Ruis aan de Sluis waar historie, vriendschap en smaak samenkomen

Muiden, juli 2025. Het is een zwoele zomeravond wanneer aan de voet van de eeuwenoude zeesluis de deuren opengaan van een nieuwe culinaire bestemming: Ruis aan de Sluis. De plek voelt meteen vertrouwd, alsof het restaurant er altijd al was. En toch is het iets nieuws, iets eigens, geboren uit de vriendschap van twee mannen die hun energie, passie en levenslust niet hebben ingeleverd bij het bereiken van de vijftig, maar juist opnieuw hebben aangewakkerd.


Ruis aan de Sluis Muiden
Een uitgebreide wijnkaart bij Ruis aan de Sluis Muiden
Altijd seizoensgebonden, altijd met liefde gemaakt. En altijd met wijn die klopt

Van leegstand naar levendigheid

Na het vertrek van horecaman Reinier Verwey stond het vermaarde De Doelen, sinds 1729 een baken van gastvrijheid, jarenlang stil. Het karakteristieke pand verloor langzaam zijn glans. Totdat ondernemer Jeroen Hilbrink, bekend van (wijn)platform BRGNDR, zich meldde. Na succesvolle jaren in de nightlife, catering, events en zelfs de kinderopvang - een onderneming met honderd medewerkers - besloot hij zijn hart te volgen. ‘Het begon eigenlijk heel klein,’ vertelt Jeroen. ‘We openden een wijnwinkeltje tegenover De Doelen en organiseerden concerten. Het pand stond al twee jaar leeg. Ik kende de eigenaar en vroeg of we er iets konden doen. Zo ontstond het idee voor een pop-up, samen met Rob. Negen edities later wisten we: dit smaakt naar meer. Laten we een écht restaurant beginnen.’

Twee vrienden, één droom

Voor dat avontuur vond Jeroen de perfecte partner in zijn goede vriend Robert Peppelenbos. De voormalig chef-eigenaar van toonaangevende Amsterdamse zaken als Neuf, Stout en het legendarische Gouden Reaal was na de verkoop van zijn laatste zaak niet direct op zoek naar een nieuw project, maar deze kans was ook voor hem te mooi om te laten schieten. Jeroen: ‘Rob is een ongelooflijk goede chef en een creatieve geest. Hij kookte in topkeukens door heel Europa en ontwikkelde een grote liefde voor alles wat uit zee komt. Hij kan klassieke Franse sauzen tot leven wekken, werken met seizoensproducten, en tegelijk vernieuwend denken. Voor mij is het bijzonder dat we dit samen doen. We zijn allebei de vijftig gepasseerd. Dan kun je ook denken: tijd om rustig aan te doen. Maar wij dachten: dit is hét moment om nog één keer vol gas te geven.’



Designbureau “wijzelf”

Voor het interieur schakelden de mannen geen duur designbureau in. Ze namen het heft in eigen handen, gewapend met inspiratie en een flinke dosis nieuwsgierigheid. Jeroen: ‘Robert en ik hebben avondenlang AI gevoed met alles wat we mooi vonden op culinair vlak - van restaurants die we bewonderen tot servies, glaswerk en sfeerbeelden. Dat leverde een schat aan ideeën op, die we hebben vertaald naar een interieur dat precies klopt met wie we zijn. Warm, imperfect en met ziel.’ Het resultaat is een gastropub waar het ritme van de seizoenen, de ruis van gesprekken en de diepte van smaak samenkomen in een warme, ongekunstelde omgeving.

Een gastropub met ziel

Op de kaart: tien tot twaalf bites om te delen of zelf te houden, aangevuld met wisselende menu’s van drie of vier gangen. Altijd seizoensgebonden, altijd met liefde gemaakt. En altijd met wijn die klopt. De kaart telt inmiddels zo’n 150 flessen, waarvan er twintig per glas te bestellen zijn. ‘Iedereen in ons team volgt een wijnopleiding,’ zegt Jeroen. ‘Want wijn is meer dan drinken; het is een verhaal dat verteld moet worden.’ Ook de ingrediënten op het bord en de eigengemaakte gins, icetea’s en limo’s zijn het vermelden waard. Jeroen: ‘We hebben een wildplukster, Monique van Loenen van Monature, die wekelijks de moestuin en de omgeving afstruint op zoek naar vergeten kruiden, invasieve exoten en wat de natuur op dat moment in overvloed geeft, om ons zo dichter bij de seizoenen en de natuur te laten blijven. Dit inspireert onze keuken enorm en daarmee geven we nog meer kleur en diepgang aan onze gerechten.’

Muiden terug op de culinaire kaart

Voor Muidenaren voelt Ruis aan de Sluis alsof een stukje historie is hersteld. Voor bezoekers van buiten is het een nieuwe reden om het vestingstadje te ontdekken. ‘Voor veel mensen boven de zestig is dit altijd dé plek geweest om culinair te genieten,’ zegt Jeroen. ‘Dat boek van herinneringen willen we opnieuw vullen.’ Met een eventkalender vol ideeën, van een Oesterfest tot een Sluizenfestival, wil Ruis méér zijn dan een restaurant. ‘Een huiskamer voor Muiden en een bestemming voor bezoekers van ver daarbuiten.’

Interieur Ruis aan de Sluis Muiden
Het interieur: warm, imperfect en met ziel
Restaurant Ruis aan de Sluis, Muiden
Eigenaars Jeroen (l) en Robert (r)
Eigenaars Jeroen (l) en Robert (r)
Wij dachten: dit is hét moment om nog één keer vol gas te geven’

Vooruitkijken met lef

De toekomstplannen zijn al even ambitieus. Nog dit jaar opent boven het restaurant een Aziatische gastrobar - de eerste in Muiden. Daarna volgt de verbouwing van de benedenkeuken, met ruimte voor open vuur. En de wijnkelder krijgt een upgrade om tastings en diners een nieuwe dimensie te geven. Jeroen besluit: ‘De historie van dit pand, de vriendschap met Robert, de energie van ons team - het komt hier allemaal samen. Ruis aan de Sluis is geen gewoon restaurant. Het is een ode aan Muiden, aan ondernemerschap en aan de kunst van samen genieten.’


Openingstijden

Maandag: 11:30 - 00:30

Dinsdag/woensdag:
voor de lunch, 11:30 - 18:00

Donderdag t/m zaterdag: 11:30 - 00:30

Zondag: 11:30 - 21:00

ruisaandesluis.nl

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en volg Villa d’Arte