In het historische kaaspakhuis in Woerden, worden speciaal geselecteerde kazen gerijpt tot een sublieme smaak. Exclusieve kazen die inmiddels brede bekendheid genieten; van de business class van British Airways tot het Walt Disney World Resort in Orlando.
Hoe de kazen aan hun unieke smaak komen? We brachten een bezoek aan het kaaspakhuis in Woerden dat tot de nok vol ligt met kazen die hier langdurig gerijpt worden. Het is het laatste kaaspakhuis van ons land waar het klimaat op natuurlijke wijze wordt beheerd. Dat betekent dat op een zomerse dag de deuren en ramen van het 100 jaar oude pakhuis gesloten zijn. Maar op de regenachtige dag in mei waarop wij langskomen, kan je vanaf de geopende ramen aan de achterzijde uitkijken over de Oude Rijn, waarover in het verleden het kaastransport met boten gedaan werd.
De kaasmeester die ons rondleidt laat ons zien hoe het microklimaat, de natuurlijke variaties in temperatuur en luchtvochtigheid, verantwoordelijk zijn voor de bijzondere ontwikkeling van de smaak, de geur en de textuur. Het valt ons op dat de tijd hier lijkt stil te hebben gestaan, enkel het achtergrondgeluid van een radio verhuld dat we niet in de vorige eeuw gestapt zijn. Gekleed in witte stofjassen zien we hoe de kaasmeesters met de hand de kazen keren en poetsen. Niets wordt hier gedaan om het rijpingsproces te versnellen, waardoor de jongste kazen die het pakhuis verlaten pas hun verblijf verlaten als ze ook echt de gewenste smaakontwikkeling hebben gehad die Reypenaer zo kenmerkt.
De kazen zijn in ons land te koop bij de bekende groothandels, bij geselecteerde kaasspeciaalzaken en op de meeste luchthavens voorbij de douane. Wij weten in ieder geval wat we komende maand meenemen in onze handbagage; Reypenaer V.S.O.P.; onze favoriet uit de aansluitende proeverij.
Ook jezelf of andere verwennen met een puntje Hollandse kaastraditie? Via deze link kan je het gehele assortiment online bestellen of bezoek net als ons het historische kaaspakhuis tijdens een besloten rondleiding.