Restaurant Foer op de Cruquiusweg in Amsterdam Oost bestaat vijf jaar en kiest voor een nieuwe aanpak. In de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een voortrekker in de duurzame, lokale en plantaardige gastronomie. Het is een plek waar je komt voor een rijke culinaire ervaring, maar ook verrast wordt door de gedachte achter het eten. Want Foer draait op een sterke ideologie: lokaal, innovatief, geïnspireerd op de natuur. Het foerageren zit niet alleen in de naam, maar in het gehele DNA van het restaurant. Dat vraagt om een nieuwe benadering van het menu. dat nog meer draait om het hier, het nu en de seizoenen. Om minder dier en meer smaak. Daarom stapt Foer over op een dynamisch à la carte menu. Ervaar het zelf als een van de eersten tijdens het 5-jarig bestaan op 22 en 23 november!


Foerageren
Chef-eigenaar Steven Broere en diens team hebben een duidelijke visie op hoe in hun optiek gastronomie zou moeten zijn. Broere is geen kok van origine. Hij studeerde economie en vertrok naar Kopenhagen. Bij het wereldberoemde restaurant Kadeau** op het eiland Bornholm leerde hij alles over foerageren (wildpluk), de lokale flora en fauna en hoe die optimaal te verwerken tot de meest verrassende gerechten en condimenten. De opgedane kennis en bracht hij na zijn terugkeer in Nederland tot leven in Foer Amsterdam.
‘Foer streeft ernaar het optimale te halen uit optimale seizoensingrediënten,’ aldus Broere. ‘We werken met eigen wildpluk en gerichte inkoop van kleine telers. De keuken is grotendeels plantaardig, het kleine deel vlees en vis is afkomstig van duurzame leveranciers, waarbij we ernaar streven om elk deel van het dier te gebruiken.’ Negentig procent van de inkoop komt uit Nederland. Dat betekent ook, dat niet alles altijd beschikbaar is. We willen het tegenovergestelde zijn van de Albert Heijn. Niet alleen in onze benadering van het product, maar ook in die van ons team, leveranciers en andere partners: wij streven naar duurzame relaties.’
Smakenbibliotheek
Als je werkt met het beste uit het seizoen is het ook zaak om al het goede afkomstig uit maanden van overvloed te verwerken voor de koudere maanden. Door gebruik van fermentatie, inleggen, drogen en andere technieken werkt het team van Foer het hele jaar door vooruit. Dat kost tijd, maar levert veel kennis op die nu na vijf jaar experimenteren, innoveren en ontwikkelen, ervoor gezorgd heeft dat het team all vaardigheden in huis heeft om uit de mooiste ingrediënten het beste te halen. Foer heeft in die vijf jaar een enorme catalogus aan ingrediënten opgebouwd. Ingelegde wildpluk, miso, koji, kruidenpoeders, fermenten: een bibliotheek aan lokale smaken. Hierdoor kan de keuken op hoog niveau duurzaam en lokaal werken, en dus het optimale halen uit optimale (seizoens-)producten.
Nieuw menu
Nu Foer volwassen is, is er ruimte voor een nieuwe aanpak. Het huidige meergangenmenu biedt niet altijd genoeg ruimte om de optimale producten van het moment te bieden. Daarbij komt dat sommige producten een heel korte periode waarin ze daadwerkelijk op hun állermooist zijn. Om het allerbeste product van het moment nóg beter op het bord tot zijn recht te laten komen, hebben Broere en zijn team er daarom voor gekozen om over te stappen naar een dynamisch á la carte menu. Zo creëert Foer de mooiste gerechten met het beste uit de natuur én uit hun eigen smakencatalogus. De nieuwe menukaart wordt feestelijk gelanceerd op het vijfjarig bestaan op 22 en 23 november 2024.
Agenda Foer:
(3 & 11 november – Flores (Nijmegen) x Foer; een gecombineerd menu van twee restaurants die elkaar vinden in de liefde voor foerageren en fermenteren.)
22 & 23 november – Foer 5 jaar; een 5-gangen first & forward jubileum menu
24 november – Foer 5 jaar; burgers & bubbels
Meer info en reserveringen klik hier.