Op 10 juni is het Wereld Art Nouveau Dag. In Den Haag, Art Nouveau-hoofdstad van Nederland, zijn onder de noemer Art Nouveau Festijn (10 t/m 14 juni) de meeste activiteiten te vinden. Maar ook in de rest van het land, en online is genoeg te beleven voor liefhebbers van deze stijl uit 1900.
Gevarieerd Programma
Op de agenda staan verschillende Art Nouveau-wandelingen in Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Er zijn workshops architectuurfotografie en patroon-drukken d.m.v. zeefdruk of een linoleumsnede. En rondvaarten langs Haagse Art Nouveau architectuur. Daarnaast wijden maar liefst zes musea een tentoonstelling aan Art Nouveau. En er zijn – door de coronamaatregelen nu online – zéér interessante lezingen, literaire podcasts en voordrachten te beluisteren.
De Tentoonstellingen
Nét geopend is de tentoonstelling “Mucha, Meester van de Art Nouveau” in het Steendrukmuseum te Valkenswaard. Voor het eerst in 15 jaar zijn werken van deze kunstenaar weer te zien in Nederland. In het Textielmuseum in Tilburg is de tentoonstelling “Pronkstukken, Tafeldamast van Art Nouveau tot Amsterdamse School” te zien. En ook in het Lalique Museum in Doesburg, Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen, Museum Gouda en Jugendstil Villa ‘Rams Woerthe’ in Steenwijk kan men de sfeer uit 1900 proeven. De Haagse Salon, waar toegepaste kunst uit de periode 1890-1940 valt te bewonderen, houdt tussen 10 en 14 juni open huis.
Vooraf reserveren
Ondanks de beperkingen die het corona-virus met zich meebracht, is het de organisatoren gelukt een bruisend programma neer te zetten. Met man en macht is er gewerkt om alle programma-onderdelen corona-proof te maken. Het complete programma staat nu op http://wereldartnouveaudag.nl. In verband met de corona-maatregelen dienen alle activiteiten van te voren te worden gereserveerd.
Reactie op de consumptiemaatschappij
Wereld Art Nouveau Dag wordt jaarlijks georganiseerd om Art Nouveau-erfgoed onder de aandacht te brengen. Dit erfgoed is relatief jong, en wordt vaak over het hoofd gezien. Maar daar begint langzaam verandering in te komen. Want Art Nouveau is ‘hot’. Dat is niet zo vreemd als men bedenkt dat de stroming eind 19e eeuw is ontstaan als een reactie op de industrialisering en de opkomende consumptiemaatschappij, een herwaardering van de natuur en het ambacht, en een zoektocht naar een nationale identiteit. Dat zijn precies de onderwerpen die ons vandaag ook bezighouden.