Voorafgaand aan de langverwachte opening van FONDA deze herfst, blikt het bekroonde ontwerpbureau A-nrd terug op het ontwerp van KOL, het eerste Londense restaurant van de gerenommeerde Mexicaanse Chef Patron Santiago Lastra, dat tot het 17e beste restaurant ter wereld behoort. Het in Londen gevestigde designbureau A-nrd zette er met hun maat gemaakte meubels en interieurontwerp hun meest meeslepende concept tot nu toe neer.
Michelinchef Santiago Lastra
KOL, Santiago Lastra’s eerste en baanbrekende restaurant opende haar deuren in 2020 in Marylebone, Londen. Door Britse ingrediënten te combineren met de tradities, technieken en smaakcombinaties van Mexico, benaderde Lastra – die trainde in Parijs en daarna bij Mugaritz in Spanje en Noma Copenhagen trainde, alvorens hij in 2017 het voortouw mocht nemen bij de pop-up Noma Tulum – de Mexicaanse keuken op een manier zoals nooit eerder is gedaan. Maïs, cacao en gedroogde chilipepers haalt Lastra uit Mexico, die hij combineert met puur Britse ingrediënten die je in geen enkel traditioneel Mexicaans gerecht zult tegenkomen. Ondanks dat de opening plaatsvond in een lastige periode die getekend werd door diverse lockdowns werd al snel duidelijk dat Lastra iets heel bijzonders had gecreëerd. De Michelinster in 2022 was de eerste bekroning, de 17e plek op San Pelegrino’s gerenommeerde World’s 50 Best Restaurants het definitieve bewijs.
Rijk, gelaagd en kleurrijk design
Na reizen door Mexico-Stad, Oaxaca en Yucatan om de nuances van de Mexicaanse cultuur en kunst te onderzoeken, brachten A-nrd oprichter Alessio Nardi en creatief partner Lukas Persakovas de geest van het levendige land tot leven in het twee verdiepingen en vierhonderd vierkante meter tellende pand aan de schilderachtige Seymour Street met een rijk en gelaagd materiaal- en kleurenpalet dat de inherente bescheidenheid van Mexico weerspiegelt. Bij binnenkomst worden gasten direct ondergedompeld in een authentiek ontworpen omgeving. De interieurarchitectuur van KOL is sterk geïnspireerd door het werk van Luis Barragán, met stucwerk muren in verschillende tinten die de ruimte karakteriseren. Het kleurenpalet is een ode aan de straten van Mexico, met afwisselende tinten geel, roze en verbrande oranje. Het vloerontwerp, gemaakt van betonnen platen omlijst door dubbele rijen eikenhouten planken, is een interpretatie van de vloer buiten de bibliotheek van Mexico-Stad.
Het interieur van KOL is grotendeels op maat gemaakt. De met de hand gebeeldhouwde eikenhouten welkomstbalie, ontworpen door A-nrd, is het eerste contactpunt dat de expertise van het studio in productontwerp toont. Aan de muur hangt een groot op maat gemaakt doek van de beroemde Mexicaanse kunstenaar Fernando Laposse, speciaal voor het project gemaakt. Dit grootschalige, op maat gemaakte ontwerp is gemaakt met bescheiden maïsschillen die in een marqueterie-effect zijn hergebruikt. In de hoofddinerruimte staan drie keuken-eilanden centraal, waardoor een theatrale maar huiselijke sfeer ontstaat. De keuken-eilanden zijn ook gemaakt van handbewerkt eikenhout met gepatineerde metalen oppervlakken. Ventilatie is discreet verborgen in een op maat gemaakt houten frame. Ter aanvulling op de ruimte, strekken gerecyclede iepenhouten baldakijnen zich uit naar het plafond en dragen tafelgerei en servies.
Naast de keuken-eilanden splitst de stucwerk muur zich om de sterren van de KOL-keuken te onthullen: de vuurplaats en de comal-oven. Met de hand gemaakte Britse kleitegels bedekken het hele gebied, waardoor de traditionele Mexicaanse Tezontle vulkanische rots tegels worden opgeroepen in de ware geest van KOL: Mexicaanse ziel, Britse ingrediënten. Een verbrande oranje stucwerk muur met een uitgebreide installatie van Mexicaanse artefacten, verzameld tijdens het veldwerk en daterend uit de jaren 1900, creëert een aardse achtergrond voor het keuken theater. De stoelen zijn rondom de eilanden verspreid. KOL’s meubilair is volledig gecreëerd door A-nrd studio in samenwerking met ambachtslieden in Italië en het Verenigd Koninkrijk. De meubelcollectie focust zich op subtiele details en natuurlijke materialen en verwijst naar de modernistische esthetiek die door heel Mexico te vinden is. Een mix van op maat gemaakte cabines met monolithische bases, fauteuils en tafels in verschillende vormen en maten zijn gemaakt van een mix van donker gebeitst eikenhout, travertijn en zacht leer in staalblauwe en kastanjebruine tinten.
Fernando Laposse
De tafels zijn een mix van geslepen zilver travertijnsteen en eikenhout dat met de hand is geschaafd om tactiliteit toe te voegen. De stenen tafelbladen lijken te zweven, met geaccentueerde in elkaar grijpende pootdetails. De eikenhouten stoelen hebben ook dezelfde met de hand geschaafde afwerking en strak leren bekleding, terwijl de vensterbanken meer sculpturale stukken zijn met travertijn blokken als basis en een hangende leren rugleuning. Vanuit het hoge stucwerk en het houten balkenplafond hangen koperen hanglampen boven de vensterbanken. Organisch van vorm, hebben de hanglampen subtiele textuureffecten en bieden een warme sfeervolle gloed. Om de look en feel van het interieur te verbeteren, voegt een mix van planten een biophilic laag toe aan het ontwerp.
Op de benedenverdieping maakt een ronde glazen trap een dramatisch visueel statement. De afdaling wordt gekenmerkt door een spiraaltrap van ruw staal en eikenhout, omhuld door gegolfde panelen van met de hand geblazen glas in heldere en amber tinten, geïnspireerd op de historische gebouwen in de wijk Roma van Mexico-Stad. Hangende kleilampen en planters door Mexicaanse ambachtslieden accentueren de hoogte, voegen tonale diepte toe aan de trommel en moedigen gasten aan om naar de kelder te gaan. Hier bevinden zich KOL’s Mezcaleria en Chef’s Table. De privé Chef’s Table DIning Room is geïnspireerd door de grote modernistische Mexicaanse herenhuizen die A-nrd in Oaxaca zag, met rauwe texturale materialen en een Wabi-esthetiek. Een vloer-tot-plafond betonnen afwerking wordt alleen onderbroken door een hergebruikte houten parketvloer en blootgestelde donkere eikenhouten balken. Het decor is minimaal en de muren zijn in de ware geest van KOL doorbroken met een mix van authentieke Mexicaanse volkskunst en eigentijdse Britse ambachtelijke objecten. Donker eikenhouten kozijnen voegen een strakke moderniteit toe aan de ruimte en verbinden de eetkamer met een privé chef’s keuken, waardoor achter-de-schermen toegang wordt gegeven tot de creatie van KOL’s veelgeprezen menu, en een afgesloten patio met een installatie van weelderig groen.
Een door A-nrd grote op maat gemaakte tafel zet de taal van de interieurarchitectuur voort. Twee met de hand geschaafde eikenhouten planken zijn samengevoegd door een centrale betonnen loper om een gedeelde tafel te creëren voor maximaal 22 gasten, gecombineerd met stoelen bekleed met groen leer. Om ervoor te zorgen dat designdetails door het twee verdiepingen tellende restaurant lopen om een vertrouwd en verbonden interieur te creëren, hangen vier lange zeshoekige hanglampen, ontworpen door A-nrd en vervaardigd door Fernando Laposse uit maïsschillen, boven het centrale zitgedeelte om de ruimte te verlichten.
Naast de Chef’s Table brengt de levendige Mezcaleria een Mexicaanse kustsfeer naar Londen. Het gebruik van natuurlijke materialen – gerecycled houten vloeren, op maat gemaakte caned booths, zeegras lampen – voegen warmte toe aan de ruimte en contrasteren met de monolithische betonnen bar met hergebruikte eiken balkinzetstukken. Zowel de Mezcaleria als de Chef’s Table worden geaccentueerd door geselecteerde kunstwerken – afwisselend Mexicaanse volkskunst en eigentijdse Britse ambachtelijke objecten in ware KOL-ethos.
De nauwe samenwerking met Santiago Lastro aan het concept voor KOL, was het belangrijk voor A-nrd om een ruimte te creëren die authentiek was en vrij van clichés. De ruimte, net als het menu, roept emoties van warmte en huiselijkheid op en onderschrijft de bekroonde expertise van het studio binnen zowel interieur- als productontwerp.