Piemonte, de Italiaanse regio aan de voet van de Alpen, heeft het allemaal: imposante bergen, schitterende meren en glooiende heuvels bedekt met prachtige wijngaarden. De streek is de bakermat van de kostbare witte truffel en van ’s werelds grootste wijnen.
De rivier Tanaro stroomt als een levensader langs de vele wijngaarden en is bepalend voor het bijzondere terroir in Langhe en de authentieke wijnen die er worden gemaakt. De unieke wijnserie San Tanaro vormt een eerbetoon aan de rivier en laat weer eens zien waarom Piemonte in het algemeen en Langhe in het bijzonder tot de top van wijnwereld behoren. Graag stellen we je daarom voor aan de authentieke grootheden van San Tanaro: Italiaanse wijnen die je bijblijven.
San Tanaro Barolo: klassiek en expressief
Koning der wijnen en wijn der koningen. Uit Barolo, het wereldberoemde wijngebied in de heuvels van Langhe, komt de gelijknamige en wereldberoemde rode wijn Barolo. De wijn is gemaakt van de druif Nebbiolo die zo ongeveer alleenheerser is aan de oevers van de Tanaro. De druif heeft zich na de oogst eerst ruim anderhalf jaar teruggetrokken op eiken om daarna in de fles verder op smaak te komen. In die tijd heeft deze koning zich gehuld in een granaatrode mantel die bij elke beweging aroma’s van rood fruit, zwoele kruiden en een stoer vleugje leer en tabak verspreidt. Krachtige en vorstelijke Barolo, met een grandeur die indruk maakt. Ook op de wijncritici van het vermaarde Gilbert & Gaillard die deze koning der wijnen een gouden medaille omhangen.
San Tanaro Nebbiolo: ‘kleintje Barolo’
Net als zijn grote broer is deze San Tanaro gemaakt van de druif Nebbiolo, perfect gerijpt in de heuvels van Langhe. Deze wijn wordt liefkozend ook wel ‘kleintje Barolo’ genoemd, maar laat je niet misleiden door die naam. Want deze authentieke Italiaan is dan wel klein van prijs, maar groots van smaak. Dat bewijst de gouden medaille wel, die deze San Tanaro Nebbiolo kreeg omgehangen door Gilbert & Gaillard. Vol zondoorstoofd rood fruit tegen een achtergrond van cederhout en tabak, met subtiele aardse tonen die herinneringen ophalen aan een in herfsttooien gehuld bos. Krachtig en vorstelijk als zijn grote broer, robuust en toch verleidelijk van smaak. Dé ideale wijn voor wie wil genieten van grote Italiaanse wijnen, maar daar niet de hoofdprijs voor wil betalen.
San Tanaro Bianco: wit en wonderschoon
Dat de rivier Tanaro niet alleen een uniek stempel drukt op de inheemse blauwe druif Nebbiolo, bewijst deze loepzuivere San Tanaro Bianco, gemaakt van de van oorsprong Franse druiven Chardonnay en Sauvignon Blanc. De druiven doen aan de kalkrijke oevers vol minerale elementen de prachtigste aroma’s op. De Piemontese wijnmakers hebben de druivenrassen afzonderlijk van elkaar laten fermenteren. De Chardonnay in moderne roestvrijstalen tanks, de Sauvignon op houten vaten. Pas na de rijping zijn ze samengevoegd en dat geeft deze Bianco de aroma’s van rijpe appel, citrus en mango. In de mond valt een puur en fris zuurtje op dankzij gele appel, mango en sinaasappel. In de afdronk klinkt een licht bittertje door, subtiel afgerond door een perfect vleugje hout.
WIJN-SPIJS COMBINATIES
Koning der wijnen met de diamant uit de keuken
Piemonte is niet alleen een bedevaartsoort voor de liefhebber van grote Italiaanse wijnen, ook de Piemontese keuken trekt smulpapen van over de hele wereld aan. Vooral in de herfst, als er truffel op het menu staat. Wereldberoemd is de Tuber magnatum Pico, de witte truffel van Alba. De delicatesse wordt ook wel de diamant van de keuken genoemd en is, met een prijs die soms hoger ligt dan de goudprijs, de duurste ter wereld. Toch wordt de witte truffel in de herfst in vrijwel elk gerecht dat uit de Piemontese keuken komt gebruikt: van pasta en risotto tot vlees en gebakken ei. Een glas Barolo maakt het culinaire verwenmoment standaard compleet.
What grows together goes together
Een Barolo of Nebbiolo is ook de perfecte tafelheer als er gestoofde kalfswang of gegrilde kalfsnieren op het menu staan. Ook Tournedos Rossini met truffelschaafsel en een wijn gemaakt van de druif Nebbiolo vormen een hemelse combinatie. Logisch, want what grows together goes together. Dat verklaart waarom Barolo en Porcini zo grandioos samengaan. Porcini, ook wel eekhoorntjesbrood genoemd, is de koning onder de paddenstoelen en heeft in de Piemontese keuken een ereplaats naast de truffel. En ligt er een Ribeye op de grill? Trek dan alvast een fles Barolo of Nebbiolo open. Succes gegarandeerd!
Wonderschoon en levendig wit
Vis zul je in Piemonte niet veelvuldig op het menu zien staan. Wel wordt ansjovis graag en veel gebruikt in groenteschotels als Peperoni alla Piemontese en de klassieke Bagnet Verd: de groene saus die bestaat uit een combinatie van peterselie, knoflook, ansjovis, eigeel, brood, olijfolie en wijnazijn. Staat er vis of vlees én vis op tafel, dan adviseren wij een witte wijnazijn voor de Bagnet Verd en een mooie witte wijn met frisse zuren in het glas. De wonderschone en pure San Tanaro is levendig genoeg om evenwicht te bieden aan de zoute ansjovis en heeft de perfecte frisheid om een Trota alle Piemontese – juist: forel bereid op Piemontese wijze – naar een nog hoger niveau te tillen.
Maak nu heel voordelig kennis met de unieke wijnen uit de serie San Tanaro. Ga naar wijnvoordeel.nl/san-tanaro, vul de code VILLA in en geniet tot 50% korting op deze authentieke en indrukwekkende Italiaanse wijnen.
San Tanaro Barolo van € 26.99 voor € 14.99
San Tanaro Nebbiolo van € 13.99 voor € 6.99
San Tanara Bianco van € 13.99 voor € 6.99
www.wijnvoordeel.nl/san-tanaro
De getoonde acties zijn niet van toepassing op reeds geplaatste bestellingen | Druk- en/of typefouten voorbehouden | Geldig t/m 17 september 2020 of zolang de voorraad strekt | De code is niet in te wisselen i.c.m. andere actiecodes | Geen 18, geen alcohol.