Simon Rutte start in 1872 zijn eerste eigen zaak in hartje Dordrecht, nu precies 150 jaar geleden. Er is in die tijd nauwelijks iets veranderd. Distilleerderij Rutte stookt haar gins en jenevers op dezelfde plek waar Simon ooit begon. Nog steeds kleinschalig en met uitsluitend natuurlijke ingrediënten.
Hoe het allemaal begon
Simon Rutte, de vierde generatie van een oud distillateursgeslacht, besluit samen met zijn vrouw een eigen zaak te starten. Het is voorjaar 1872; Dordrecht heeft een belangrijke functie als handelsstad aan de drukbevaren Merwederivier. Simons vader, brandersknecht in Rotterdam, kwam al in 1830 naar de stad, omdat er volop werk was voor vakmensen. Zijn zoon Simon wil geen knecht blijven. Hij heeft honderd ideeën. Na tien jaar stoken voor anderen koopt hij dan ook zijn eerste eigen zaak. Eindelijk kan Simon maken wat hij zelf wil. Hij is gefascineerd door al het moois wat de natuur te bieden heeft: specerijen uit het verre Oosten, lokale kruiden, wijn die in vaten verkocht wordt in de havens van Dordrecht en bessen uit de Biesbosch, het waterrijke natuurgebied naast de stad. Hij gaat aan de slag met likeuren en bitters; al snel volgen korenwijnen en jenevers. Simon leidt zijn zoon Anton op, die in 1918 gin toevoegt aan het assortiment. Simons kleinzoon Jan gebruikt de lege wijnvaten voor de eerste houtgerijpte jenevers. En zo voegt iedere generatie iets toe aan het uitgebreide portfolio, maar vooral aan de botanical-kennis. Het creatieve karakter van de familie is heel belangrijk geweest voor dit bijzondere bedrijf.
Botanical distiller
Het mooie is dat er tientallen recepten bewaard zijn gebleven, zodat ook vandaag de dag nog voortgeborduurd wordt op de producten en kennis van toen! Rutte wordt ook wel een botanical distiller genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat er natuurproducten verwerkt worden: vruchten, kruiden, specerijen, noten, wortels, bloemen – alles wat lekker ruikt of smaakt. De geur en smaak wordt eruit gehaald middels distillatie of extractie. Die halffabricaten worden dan weer verwerkt in een gin, likeur of jenever.
Producten
Het is uniek dat Rutte nog steeds op dezelfde plek is gevestigd én er vrijwel niets veranderd is. Het pand is de afgelopen twee decennia volledig gerenoveerd, maar verder is alles bij het oude gebleven; de methoden én de botanicals. Al gaat Rutte ook met de tijd mee. Zo is er de hippe Dutch Dry Gin met biologische botanicals en handgeschilde sinaasappelen voor een frisse gin-tonic of cocktail. Ook maakt Rutte veel whiskyachtige jenevers.
Bent u een whiskydrinker? Rutte daagt u uit een Nederlands product te proberen. Houtgerijpte jenever lijkt namelijk erg veel op whisky. Rutte heeft een ruim assortiment. Zo is de Single Malt Genever een 100% moutwijnjenever, waarvan de moutwijn geheel uit gerst is gestookt, zoals dat bij een malt whisky het geval is. Gerst geeft een licht aroma van chocolade en karamel aan de gedistilleerde vloeistof. De gerstemoutwijn is minimaal 4 jaar lang op nieuwe vaten van Amerikaans eiken gerijpt. Het enige verschil met malt whisky is dat aan een jenever botanicals toegevoegd mogen worden. Rutte heeft hiervoor ‘gebeide’ gebruikt, een distillaat dat al generaties lang door de familie Rutte gestookt wordt. Dit distillaat bevat naast de jeneverbes ook engelwortel, iriswortel en koriander. De botanicals zorgen, samen met de gerst en het hout, voor een warm, complex product, met een licht zoetje en de afdronk van toast.
Cocktails en mixdranken
De gin van Rutte won al vele prijzen, onder andere beste nieuwe gin wereldwijd in 2016 en beste Nederlandse gin in 2021. De gin bevat naast verse sinaasappel en jeneverbes ook frisse kardemom en bladselderij. Met name door de selderij is deze gin anders dan andere: frisser en een tikkeltje hartig. Heerlijk in een gin & tonic, maar ook in bijzondere cocktails zoals de Basil Smash. De uitvinder van deze bijzondere cocktail is de Duitser Joerg Meyer, eigenaar van een van de beste bars ter wereld, Le Lion in Hamburg. Inmiddels is deze cocktail bezig met een opmars in de hele wereld. Joerg Meyer gebruikt de Nederlandse Dutch Dry Gin van Rutte voor zijn creatie.
Recept: Basil Smash cocktail
Benodigdheden
Een flinke handvol basilicum
30 ml versgeperst citroensap
20 ml suikersiroop
60 ml Rutte Dutch Dry Gin
Bereidingswijze
Kneus de basilicumblaadjes met takje en al met een vijzelstamper in een cocktailshaker. Zo komt de smaak van de
basilicum vrij. Voeg citroensap, suikersiroop en gin toe aan de shaker. Vul de shaker met ijs en schud tot de beker ijskoud aanvoelt. Schenk de inhoud uit over een fijne zeef in een met ijsblokjes gevuld glas. Garneer de Basil Smash cocktail met een basilicumblaadje en serveer.
Bezoek de authentieke winkel, distilleerderij en Proefkamer
Wie in de buurt is: loop even binnen bij Rutte. De winkel van toen bestaat nog en is onveranderd. Op zaterdag kunt u bovendien zonder reservering een kijkje
nemen in de distilleerderij: om 15.00 en om 16.00 uur. Voor een uitgebreider bezoek kunt u terecht waar vroeger de familie woonde, in de sfeervolle Proefkamer. U kunt hier een proeverij boeken, maar ook een workshop gin of likeur maken bijvoorbeeld. Sinds kort is er ook een workshop cocktails maken. Een ideaal uitje voor een groep collega’s of vrienden: leuk, lekker en leerzaam.
Meer informatie: rutte.nl