Het uitgestrekte natuurgebied op de Veluwe biedt al decennialang een scala aan activiteiten, van kunst en cultuur tot wandelen en fietsen. Zelfs gastronomie is in drieduizend hectare aan Natura 2000-gebied niet weg te denken. Verscholen tussen de bomen doemt hier een statige villa op met strak aangelegde Engelse landschapstuinen, die ooit de Graaf van Limburg Stirum toebehoorde. Vanaf 1947 werden de deuren geopend voor het publiek en kreeg het een hotelbestemming met de naam Het Roode Koper, waar gastvrijheid al 77 jaar wordt verheven tot een waar begrip.
Foto’s Fred van de Heetkamp | Tekst Hedwyghe Verbeke
Het landgoed en hotel zijn sinds de opening al trots familiebezit en momenteel in handen van de derde generatie. In de jaren ‘50 speelde enkel het landhuis een hoofdrol met een zitkamer en restaurant op de begane grond en een luttele twaalf hotelkamers verdeeld over de eerste en tweede etage van het huis. In de tientallen jaren na de opening kregen ook alle dependances op het landgoed een functie binnen het hotel. Het koetshuis, de paardenstallen en de butlerwoning werd hervormd tot hotelkamers, waarbij het historische karakter van de gebouwen werd behouden. Tot op heden zijn Yolanda en Jon-Ivar Sörensen, de huidige eigenaren, iedere dag bezig met innovatie, waarbij hun scherpe oog voor de kleinste details nooit verloren gaat.
De liefde voor gastvrijheid en gastronomie is bij Het Roode Koper zichtbaar in de grootste en kleinste details. Alles wordt persoonlijk door Yolanda en Jon-Ivar geselecteerd; van behang tot lampenkap, aanplanting in de tuin en zelfs koffieservies met eigen design. ‘Ons landgoed kent bijzonder veel terugkerende zakelijke en particuliere gasten, waarvan sommigen al sinds de opening van het hotel onze gast zijn. Het is een plek waar jong en oud zich mengen, nieuwe gezichten bekende gezichten worden en tradities ontstaan. Het feit dat wij de eerste keuze zijn voor onze gasten, is wat deze plek ook voor ons zo bijzonder maakt,’ vertellen Yolanda en Jon-Ivar glimlachend.
Door het persoonlijke contact met hun gasten wordt innovatie doelgericht toegepast op het landgoed. Het verwarmde buitenzwembad met naastgelegen poolhouse, gerenoveerd in 2018, is in de lente- en zomermaanden een favoriete plek op het landgoed voor de hotelgasten. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat genieten de gasten van een verfrissende duik in het water en de warme zonnestralen op de luxe ligbedden. De restaurantbrigade ontzorgt de gasten gedurende de dag met verfrissende cocktails, heerlijke wijnen en zomerse gerechten. De keurig onderhouden kunstgrastennisbaan ligt verstopt tussen een zee van rododendrons; tennisballen en rackets zijn zelfs te leen bij de receptie. Voor ruiters en menners is het landgoed geliefd door de zes paardenboxen met twee paddocks, een wasplaats, zadelkamer en vele ruiterroutes in de directe omgeving.
De hotelkamers en suites zijn dankzij het historische karakter allemaal verschillend in grootte, uiterlijk en faciliteiten. De recent vernieuwde wellness-suites garanderen een uitgesproken luxe door de toevoeging van sauna, stoomdouche en whirlpool in de badkamer. Een verblijf met kinderen wordt op dit landgoed uitmuntend gefaciliteerd, van familiesuite met aparte kinderkamer tot kamers met slaapbank of babybed. Er zijn zelfs verschillende hotelkamers waar de trouwe viervoeter van harte welkom is en zelfs zijn eigen hondenmand en drinkbak krijgt. Voor grotere gezelschappen zijn er ook twee privévilla’s. Villa Manegehuis huist drie slaapkamers, wellness, een woonkeuken en omheinde privétuin. Op de rand van bos en heide is Villa Struyckenbergen gelegen, een unieke locatie met zes luxe slaapkamers met elk een eigen badkamer, ruime woonkamer en woonkeuken, Finse sauna en jacuzzi onder de sterrenhemel.
Het hele team laat zich graag inspireren door de wensen van de gast
Het kloppende hart in de statige villa is waar de kennis en kunde van het hele team samenkomen. De inrichting en stijl van het huis mag dan tijdloos en klassiek zijn, maar de beleving is ongeëvenaard modern en opvallend. De gastronomische beleving van Het Roode Koper ligt niet vast in standaardmenu’s en vaste concepten. Het hele team laat zich graag inspireren door de wensen van de gast, zodat ook hier het gevoel van ‘thuis ver weg van huis’ wordt voorgeleefd. Het keukenteam maakt iedere dag weer nieuwe gastronomische menu’s op basis van de best beschikbare producten, vaak uit eigen kas en tuin. Bij de zwarte brigade uit zich dit in cocktails naar eigen recept en een gevarieerde wijnkaart. Het team van de receptie kent de omgeving als geen ander en weet hierdoor de gasten te adviseren in wandel- en fietsroutes, welke Hanzesteden te bezoeken en welke musea absoluut niet gemist mogen worden.
Na het diner nodigt het knisperende houtvuur bij de vuurplaats stilletjes alle gasten uit om te komen luisteren naar de burlende herten. Onder het genot van een warme kop koffie met huisgemaakte friandises bij de koperkleurige vlammen smelten natuur en gastronomie samen in de Roode Koper-beleving.
Meer informatie:
0577-407393