In het najaar toont Paleis Het Loo haar veren met de mooiste baroktuin van Nederland in bonte vroege herfstkleuren. Naast spectaculaire vergezichten vanaf het dak is het ook binnen het Paleis bijzonder levendig, van felgekleurde Queens tot Oranje-onderscheidingen. Over dat laatste onderwerp gaat de nieuwe permanente tentoonstelling ‘Ridderorden en Onderscheidingen’. Een tijdelijke expositie belicht Andy Warhols beroemde serie ‘Reigning Queens’.
Paleis Het Loo is het grootste authentieke 17e-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau. Met verhalen van bewoners uit de 17e en 19e eeuw komt het historische paleis tot leven. De tuin van Paleis Het Loo is de enige bestaande reconstructie van een baroktuin in Nederland. De tuin is opgedeeld in parterres die symmetrisch zijn gespiegeld. Doordat deze aansluiten bij het eveneens symmetrische paleis vormen tuin en paleis een harmonieus geheel. Deze architectonische patronen zijn goed te zien vanaf het publiekstoegankelijke dak dat een weids uitzicht over de paleistuin biedt. Koningin Mary dronk hier vroeger haar thee. De bezoeker kan, net als zij dat 335 jaar geleden deed, vanaf het paleisdak naar de tuin wandelen.
Op het stallenplein
De paardenstallen, koetshuizen en de autocollectie van prins Hendrik bevinden zich op het stallenplein dat is gebouwd tussen 1907 en 1909. Dit plein ademt nog steeds de sfeer van de vroege 20e eeuw, de tijd van koningin Wilhelmina en haar man prins Hendrik. Het reflecteert ook de veranderingen in de samenleving die destijds opkwamen. Zo kocht prins Hendrik in 1908 zijn eerste auto. Daar was in de koninklijke stallen geen plaats voor. Daarom werd achter de stallen een kleine garage gebouwd. In de jaren die daarop volgden, kwamen er meer auto’s bij, want Hendrik had zich al snel tot een gepassioneerd autoliefhebber ontwikkeld. In 1914 werd voor zijn groeiende collectie een nieuwe garage gebouwd.
In het paleis
In het paleis zijn audio- en leesroutes waarin de bewoners van Paleis Het Loo tot leven komen. Het verhaal van Willem III en Mary is een dramatische mix van macht, politiek en geloof. Het jonge echtpaar wordt koning en koningin van Engeland en daarmee wordt Paleis Het Loo zomaar het centrum van de Europese macht. In de 19e en 20e eeuw is Wilhelmina de hoofdpersoon. Zij is de rode draad in het verhaal over haar leven op Paleis Het Loo. Daarin is natuurlijk ruim aandacht voor haar ouders koning Willem III en Emma, echtgenoot Hendrik en dochter Juliana. Voor bezoekers met kinderen is er een de familietour die op een speelse manier de kamers van het paleis verkent. Daarnaast zijn er ook routes in Nederlandse Gebarentaal.
Tuin en paleis vormen een harmonieus geheel’
Nieuwe tentoonstelling ‘Ridderorden en onderscheidingen’
Afgelopen zomer stond in het teken van de Olympische en Paralympische Spelen. Bij terugkeer werden de Nederlandse medaillewinnaars geridderd door koning Willem-Alexander. Ze ontvingen een koninklijke onderscheiding, het beroemde lintje. Maar wat houdt het in om iemand te ridderen? Alles wat met die vraag samenhangt komt aan bod in de nieuwe vaste tentoonstelling ‘Ridderorden en onderscheidingen’, met daarin grote én kleine verhalen over verschillende ridderorden en mensen die onderscheiding kregen in binnen- en buitenland. Het zijn verhalen over inzet, trouw en verdienste.
Queens by Andy Warhol
De wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol (1928-1987) maakt in 1985 de iconische serie ‘Reigning Queens’ met daarin zestien zeefdrukken van vier vorstinnen. Naast koningin Beatrix worden ook Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koninkrijk, koningin Margrethe II van Denemarken en koningin Ntombi Twala van Eswatini, voormalig Swaziland, afgebeeld. Deze vier vorstinnen waren destijds de enige regerende koninginnen ter wereld. Ze zijn te zien in de popart-tentoonstelling ‘Queens by Andy Warhol’.
Paleis Het Loo
Geuren en kleuren van het najaar
Ridderorden en onderscheidingen (permanent)
Queens by Andy Warhol
(12 oktober t/m 1 januari)
Koninklijk Park 16, Apeldoorn
Info: paleishetloo.nl