Er zijn plekken die je bezoekt en plekken die je in je hart sluit. De Bloemenbeek in het idyllische Twente behoort zonder twijfel tot die laatste categorie. Wat begon als een bescheiden herberg met een schenklokaal, is onder leiding van de familie Strikker uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd Landhuishotel, een restaurant met een Michelinster, een eigen spa en een ongeëvenaarde gastvrijheid. Al generaties lang komen gasten hier om te genieten van de rust, de natuur en de verfijnde keuken. En wie eenmaal geweest is, komt volgens hotelier-eigenaar Raymond Strikker gegarandeerd weer een keer terug.


Een historie van gastvrijheid
Het verhaal van De Bloemenbeek begint rond 1908, toen een zekere familie Morsink hier een boerderij met een schenklokaal c.q. gelagkamer stichtte. In 1966 kocht de familie Strikker het pand en zette een nieuwe koers in. De stal werd omgetoverd tot een restaurant en het pension werd gestaag uitgebreid. Onder de bezielende leiding van zoon Raymond Strikker – sinds 1988 ook aan het roer – groeide De Bloemenbeek uit tot een viersterrenhotel dat de Twentse gastvrijheid als geen ander belichaamt. ‘Mijn ouders hadden een stelregel. Mijn vader zei altijd: Er komt niemand per ongeluk naar De Lutte. Je moet gasten eerst een reden geven om te komen en daarna vooral om terug te keren!’
Een eetbaar landgoed
Dat advies nam Raymond ter harte. Zijn eerste aanstelling als hotelier en restaurateur was chefkok Michel van Riswijk. Van Riswijk ontwikkelde zich tot SVH Meesterkok en in 2011 werd De Bloemenbeek zelfs internationaal bekroond met een Michelinster en 16/20 punten in de Gault Millau. ‘Michel is in 1988 tegelijkertijd met mij begonnen. Ook onze andere chef de cuisine Vincent Goris – wij hebben sinds 2001 altijd twee chefs gehad – staat hier al vijftien jaar met veel bezieling te koken. Samen hebben ze het landgoed omgetoverd tot een eetbaar paradijs. Wij waren hier al bezig met lokaal inkopen en wildplukken lang voordat dit de norm werd. Onze producten komen direct uit de streek, van geitenkaas en shiitakes tot buffelmozzarella en rundvlees van Twentse boerderijen. We hebben zelfs een eigen imkerij en serveren wijnen die slechts een paar kilometer verderop worden geproduceerd. Die verbinding met de omgeving en onze ‘noabers’ of buren vind ik belangrijk. We willen met De Bloemenbeek niet alleen iets betekenen voor onze gasten, maar ook een positieve impact blijven hebben op de gehele streek!’


Ontspanning in de Twentse natuur
Twente wordt vaak omschreven als “een prachtig stukje buitenland in Nederland” en dat is niet zonder reden. De glooiende landschappen, de kabbelende en meanderende Dinkel en de historische dorpjes en stadjes geven een uniek karakter aan deze streek. Strikker: ‘Het coulisselandschap hier is een mozaïek van bossen, beekjes en weilanden. Je beleeft hier binnen korte afstanden telkens een andere natuur. Het is een plek waar alles van je afvalt.’ Dankzij Strikkers uitbreidingen ligt het hotel inmiddels op een ruim vijf hectare groot landgoed met een Greenhouse, botanische kruidentuin en meerdere kunstwerken, waaronder een monumentale cirkel van Bentheimer zandsteen, de “Twentse Stonehenge”. Fraaie wandel- en fietsroutes brengen gasten langs verborgen pareltjes zoals het Lutterzand, kasteel Singraven en het pittoreske kunststadje Ootmarsum. Voor wie zich liever laat verwennen, biedt De Bloemenbeek een uitgebreide wellness met een heerlijk verwarmd binnenzwembad, sauna’s, tepidarium en een schoonheidssalon. ‘In 1977 waren wij het eerste hotel in Twente met een overdekt zwembad. Inmiddels hebben we een prachtige Spa, waar gasten echt tot rust kunnen komen na een lange wandeling in de natuur.’

FOTO © Robin Hilberink
Een plek met verhalen
De Bloemenbeek is een plek waar geschiedenis en modern comfort hand in hand gaan. Strikker noemt het zelf ‘nonchalant chique’. De oude gelagkamer, waar ooit passanten neerstreken voor een glas en een maaltijd, is nu een gezellige lounge. En datzelfde gevoel van warmte en welkom is nog steeds de kern van de Bloemenbeek-ervaring. De reputatie van het Landhuishotel reikt ver. Niet alleen geniet De Bloemenbeek al jaren internationale faam onder fijnproevers en natuurliefhebbers, ook de topsportwereld heeft het landhuishotel ontdekt. ‘Johan Cruijff en Piet Keizer kwamen hier met het grote Ajax in 1973 al op trainingskamp, en vandaag de dag ontvangen we nationale en internationale voetbalteams en sporters die bij ons hun seizoen beginnen. En statistisch gezien vergroten ze daarmee hun kansen op het winnen van het landskampioenschap aanzienlijk,’ aldus een knipogende Strikker.

Een monumentaal levenswerk
Raymond Strikker heeft De Bloemenbeek de afgelopen 35 jaar op organische wijze zien groeien en bloeien. ‘We blijven vernieuwen. Zeer recent zijn onze hotelkamers gerenoveerd met walk-in rainshowers en privéterrassen en we blijven werken aan duurzaamheid. Ons doel is om dit monumentale bedrijf niet alleen te behouden, maar nog mooier en sterker te maken voor de generaties na ons. Gasten die De Bloemenbeek eenmaal ontdekken, blijven gelukkig nog steeds terug komen met hun kinderen en later met hun kleinkinderen. Want sommige plekken voelen als thuiskomen, zelfs als je er voor het eerst bent geweest!’. Strikker: ‘Een bezoek aan De Bloemenbeek is meer dan een weekendje weg. Het is een ervaring die je mee naar huis neemt en die je telkens weer doet verlangen naar een terugkeer. De gastvrije republiek Twente, wacht op u!’