bronwasser een inkijkje in zijn studio waar hij zijn boek ‘Enjoy everyday design’ lanceert.
GLUE tekent het begin van een nieuwe tijd waarin corona onze manier van leven, werken en zakendoen bepaalt en is een antwoord op drukke, beurzen, waar bezoekers in drommen tegelijk in de rij staan om een presentatie te zien. Tijdens GLUE kan elke bezoeker lopend, met het openbaar vervoer of op de fiets, slingerend over de uitgespreide creatieve lappendeken, overal ‘coronaproof’ binnenlopen, lezingen, workshops, exposities, en boekpresentaties bezoeken, en zich laten verrassen door al die verborgen creatieve parels die in de stad zijn opgediept.
Een van die bijzondere locaties is galerie De Binnenkant. In het sfeervolle authentieke pand in hartje centrum cureert Max Bruinsma, bekend als onder andere design- en kunstcriticus, redacteur, schrijver en docent, de tentoonstelling Humble Design. Hij presenteert objecten van Atelier NL, Boris Tellegen, Femke Dekkers, Geke Lensink, OS∆OOS, Paper Factor en Rive Roshan. Alle ontwerpen refereren aan de titel van de expositie en kenmerken zich door een ogenschijnlijke eenvoud, minimalistische vormen en de wens om nieuwe benaderingen te vinden voor het (her-) gebruik van materialen en hulpbronnen in onze oververzadigde wereld.
De creatieve locaties worden letterlijk in kaart gebracht: broedplaatsen, individuele ontwerpstudio’s, showrooms, galeries en musea krijgen een stip op de stadskaart zodat ze voor iedereen makkelijk vindbaar zijn. De initiatiefnemers verwachten van de deelnemers dat ze niet alleen hun deuren openen, maar dat ze iets creatiefs, spectaculairs en relevants te organiseren, zoals een lezing, overzichtsexpositie, workshop of netwerkborrel.
Ook Denim City, gevestigd in de voormalig tramremise De Hallen, richt de blik samen met de studenten van de Denim Academy op duurzaam design en op een ‘betere blauwere wereld’ waarin we minder moeten consumeren en van minder producten meer en langer moeten houden. De tentoonstelling ‘Overgrown’ laat vanuit diverse invalshoeken het maakproces en de ecologische footprint van denim zien: van het ruwe materiaal tot manieren om het verbruik van water, chemicaliën en afval te verminderen. Bezoekers krijgen zowel een aantal creatieve designinstallaties te zien als presentaties waarin onder andere Dry Indigo, ozon of lasertechnologie is toegepast.
Industrieel ontwerper Robert Bronwasser biedt een driedaags kijkje in zijn keuken in het levendige en diverse creatieve Amsterdam-Noord. Bezoekers kunnen live zien hoe Bronwasser werkt en wat de resultaten zijn van zijn samenwerkingen met diverse internationale merken. Naast producten, presenteert de ontwerper tijdens GLUE zijn nieuwe boek Enjoy Everyday Design. Hij geeft creatieven die aan zijn publicatie hebben meegewerkt het podium en zal zelf een workshop geven over zijn visie op ontwerpen.
The designer and the city
David Heldt en Amanda Pinatih, curator Vormgeving van het Stedelijk Museum, organiseren het debat getiteld ‘The Designer and The City’ waarmee GLUE op 17 september feestelijk wordt geopend. Onder leiding van host Andrew Makkinga gaan geselecteerde ontwerpers met elkaar in gesprek over het belang van creatieven voor Amsterdam, hun bijdragen aan de stad hoe deze stad condities kan scheppen om de creatieven te behouden.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het de provincie Noord-Holland – met Amsterdam als koploper – de grootste concentratie industrieel en productontwerpers kent in Nederland (34%). Maar vele van deze creatieven blijven vaak verborgen in de stad. GLUE maakt deze creatieve pareltjes zichtbaar en weeft samen met alle deelnemers de lappendeken aan elkaar.
Passe Partout / GLUE Map
Sonja Haller en Pascal Brun van de in Amsterdam gevestigde grafische ontwerpstudio Haller Brun lijmen voor GLUE de creatieve stad op een bijzondere manier aan elkaar: ze ontwerpen een graphic artwork, programmaboek, stadskaart, designgids en toegangsticket in één. De GLUE Map/Passe Partout is te koop via de website www.glue.amsterdam voor €7,50 (€9,50 tijdens GLUE).
GLUE amsterdam connected by design: vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag
20 september 2020
Founding Partners:
Design Post Amsterdam, Concept Gallery, Contact Amsterdam, Interface, Kvadrat,
Robert Bronwasser, Ruud van Oosterhout Design, Kasstoor
Cultural Partner
Stedelijk Museum Amsterdam