Ethiopië is met Tracon Tradin de winnaar van de Best of the Best Award in het kader van de 7e Ernesto Illy International Coffee Award. De prijs, vernoemd naar de visionaire leider van illycaffè en de zoon van de oprichter van het bedrijf, viert het werk dat het bedrijf al 30 jaar lang iedere dag doet: zij aan zij met koffieboeren de beste duurzame koffie aan te bieden die er is.
De prijs werd aan de winnaar uitgereikt door illycaffè-voorzitter Andrea Illy, tijdens een evenement in het Palazzo Colonna in Rome. De winnaar werd verkozen door een onafhankelijk panel van negen deskundigen, die de beste partijen van de oogst 2021-2022 onderzochten via een blinde proeverij van 27 koffiesoorten uit negen landen: Brazilië, Costa Rica, El Salvador, Ethiopië, Guatemala, Honduras, India, Nicaragua en Rwanda. Onder de negen deskundigen bevonden zich experts zoals Kaamil Ahmed, journalist bij het Britse dagblad The Guardian; Nereo Ballestriero, tweevoudig winnaar van Best Bar in Italy Award; Maddalena Fossati, hoofdredacteur van de maandbladen La Cucina Italiana en Condé Nast Traveller; Jaquelin Adriana Medinilla Del Aguilla, koffieproever van Guatemala’s National Coffee: Sunalini Narayan Menon, “Asia’s First Lady of
Coffee” en de eerste vrouw in Azië die professioneel koffieproever werd; Vanusia Maria Carneiro Nogueira, CEO van de International Coffee Organization; Josè Redondo Vega, redacteur van de Stuttgarter Zeitung; en Margaretha Reuten en Petrus Kools, die zich in hun restaurant Da Vinci in Maasbracht al 29 jaar toeleggen op meesterlijk koken.
De coöperatie CoopeAtenas uit Costa Rica won de Coffee Lovers’ Choice award, toegekend door een panel van consumenten die in de weken voorafgaand aan het evenement in illy-cafés in Triëst, Milaan, Parijs, Londen en San Francisco blinde smaaktests van de koffiemonsters uitvoerden en hun voorkeuren rangschikten. Andrea Illy, voorzitter van illycaffè, legt uit: “Elk jaar viert de Ernesto Illy International Coffee Award de beste illy-koffieboeren. Dit jaar stemden consumenten voor een koffie uit Midden-Amerika, terwijl de technische jury de voorkeur gaf aan een Afrikaanse koffie. Koffie geproduceerd op zeer uiteenlopende werelddelen en gekenmerkt door verschillende profielen, maar verenigd door dezelfde toewijding om kwaliteitskoffie op een duurzame manier te produceren. En dit is precies de eigenschap die onze producenten over de hele wereld verenigt.”
Kwaliteitskoffie op een duurzame manier produceren’
Ter gelegenheid van de Ernesto Illy International Coffee Award werd het Palazzo Colonna, een waar juweel van de Romeinse barokstijl, in een uniek licht geplaatst, waarbij de pracht van de zalen werd gecombineerd met de geschiedenis en de aroma’s van koffie. Eenmaal voorbij de rode loper gingen de gasten voor foto’s door naar Sala Gialla en vervolgens naar Sala della Cappella, waar ze de 27 finalisten ontdekten die streden om de prestigieuze Ernesto Illy International Coffee Award 2022. Vervolgens gingen ze naar Sala dei Primitivi om te genieten van een optreden van kunstenares Giulia Berardinelli, die een doek beschilderde met koffie. Het evenement werd voortgezet in Sala dei Ricami, waar de gasten zich konden onderdompelen in de aroma’s van de koffie van de finalisten, en werd de avond afgesloten in de Sala dell’Apoteosi di Martino V met een tentoonstelling van negen schilderijen van negen verschillende kunstenaars, die elk een van de negen koffieparadijzen uitbeeldden. In de prachtige Sala Grande vond het galadiner plaats voor de 200 gasten van het evenement.
‘s Middags waren vertegenwoordigers uit de koffiewereld al bijeengekomen op de Capitolijnse heuvel om deel te nemen aan een seminar genaamd “De toekomst van de koffiesector: financieringsmogelijkheden om klimaatverandering te bestrijden en de veerkracht van boeren op te bouwen”, georganiseerd door illycaffè in samenwerking met de International Coffee Organization, in samenwerking met de FAO en de gemeente Rome. De deelnemers volgden een debat over milieu- en sociale kwesties in de koffiewereld, gehouden door een panel van experts en gemodereerd door Gerardo Patacconi, Chief of Operations voor de International Coffee Organization Gerardo Patacconi. Panelleden die ideeën en programma’s bespraken, waren onder meer Andrea Illy, Máximo Torero Cullen (hoofdeconoom van de FAO), Vanusia Nogueira (uitvoerend directeur van de ICO), Chris Brett (hoofd agribusiness-specialist bij de Wereldbankgroep), Andrea De Marco (expert industriële ontwikkeling bij UNIDO), Renate Hahlen (EU-afgevaardigde), Francisco
Rubio (IFAD) en Nuno Santos (Senior Economist bij FAO).