Designbureau “wijzelf”
Voor het interieur schakelden de mannen geen duur designbureau in. Ze namen het heft in eigen handen, gewapend met inspiratie en een flinke dosis nieuwsgierigheid. Jeroen: ‘Robert en ik hebben avondenlang AI gevoed met alles wat we mooi vonden op culinair vlak - van restaurants die we bewonderen tot servies, glaswerk en sfeerbeelden. Dat leverde een schat aan ideeën op, die we hebben vertaald naar een interieur dat precies klopt met wie we zijn. Warm, imperfect en met ziel.’ Het resultaat is een gastropub waar het ritme van de seizoenen, de ruis van gesprekken en de diepte van smaak samenkomen in een warme, ongekunstelde omgeving.
Een gastropub met ziel
Op de kaart: tien tot twaalf bites om te delen of zelf te houden, aangevuld met wisselende menu’s van drie of vier gangen. Altijd seizoensgebonden, altijd met liefde gemaakt. En altijd met wijn die klopt. De kaart telt inmiddels zo’n 150 flessen, waarvan er twintig per glas te bestellen zijn. ‘Iedereen in ons team volgt een wijnopleiding,’ zegt Jeroen. ‘Want wijn is meer dan drinken; het is een verhaal dat verteld moet worden.’ Ook de ingrediënten op het bord en de eigengemaakte gins, icetea’s en limo’s zijn het vermelden waard. Jeroen: ‘We hebben een wildplukster, Monique van Loenen van Monature, die wekelijks de moestuin en de omgeving afstruint op zoek naar vergeten kruiden, invasieve exoten en wat de natuur op dat moment in overvloed geeft, om ons zo dichter bij de seizoenen en de natuur te laten blijven. Dit inspireert onze keuken enorm en daarmee geven we nog meer kleur en diepgang aan onze gerechten.’
Muiden terug op de culinaire kaart
Voor Muidenaren voelt Ruis aan de Sluis alsof een stukje historie is hersteld. Voor bezoekers van buiten is het een nieuwe reden om het vestingstadje te ontdekken. ‘Voor veel mensen boven de zestig is dit altijd dé plek geweest om culinair te genieten,’ zegt Jeroen. ‘Dat boek van herinneringen willen we opnieuw vullen.’ Met een eventkalender vol ideeën, van een Oesterfest tot een Sluizenfestival, wil Ruis méér zijn dan een restaurant. ‘Een huiskamer voor Muiden en een bestemming voor bezoekers van ver daarbuiten.’