Museum MORE viert het tienjarige bestaan met de tentoonstelling ‘Reality Check | 10 jaar MORE, 10 jaar realisme’, met daarin werk van meer dan 50 hedendaagse kunstenaars van jong tot oud, van gevestigd tot net afgestudeerd en werkend in de meest uiteenlopende media: schilderkunst, fotografie, video, installatie, sculptuur, tekening en grafiek. Het belangrijkste criterium: het werk is in Nederland gemaakt in de tien jaar dat Museum MORE bestaat.
[Inzet: Jemima de Jonge, Nog (Still), 2022, installatie, collectie kunstenaar]
Gedurende het tienjarige bestaan van het museum heeft het realisme een grote vlucht genomen. Maar wat zijn begrippen als ‘realiteit’ en ‘werkelijkheid’? Onze tijd wordt gekenmerkt door een overweldigende veelheid aan beelden en informatie. Fact-checking is van groot belang. Artificial intelligence toont ons een kunstmatige realiteit, maar ‘alternatieve waarheden’, gefotoshopte beelden en Instagramfilters vliegen ons om de oren. De vraag naar ‘echtheid’ was zelden zo groot en dus vraagt onze tijd om een reality check.

Reality check
In een tijd waarin veelheid en authenticiteit onbevattelijk en ondoorgrondelijk zijn geworden, biedt realisme een mogelijkheid om stil te staan bij wat echt is. Kunstenaars als Wolfgang Messing, Caja Boogers en Daniela Schwabe reflecteren op de hedendaagse beeldcultuur. Kunstenaars als Esiri-Erheriene Essi, Anya Janssen, Kaili Smith en Dion Rosina brengen juist verhalen die lang niet zijn gezien in beeld. De werkelijkheid blijkt van tijd tot tijd juist niet het volledige verhaal te vertellen. Er blijken veel parallelle werelden te bestaan. Om de verschillende realiteiten van de kunstenaars in beeld te vangen worden zo’n beetje alle technische middelen van verleden, heden en toekomst door elkaar heen gebruikt. Van olieverf op doek, keramiek (bijvoorbeeld van Koos Buster en Kira Fröse) en textiel (Joyce Overheul, Leonie Schneider) tot de digitale schilderijen van Sidi El Karchi en een 3D-geprinte sculptuur van Telmo Pieper.
Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met een essay door conservator Sito Rozema. Hij beschrijft het hedendaags Nederlands realisme aan de hand van kunstenaars in de tentoonstelling. De 50 kunstenaars lichten hun blik op het realisme in de tekst toe (Engels/Nederlands, Uitgeverij Waanders).
•
T/m 8 juni
Info: museummore.nl
Gratis entree met Museumkaart of Vriendenloterij VIP-pas.

Detail 2024_38, collectie
kunstenaar, foto Henni van Beek

Erik Mattijssen | Merrily, merrily, merrily, merrily
Erik Mattijssens overzichtstentoonstelling ‘Merrily, merrily, merrily, merrily’ lijkt op het eerste gezicht vrolijk en speels, net zoals dit ogenschijnlijk vrolijke liedje. Op den duur kreeg dat lied echter een donkere ondertoon door gebruik in (cult)films. Zo besluipt je bij Mattijssens schijnbaar vrolijke en melancholische onderwerpen een vervreemdend gevoel. Zijn kleurrijke poppenkastpoppen, huishoudspullen en interieurs die hij schildert en tekent op groot en klein formaat roepen gaandeweg een gevoel van beklemming op. Onder het oppervlak schuilt een krokodil die bij volle maan in dromenland plots zijn bek kan openklappen. De tentoonstelling brengt zo’n 50 werken samen van particulieren, instellingen en musea. Speciaal voor de tentoonstelling maakt Mattijssen een meterslang werk waarin een reusachtige draaimolen het onderwerp is.
13 april t/m 26 oktober
Museum More
Hoofdstraat 28, Gorssel
Info: museummore.nl
Schattig en kattig
‘Schattig en kattig’ in Kasteel Ruurlo laat zien hoe het de kat vergaat in kunst van nu. Katten fascineren ons al van oude Egyptenaren tot de snoezige kitten uit de westerse romantiek. De harige (anti)helden, liefdevolle maatjes en vreemde snuiters spelen de hoofdrol in schilderijen, tekeningen, sculpturen en (video)installaties uit o.a. Korea, Japan, Brazilië, België, Oostenrijk en Nederland. In de artistieke traditie, ook in internetcultuur en TikTok-video’s, verschijnt de kat in steeds nieuwe vormen. Er zijn zelfportretten met kat, getekende verhalen, grappige textielsculpturen, aaibare tapijten, installaties en zelfs taxidermie. Soms staan vragen over de verhouding van mensen tot tussen verschillende soorten dieren centraal. Katten zien alles, ook politieke geheimen. Toch blijft de kat voor alles ook een aaibare miniatuurtijger. Speciaal voor de tentoonstelling is een Spotify-playlist samengesteld met muziek waarin katten en poezen centraal staan. Van David Bowie’s ‘Cat People’ tot het Kattenduet van Rossini en van ‘Poesje Mauw’ tot The Pussycat Dolls!
9 maart t/m 29 juni
Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2A, Ruurlo
Info: museummore-kasteelruurlo.nl