Heeft u er wel eens aan gedacht om van uw huis een Smart Home te maken? “Waarom dan?” zult u denken. Het kost veel geld, is gedoe, ik weet er niet genoeg van af, kan ik dat wel bedienen? Allemaal terechte vragen waarop een simpel antwoord bestaat: een goed Smart Home bespaart geld, maakt uw leven makkelijker, leeft met u mee en is bedoeld om u te ondersteunen. Niet andersom.
Ieder huis heeft al een klein domoticasysteem: de CV-thermostaat. Deze regelt automatisch de temperatuur zodat het aangenaam warm is. Laat dit nu ook makkelijk kunnen met de verlichting! Verlichting aan- en uitdoen en dimmen, in het ritme van de dag mee. Zonwering zorgt voor een verkoeling, rolluiken voor veiligheid. De bediening gaat geheel automatisch, op tijdklok, de stand van de zon of een andere conditie die ermee van doen heeft. Bij het inregelen van de woning denkt u aan scènes zoals in het theater: de scène avondeten vraagt een andere omgeving dan de scène tv kijken of schoonmaken. Als we dan gaan slapen, gaat met één druk op de knop alle verlichting waar nodig rustig uit en misschien de hal, trap en badkamer alvast aan. Geen gedoe met een rondje door het huis om alles los aan of uit te zetten. Echt! Als u ontdekt hoe simpel en aangenaam dat is, wilt u nooit meer anders.
Wakker worden met muziek in plaats van een wekker: met het eerste ochtendlicht gaan de gordijnen als wekker een klein stukje automatisch open. Een veel rustiger begin van de dag, geen stress. Misschien wel met de klanken van Radio 4 op de achtergrond in het weekeinde of de laatste nieuwsupdate van BNR vlak voor het opstaan door de weeks. Belt er iemand aan, dan ziet u op uw smart telefoon direct wie het is, zonder naar de deur te moeten. U kunt bij afwezigheid zelfs toegang geven, bijvoorbeeld voor de buren om de plantjes water te geven of de schoonmaker binnen te laten. Allemaal voorbeelden van een huis dat met u mee leeft. En dan hebben we het nog niet over energie. Door op het juiste moment de stroomverslinders aan of uit te zetten, bespaart u energie of gebruikt u in het beste geval de eigen PV-opbrengst optimaal. Het is slechts een kwestie van de processen in huis optimaal inregelen. Door bijvoorbeeld de vriezer kouder in te stellen, maar enkel overdag aan te zetten, gebruikt deze de eigen zonnestroom (gratis) en hoeft deze dus niet ‘s nachts aan te staan, wat veel duurder is.
Natuurlijk hoeft niet alles; per situatie kijkt u samen met een installateur wat zinvol, wenselijk en mogelijk is. Hieruit volgt een advies met kostenindicatie. Hierover reeds voor de (nieuw)bouw nadenken is goedkoper dan achteraf dingen installeren. Maar wees gerust, ook in een bestaande woonomgeving kan bijna alles met de oplossingen en sturing van digitalSTROM: een systeem dat alle componenten met elkaar laat ‘praten’ via het stroomnet over 230 volt. Het is geen draadloos systeem, dat allerlei ongemakken met zich meebrengt. En toch is er geen hak- en breekwerk nodig om te installeren. Tijdens de bouw aanbrengen is makkelijker, maar achteraf is geen probleem. En omdat alles aan elkaar bedraad is, zal er geen uitval, storing of vertraging zijn in de uitvoering van opdrachten. De betrouwbaarheid is maximaal. De functies van digitalSTROM omvatten verlichting, verwarming en koelen, toegang, beveiliging, ventilatie en schaduw. Er zijn directe samenwerkingen met bekende merken voor verschillende van de genoemde functies.
Sonos – muziekoplossing waarmee u in alle ruimten in huis muziek kunt laten klinken, maar ook gesproken opdrachten. Als het eten klaar is, kunt u de kinderen roepen, of in alle kamers de deurbel laten klinken zodat u de bezorger niet mist met dat verwachte pakketje. Of wat dacht u van blaffende honden laten horen als er aangebeld wordt en u niet thuis bent?
Philips Hue – Witte of kleur-verlichting kunt u functioneel door uw Smart Home laten bedienen. Gezellig eten heeft immers een andere kleur dan schoonmaken of koken. U kunt de verlichting van kleur laten veranderen als de deurbel gaat, het alarm afgaat of het tijd is om van huis te gaan voor een afspraak. Visuele informatie dient zo als extra reminder van een activiteit die aandacht vraagt.
Eagle One – Een slimme videodeurbeloplossing om te weten wie er aanbelt, zonder de deur open te hoeven doen. Als u niet thuis bent, kunt u zien wie er voor de deur staat en eventueel een gesprek voeren voor een nieuwe afspraak of instructie geven om een pakket elders af te geven. De camera kan ook gebruikt worden voor NVR-beveiliging.
Wilt u een keer vrijblijvend advies en kijken wat er in uw woning slimmer kan? Of heeft u bouwplannen en bent nieuwsgierig naar de mogelijkheden en het kostenplaatje? Neem contact op met Woon IoT voor een afspraak.
Meer informatie: wooniot.nl