De ‘wow’ factor Rolf Bröring over zijn jarenlange ervaring als architect
Soms wandel je door de stad, of bezoek je een museum en overvalt je het gevoel iets bijzonders te zien of mee te maken. Je voelt een kriebel in je nek, kippenvel op je arm of je wordt gewoon even vrolijk en blij. Als ontwerper ben ik op zoek naar deze ervaring; de ‘wow’ factor.
Als het lukt om de opdrachtgevers deze ‘wow’ te laten ervaren dan is mijn missie geslaagd. De vraag is natuurlijk hoe we daar terecht komen, als opdrachtgever en architect samen. Het lukt soms ook niet in één keer en voel ik bij de ontwerppresentatie meteen waar verbetering mogelijk is. Dan helpt een bespreking van het plan om weer een nieuwe koers te kiezen.
Wat maakt dan die ‘wow’ factor is natuurlijk de grote vraag. Als ontwerper ga ik dan ook op mijn eigen ‘wow’ af. Het is met 30 jaar architectuurervaring niet moeilijk om snel een leuke woning te tekenen. De oplossingen, vorm en sfeer die men vraagt kan ik vlot uitschetsen. Maar dat is niet hetzelfde, dan mist er nog iets zoals een ziel. Waarschijnlijk zal een AI-gegenereerd ontwerp ook zo aanvoelen. Alle vragen die je stelde aan de AI-chatbot zijn pri- ma ingevuld want alle ruimtes zijn meegenomen, de stijl klopt, het is een landelijk modern ontwerp, maar er mist iets…
De ‘wow’ zit ergens in de combinatie en afwisseling van alle onderdelen, zoals de afmetingen (proporties) van vlakken en de kleur en textuur van de materialen. Tijdens het ontwerpen schaaf en poets ik net zolang tot die ‘wow’ verschijnt. Soms is het er meteen, soms is het een langdurig proces. Het zal schrijvers en schilders ook zo vergaan.
In de bouwwereld is het extra bijzonder dat je die ‘wow’ twee keer kunt ervaren. Eerst bij de ontwerppresentatie en daarna nog eens als de steigers rondom de bouw zijn weggehaald. Dan staat het ontwerp daar ineens in volle glorie en heb je die ervaring weer! Dat daar een intensief traject tussen zit zal niemand verbazen. Het is een flinke klus om architectuur van tekentafel naar de bouw te krijgen en het daar ook gebouwd te krijgen zoals het was bedoeld. Dat maakt het vak ook afwisselend, want het is heel prettig om af en toe het bureau te kunnen verlaten om op de bouw in zon of regen af te stemmen en te overleggen.
‘Het staat of valt met goede voorbereiding, zowel in de planfase als tijdens de bouw’
Architect Ralf Bröring
Het staat of valt met goede voorbereiding, zowel in de planfase als tijdens de bouw. Welke eisen en grenzen heeft de gemeente? Welke bouwtechniek gebruiken we, hoe kunnen we het groen en duurzaam maken, toekomstgericht en levensloopbestendig? Welke apparatuur zal het huis ver- warmen en koelen en welke energiebronnen gaan we gebruiken?
En past dat dan ook nog allemaal binnen het bouwbudget?
Ik ga graag een jaar of twee na oplevering en verhuizing nog een keer op bezoek. Mensen zijn dan wat gewend en het nieuwe is er dan vanaf. Dan hoor ik vaak de ‘wow’ terug in terloopse opmer- kingen over het prachtige licht dat soms bij een bepaalde zonnestand binnenvalt bijvoorbeeld, of het plezier dat men had met de familie op het overdekte terras. Of men rijdt na een vermoeiende werkdag de oprit op en is weer even verrast door schoonheid van huis en tuin. Het is een mooi vak.
Meer informatie: broring.nl