De regio Arnhem heeft een rijke geschiedenis, waar jij je volledig in kan onderdompelen bij een bezoek aan Arnhem en omgeving. Zo heeft dit prachtige gebied namelijk altijd al een aantrekkingskracht gehad op mensen, waardoor je hier vele kastelen en landgoederen vindt. Daarnaast is er hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hard gevochten voor onze vrijheid. Dit najaar is dat 80 jaar geleden en wordt er met vele evenementen bij stilgestaan.
Naast een indrukwekkende geschiedenis en vele bijzondere musea heeft de regio ook erg veel mooie natuur. En die natuur is nooit ver weg, want vanuit het centrum wandel je zo Park Sonsbeek in. Of stap op de fiets naar het oudste nationaal park van ons land, Nationaal Park Veluwezoom. Er is zoveel te ontdekken in de regio Arnhem: maak er een weekendje weg van en blijf slapen!
80 jaar herdenken
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat in Arnhem en omgeving voor onze vrijheid gevochten werd. In het najaar van 1944 was de stad het strijdtoneel van de Slag om Arnhem, waarin de Britten, Canadezen en Polen de Rijnbrug op de Duitsers terug probeerden te veroveren. Tevergeefs. De Tweede Wereldoorlog zou voor Arnhem – en al het Nederlands grondgebied ten noorden van de stad – nog ruim een half jaar duren. De sporen van de Slag om Arnhem en Operatie Market Garden vind je nog overal in de regio terug.
Airborne Museum at Hartenstein
In het Airborne Museum in Oosterbeek, hét museum over de wereldberoemde Slag om Arnhem in 1944, kruipt de geschiedenis je bijna letterlijk onder de huid. Het museum is gehuisvest in de imposante 19e-eeuwse Villa Hartenstein, tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de Britten. Op deze historische plek beleef je de Slag om Arnhem (bekend uit de film A Bridge Too Far) als nooit tevoren. Zo waan je je in de Airborne Experience midden in de strijd – van de luchtlandingen op de heide tot en met de evacuatie over de Rijn.\
Airborne at the bridge
Met uitzicht op de John Frostbrug ontdek je in het museum Airborne at the Bridge persoonlijke verhalen. Luister naar een Britse luitenant, een Duitse Hauptsturmführer en een Nederlandse kapitein, die hier vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem.
Evenementen in 2024
• 7 september – 77e Airborne Wandeltocht
• 13 en 14 september – Market Garden Memorial concerten
• 20 september – Bridge to Liberation
• 21 september – Airborne luchtlandingen en herdenking
Airborne wandelroutes
De vier speciale Airborne wandelroutes in Driel, Oosterbeek, Ede en Arnhem belichten lokale geschiedenis van een deel van Operatie Market Garden. Tijdens de wandelingen bekijk je monumenten en bezienswaardigheden, ontdek je indrukwekkende verhalen en breng je de slachtoffers in herinnering. Bovendien sta je stil bij de vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en tijdens de wandelroutes ervaar je hoe hard ervoor gevochten is. De Airborne wandelroutes dragen bij aan het levend houden van de oorlogsherinnering. Opdat we nooit vergeten.
Luisterplekken Liberation Route
De Liberation Route volgt het pad van de geallieerden bij de bevrijding van Europa. Op luisterplekken langs de route hoor je de verhalen van ooggetuigen. Bijvoorbeeld over de sleutelrol van Elst of over een dorp dat schuilde in kloosterkelders.
Kastelen en landgoederen vol verhalen
De Veluwezoom staat bekend om de vele kastelen, buitenplaatsen en uitgestrekte landgoederen. Je vindt hier bijvoorbeeld landgoed Middachten, kasteel Rosendael, huis Zypendaal en kasteel Doorwerth. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten! We lichten er hier twee voor je uit.
Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth ontdek je van binnen en van buiten. Gluur door de kleine raampjes, struin door smalle gangetjes en bezoek de mooiste kamers en zalen van het kasteel. Het bezoeken van kasteel Doorwerth is een beleving voor jong en oud. Heb je het kasteel van binnen helemaal bekeken, dwaal dan door de mooie (moes) tuinen die bij het kasteel horen. Vanachter de bloemen en planten is het uitzicht op het kasteel misschien wel nóg mooier.
Kasteel Rosendael
Het 18e-eeuwse kasteel Rosendael heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk cultureel erfgoed. Het kasteel is omringd door een prachtig park, waarin zich onder andere de beroemde ‘Bedriegertjes’ bevinden, een waterspel dat bezoekers verrast door onverwacht water te spuiten. Binnen het kasteel zijn tal van historische kamers te bewonderen, waaronder de eetzaal, de slaapkamer en de keuken. Ook herbergt het kasteel een bijzondere collectie meubels, schilderijen, porselein en zilverwerk. Dit prachtige heuvelachtige en groene gebied vol macht en pracht is perfect om op de fiets te ontdekken. Combineer natuur en historie met de routes ‘Langs kastelen en landgoederen Oost en West’.
Het groen in
Of je er nu een hele dag op uit wilt trekken of een korte wandeling wilt combineren met een museumbezoek: rondom Arnhem kun je alle kanten uit. Ga lekker fietsen over de Veluwezoom, wandelen in uiterwaardenpark Stadsblokken-Meinerswijk of een ommetje maken in Park Sonsbeek. Er is zó veel te ontdekken!
Park Sonsbeek
Wil je vogels spotten? Dan zit je in Park Sonsbeek goed! En ook op floragebied is hier veel te spotten. Prachtige oude bomen bijvoorbeeld. Zoals de oude, holle treur-es bij de vroegere Begijnenmolen. De kastanjes, esdoorns, platanen en lindes aan het laantje naar de hertenweide. En de monumentale beuken van het ‘hallenbos’ bij de Belvédère.
Landgoed Mariëndaal
Aan de westkant van Arnhem ligt het heuvelachtige Mariëndaal. De hoogteverschillen zijn groot, wat mooie uitkijkpunten oplevert. Naast de verbluffende doorkijkjes in het groene coulisselandschap, stuit je op het allerhoogste punt op de Christuskoepel, een van de parels van de provincie. ‘Verheft uw hart’, adviseert de spreuk boven de ingang van de kapel, die een dag voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd opgeleverd. De behoefte aan rust en bezinning blijft actueel. Het bekendst is Mariëndaal om de ‘Groene Bedstee’: een dichte tunnel van beuken van ruim 300 meter lang. In de 19e eeuw wandelden hier de dames van het landgoed die de zon en begerige mannenblikken wilden mijden. Midden in de Bedstee, naast een bankje, staat een lindeboom. Als symbool voor de liefde.
Kasteel Rosendael, Torenzaal
Weekendje weg
Al die interessante musea, historische bezienswaardigheden en de weelderig groene natuur in en rond Arnhem wekt de eetlust op. Je vindt hier daarom talloze lekkere en leuke pleisterplaatsen. Knusse brasseries, ambachtelijke pannenkoekenhuizen, kasteelrestaurants of hippe steenovenpizzeria’s. De regio Arnhem is bijna niet te ontdekken in één dag, dus we snappen dat je blijft overnachten. Of je nu kiest voor een knusse B&B in de stad, een rustige camping of luxe hotel midden in de natuur: in de regio Arnhem vind je het allemaal.
Meer inspiratie en informatie vind je op visitarnhem.com/villa