In oktober vindt voor de zeventiende keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema Oost/West inspireerde honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om vele uiteenlopende – uiteraard coronaproof – activiteiten door heel Nederland én online te organiseren. De hele agenda van de Maand, met 450 activiteiten, staat nu online.
Oost/West
In oktober 2020 neemt de Maand van de Geschiedenis je mee op wereldreis. Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen van vroeger die je helpen om nu te begrijpen: over ontmoetingen tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt, tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer. In tijden van corona en #BlackLivesMatter ontdekken we hoe sterk we met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk zijn, waar ter wereld we ons ook bevinden, en hoe deze connecties door de eeuwen heen tot stand zijn gekomen.
Talloze activiteiten – dit jaar zowel fysiek en volgens de richtlijnen van het RIVM als online – geven inzicht in de historische context van de wereld van vandaag. Zo toont de theatrale stadswandeling Future For The Past hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden, met performances van Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal organiseren in oktober wekelijks speciale Oost/West-rondleidingen, waarbij je de collecties in een nieuw licht ziet.
Van Noord naar Zuid en van Oost naar West: in iedere provincie is iets te beleven tijdens de Maand. Zo haalt Museum Veere in Zeeland twee zwarte bedienden, Cupido en Sideron, uit de schaduw van stadhouder Willem V. Zij reisden mee met diens bezoek aan Zeeland, maar wie waren deze mannen en hoe waren ze terechtgekomen bij de stadhouder? De geschiedenis van zwarte bevrijdingskinderen staat centraal tijdens een lezing in De Domijnen in Sittard. Hoe was het voor deze kinderen om met een donkere huidskleur op te groeien in een naoorlogs, katholiek en nagenoeg wit Limburg?
Voor wie zijn huis niet kan of wil verlaten is er ook genoeg te ontdekken. Zo leer je met een webinar van het Heerenveen Museum alles over de opvallend moderne ideeën van Ferdinand Domela Nieuwenhuis over de koloniën. Tijdens een reeks minicolleges van het Rijksmuseum van Oudheden ga je op ontdekkingstocht langs de Nederlandse Rijn en leer je alles over de Romeinse tijd in ons land.
Erfgoedfestival
Tijdens de Maand van de Geschiedenis zendt radioprogramma OVT (VPRO) traditiegetrouw wekelijks uit vanaf een historische locatie. Dit programma geeft op zondagochtend 27 september het startschot voor de Maand. Vervolgens trapt het Erfgoedfestival af. Hiervoor lieten tien kunstenaars, onder wie Akwasi, Marike Jager en Paulien Cornelisse, zich tijdens een residentie inspireren door tien erfgoedlocaties in Gelderland en het thema Oost/West. Het resultaat van hun verblijf is online te volgen tijdens de Maand van de Geschiedenis.
Abdelkader Benali schrijft essay
Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay wordt dit jaar geschreven door de gelauwerde auteur Abdelkader Benali. In Reizigers van een nieuwe tijd beschrijft hij het ongelooflijke verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst treedt van de Barbarijse zeerovers.
Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2020 voor de negende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar zeventiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #OostWest.