De liefhebber van gelagerde dranken heeft het allang door, jenever is terug van weggeweest. Vroeger geassocieerd met vooral senioren die alleen jonge jenever dronken, tegenwoordig heeft het een veel bredere fanclub inclusief de fervente whisky drinker. Een goede gelagerde jenever doet immers qua complexiteit niet onder van een whisky. basis is namelijk gelijk: Mooie kopergestookte moutwijn die op eikenhouten vaten heeft gerijpt. Sterker nog, jenever heeft iets wat whisky niet heeft: botanicals. Door botanicals toe te voegen, kan een ongekende speelsheid en diepgang in smaak worden gecreëerd. Zo ook bij de nieuwe Single Barrel editie van Hooghoudt: de Aged PX 7 years. Om precies te zijn 2810 dagen gelagerd op een oud Pedro Ximenez sherry vat waarbij de bestaande smaakelementen zijn versterkt door de inzet van unieke botanicals.
Hooghoudt is al meer dan 134 jaar en 5 generaties bevlogen op zoek naar de beste geuren, kleuren en smaken uit de natuur. Ze laten zich hierbij niet tegenhouden door conventies, maar zoeken juist de grenzen op waardoor ze binnen traditionele categorieën nieuwe, relevante smaakbelevingen kunnen neerzetten zonder de bestaande liefhebber af te schrikken. Deze gelagerde jenever met een basis
‘2810 dagen gelagerd op een oud Pedro Ximenez sherry vat ’
van 100% moutwijn uit een mix van gerst, rogge en tarwe is hier het bewijs van. De donkere, zoete sherry die ervoor in het vat heeft gezeten geeft enorm veel smaak aan op zichzelf al complexe moutwijn. De meeste distilleerderijen zouden hier waarschijnlijk zo min mogelijk aan willen veranderen. Maar hier laat de passie en het ambacht van Hooghoudt zich zien. In plaats van genoegen te nemen met de spirit zoals deze uit het vat komt, hebben ze de prachtige smaken op een hoger niveau getild met unieke distillaten van gerookte aardbei, abrikoos, bergamot, Hollandse jeneverbes en kruidnagel. Dit versterkt de bestaande volzoete smaakelementen en geeft de Aged PX 7 years tegelijk een uniek, zeer fruitig en licht rokerig karakter. Het PX-vat met nummer 1031 waar de complexe moutwijn 7 jaar op heeft gelagerd is destijds zorgvuldig uitgekozen en heeft een inhoud van ongeveer 450 liter.
Martijn Keesmaat, Commercieel Directeur bij Hooghoudt (openingsbeeld): ‘Waar bij de meeste andere hout gelagerde categorieën het product af is als het uit het vat komt, begint het voor jenever hier pas: Het karakter van de spirit kan geaccentueerd worden of er kan juist een verassende twist aan gegeven worden. De kunst van het stoken, lageren, distilleren en blenden van botanicals in combinatie met de belangrijke rol die jenever in de Nederlandse geschiedenis inneemt, maakt gelagerde jenevers een unieke categorie. De overtreffende trap van ambacht, smaak én historie.’
De Hooghoudt PX 7 Years heeft volzoete, krachtige geurtonen van krenten, rozijnen, cacao en uiteindelijk geroosterde amandelen die langzaam naar de oppervlakte komen. In de smaaktonen zijn gedroogde dadels, een lichte houttoets en karamel terug te vinden.
Toch heeft de Hooghoudt PX ook een fris element. Citrus, abrikoos en rijpe aardbei. En dan het lichte rookje, echt een unieke smaakbeleving met een fijne complexe en lange afdronk.
De Hooghoudt PX is op vatsterkte 56,9% is gebotteld, niet gekleurd en non chill filtered. Slechts 542 flessen kwamen uit het vat en deze zijn exclusief te koop bij de ambassadeur slijters van Hooghoudt. 134 jaar vakmanschap en passie die in een fles samenkomen.
Over Hooghoudt
Hooghoudt is de eigenzinnige familie distilleerderij uit Groningen. Een 134 jaar oude startup die vol passie smaken, kleuren en geuren uit de natuur haalt. Al vanaf dag één zijn ze continu op zoek naar een nieuwe definitie van gedistilleerde dranken. Hooghoudt inspireert, experimenteert en innoveert, en maakt hiermee de jenever categorie relevant voor een breder publiek.
Meer informatie: hooghoudt.nl