Gisteren vond de uitreiking van de Michelinsterren plaats in het DeLaMar in Amsterdam. Vorig jaar verkregen zij reeds de groene Michelinster, die voor het eerst werd geïntroduceerd om restaurants met een duurzame gastronomie in het zonnetje te zetten. Triptyque, gerund door chef-kok Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz in Wateringen verkreeg dit jaar een groene ster. Triptyque is een van de slechts elf restaurants in Nederland met een groene Michelinster. Met hun boeken Restaurant De Kas, van het land op het bord, Groente! en Groente menu’s kun je ook thuis aan de slag met deze Michelin-waardige recepten.
In hun eerste boek Restaurant De Kas, van het land op het bord nemen chefs Wim de Beer en Jos Timmer je samen met hun huisfotograaf Rinze Vegelien letterlijk mee van plant tot het bord: van de kwekerij in Amsterdam en hun tuin in de Beemsterpolder naar het restaurant waar ze 80 onweerstaanbare groenterecepten voor thuis prijsgeven.
Koken op de manier van De Kas betekent vers, lokaal, met respect voor de natuur en niet nodeloos ingewikkeld. Denk aan gepofte bietjes met lavendel en bramen of ajo blanco met sperziebonen, wilde perzik en basilicum of een dessert met aardbeien, verveine en banketbakkersroom.
‘Heerlijke, verse en verfijnde gerechten van het briljante team van De Kas. Jos en Wims kookkunsten en De Kas zijn genieten geblazen – dit is een prachtig boek.’ – Jamie Oliver
Restaurant De Kas | Van het land op het bord | Jos Timmer & Wim de Beer | 9789021575315 | €39,99
Groente Menu’s
In Groente Menu’s laten sterrenchef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz zien hoe je thuis veelzijdige gerechten maakt met groente en duurzame producten. In dit kookboek vind je volledige tafels, vol met passende, lekkere gerechten met uiteraard groente in de hoofdrol. Zo hoef je niet na te denken hoe je de afzonderlijke gerechten wil combineren. Uiteraard zijn de recepturen ook heerlijk om afzonderlijk te bereiden.
Van een tafel met Italiaanse twist met Gnocchi met spinazie, Groene asperges en pittige tomatensaus, Gevulde portobello met risotto en Salade radicchio en een Indo-tafel met Sajoer bajem, frikadelpan en Kwee klepon tot inspiratie voor de allerlekkerste hapjes en drankjes tijdens borreltijd.
Niven en Virginie over Groente Menu’s: “Waar wij in het restaurant onze gasten graag verrassen met mooie groentegerechten en verrassende combinaties, vind jij in dit boek goed te bereiden, heerlijke, duurzame mogelijkheden voor thuis.
Groente Menu’s | Etentjes voor thuis van Nederlands beste groentechef | Niven Kunz & Virginie van Bronckhorst-Kunz | 9789021588162 | €29,99