Niets zo’n vrij gevoel als wonen aan het water. ‘Eiland’ – nieuwbouwwoningen zien we overal in Nederlandse woonwijken verschijnen en ze zijn enorm gewild. Maar is (deels) wonen aan het water nu écht zo idyllisch, of kleven er toch ook wat nadelen aan? Je zult namelijk volledig afhankelijk worden van raamhor partijen en hordeuren. Want wat er langs het water zweeft en kruipt, wil je niet binnen hebben.
De natuur altijd dichtbij
Allereerst: water werkt ontspannend. Het klotsende geluid is heel kalmerend en tijdens de winter, met een beetje geluk tegenwoordig, woon je direct aan het ijs. En de natuur, die ervaar je veel intensiever langs het water dan verder daarvandaan. Dat is enerzijds heel prettig en anderzijds kent het zo zijn nadelen, vooral voor mensen die van uitslapen houden. Want waterhoentjes, die maken al vanaf het vroege ochtendgloren kabaal, met hun kenmerkende, zeer luide ‘tok’ geluiden .. en onderlinge ruzies. Broedende waterhoentjes zijn heel fel!
Maar ook je woning wordt vochtiger door het water. Wel kan het zo zijn dat je woning van binnen sneller klam aanvoelt als je ‘s nachts de ramen open laat staan tijdens de zomer. Deuren kunnen klemmen in huis en plakplint van het laminaat kan zelfs sneller los gaan laten.
Insectenoverlast
Maar nog serieuzer en min of meer ‘ernstiger’ is de insectenoverlast. Langs het water krioelt het van de muggen, in veel ernstigere mate dan wanneer je gewoon in een woonwijk woont. ‘s Zomers ga je niet onbezonnen met blote armen en benen buiten zitten. Heb jij niets met/ of tegen insecten en sta je er vrij laconiek in, dan is er geen vuiltje aan de lucht echter. Want reken ook maar alvast op veel spinrag. Niets om je te ontmoedigen, maar wel realistisch om rekening mee te houden.
Deze laconieke houding is sowieso aan te bevelen wanneer je langs het water woont. Want iedereen die in de buurt van water leeft kent het: een dode vis ligt ergens te stinken in de directe omgeving. Deze lucht kan wéken aanhouden. Het komt voor, maar het is ook weer geen schering en inslag, alleen wel handig om rekening mee te houden.
Koelere leefomgeving
Rond, of pal aan het water, krijg je ook meer te maken met optrekkende damp ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. Wat enerzijds heel fijn is, want warme zomeravonden koelen makkelijker af langs het water, dan ergens in een gewone woonwijk. Voor mensen die van koelte houden, is wonen aan het water best een pre! Alleen je krijgt wel te maken met vocht. Maar, en dat is het goed nieuws, hier kun je vrij gemakkelijk iets aan doen door een airco aan te schaffen.
Een airco is geen luxe, vergeet dat beeld: airco’s verwarmen namelijk ook. Tegenwoordig schaffen steeds meer mensen een airco aan om te verwarmen, dan om te koelen (een airco kan beide namelijk). De airco ontvochtigd een ruimte, daarom druipt de buitenunit ook altijd water uit. Verwarmen met een airco is voordeliger dan de CV gebruiken. Voel je dus vooral niet bezwaard om een airco (wat een warmtepomp is) aan te schaffen. Met jouw airco ben je energiezuiniger bezig dan je buren die op gas stoken.