Dankzij hun overzichtelijke grootte bieden de Zwitserse steden zowel levenskwaliteit als stedelijke flair. Goed bewaarde historische kernen, meesterwerken van moderne architectuur en ontelbare groene plekjes: je vindt het allemaal op een paar vierkante kilometer. We nemen je mee op een ontdekkingstocht door Basel, Bern, Luzern, Zürich, Lausanne en Genève. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze heerlijke Zwitserse steden!
Ontdek museumstad Basel
Met 40 musea biedt deze cultuurstad voor genieters de hoogste ‘museumdichtheid’ van het land. Internationaal bekende musea, zoals het Kunstmuseum Basel, het museum van de met ijzer werkende beeldhouwer Jean Tinguely, de Fondation Beyeler en het Museum der Kulturen lokken net zo als de talrijke galerieën en kleine theaters. In Basel gevestigd zijn onder andere het Symfonieorkest en het Kamerorkest Basel, alsook het Musical Theater met internationale producties. Op de planken van het Theater Basel en het Schauspielhaus is een breed scala aan klassieke en moderne opvoeringen te vinden.
Bovendien beschikt Basel over een fraaie binnenstad, moderne architectuur en de Rijn, die je uitnodigt tot verpozen. Basel is de oudste universiteitsstad van Zwitserland. Historische symbolen van de stad zijn het grote marktplein met het rijkversierde stadhuis van rode zandsteen, en de laat-romaans-gotische domkerk. Op een wandeling door de oude binnenstad, langs boetiekjes en antieke boekenwinkels, maar ook winkels van moderne designers, is het de moeite waard even iets naar het Läckerli Huus te gaan om de traditionele Basler honingkoek te proberen. Basel heeft oog voor traditie en staat tegelijkertijd open, hetgeen blijkt uit de vele moderne bouwwerken van gerenommeerde internationale architecten als Herzog & de Meuron, Mario Botta, Diener & Diener en Richard Meyer.
Luzern: stad, meer en bergen
Verscholen in een indrukwekkend bergpanorama ligt Luzern, toegangspoort tot centraal Zwitserland, aan het Vierwoudstrekenmeer. De stad is dankzij haar bezienswaardigheden, de veelzijdige winkels, de unieke ligging aan het meer en de nabijgelegen bergen voor een uitstapje naar de Rigi, de Pilatus of de Stanserhorn doel van veel groepen en individuele gasten op hun reis dwars door Zwitserland.
Het stadsbeeld van Luzern wordt gekenmerkt door de overdekte, middeleeuwse kapelbrug, die met de beschilderde panelen tot een van de oudste overdekte houten bruggen van Europa wordt gerekend. Een ander symbool van de stad is de middeleeuwse stadsmuur Museggmauer, die op één toren na in zijn oorspronkelijke weerbare vorm bewaard is gebleven.
Bern: UNESCO-werelderfgoed
Er is nauwelijks een andere stad die haar historische trekken zo bewaard heeft als Bern, de hoofdstad van Zwitserland. De oude binnenstad van Bern staat op de lijst van UNESCO-wereldcultuurgoed en heeft met 6 kilometer arcades, de zogenaamde gaanderijen, een van de langste tegen het weer beschermde winkelpromenades van Europa. Uniek is de middeleeuwse sfeer van de stad met de talrijke bronnen, zandsteengevels en historische torens. Het mooiste uitzicht over de door de Aare omstroomde oude binnenstad biedt de verhoogde rozentuin boven de Bärengraben of het platform van de 101 meter hoge Münstertoren. Steil omlaag vallen de voormalige wallen en bastions naar de rivier af. De boetiekjes, bars en kleinkunstpodia van de oude binnenstad, gedeeltelijk in keldergewelven, en de kleine straatcafés trekken zowel inwoners als toeristen aan. Ondanks het goede openbare vervoer verkent men de oude binnenstad van Bern het best lopend.
De grootste verzameling werken van kunstenaar Paul Klee ter wereld bevindt zich in het Zentrum Paul Klee aan de rand van de stad. Het Albert Einstein Haus getuigt van het verblijf van de fysicus in Bern aan het begin van de 20e eeuw. Van het Historisches Museum, via het Kunstmuseum, het Schweizerische Alpine Museum tot aan het Museum für Kommunikation heeft Bern veelsoortige musea te bieden.
Zürich: creatieve designstad
Deze kosmopolitische stad aan het water combineert een creatief stadsleven met prachtige natuur. Talloze evenementen, een veelzijdig aanbod aan musea, een eigen foodfestival en het levendigste nachtleven van Zwitserland: Zürich is dag en nacht een bruisende stad. En wie op zoek is naar ontspanning, is in minder dan een uur in de Zwitserse bergen. Zürich is het economische en educatieve centrum van Zwitserland. Deze stad in het hart van Europa biedt alle voorzieningen van een kosmopolitische metropool, zonder haar natuurlijke karakter te verliezen. Zürich behoort al jaren tot de steden met de hoogste levenskwaliteit ter wereld. Het is een “boetiekstad”: je vindt hier alles wat steden te bieden hebben, maar dan klein en fijn.
Zürich is avant-garde: niet alleen dada, maar ook de tassen van Freitag en het wereldberoemde lettertype Helvetica komen uit Zürich. Voor innovatie zorgen tegenwoordig de onderzoekers van de prestigieuze Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) en bedrijven als Google en Disney Research. In Zürich vind je ook een van Europa’s grootste kunsthogescholen: de Zürcher Hochschule der Künste. Creativiteit krijgt hier dan ook alle kansen en instellingen als het Kunsthaus, Haus Konstruktiv en het Designmuseum richten er de schijnwerper op.
Lausanne: perfecte mix van kunst, cultuur en ontspanning
Lausanne, de op een na grootste stad van Zwitersland, gelegen aan het Meer van Genève, koppelt een dynamische zakenstad aan de ligging van een vakantieoord. De hoofdstad van het kanton Vaud is bovendien een levendige universiteitsstad en populaire congresplaats. De ligging van Lausanne is zeer schilderachtig: geen wonder dat het Internationale Olympische Comité sinds 1914 hier is gevestigd. De stad is op drie heuvels gebouwd, wordt omgeven door wijnbergen en heeft het Meer van Genève aan de voeten. Aan de overkant rijzen de indrukwekkende Savooise Alpen op. De bezienswaardige oude binnenstad is grotendeels autovrij. Steegjes met cafés en boetiekjes kenmerken het straatbeeld in de middeleeuwse stadskern.
De oude binnenstad wordt gedomineerd door de kathedraal, die als indrukwekkendste vroeg-gotische bouwwerk van Zwitserland te boek staat. Lausanne was meer dan een millennium bisschopszetel. Rondom de kathedraal zijn winkelstraten te vinden, net als in het mooie havenkwartier Ouchy. De enige metro van Zwitserland verbindt de verschillende stadswijken en vergemakkelijkt de mobiliteit in de tegen een heuvel gelegen stad.
Genève: internationale flair
Verscholen tussen de nabijgelegen Alpentoppen en de heuvelrug van de Jura ligt de Franstalige stad Genève, in de bocht waar de Rhône het Meer van Genève verlaat. Met zijn humanitaire traditie en grootsteedse flair wordt de Europese zetel van de VN en hoofdzetel van het Rode Kruis ‘Hoofdstad van de Vrede’ genoemd.
Het symbool van de ‘kleinste metropool ter wereld’ is de Jet d’Eau, een fontein met een 140 meter hoge straal aan de rand van het Meer van Genève. Op de rechteroever van het meer bevinden zich de meeste grote hotels en veel restaurants.
Boven de linkeroever troont de oude binnenstad, het hart van Genève, met het winkelcentrum. Hij wordt gedomineerd door de kathedraal St. Pierre, maar het eigenlijke centrum van de oude binnenstad is de Place du Bourg-de-Four, dat wordt beschouwd als oudste plein van de stad. Kades, wandelpaden langs het meer, ontelbare parken, drukke steegjes in de oude binnenstad en elegante winkels nodigen tot flaneren uit. Een van de best bewaard gebleven oude straten is de Grand-Rue, waar Jean-Jacques Rousseau werd geboren. De ‘Mouettes’, een soort watertaxi, maken de overtocht van de ene naar de andere oever eenvoudig, en grotere schepen nodigen tot een boottocht op het Meer van Genève uit.
Meer informatie over deze én andere Zwitserse steden vind je op MySwitzerland.com/steden