De herfst is aangebroken in de Achterhoek, en dat betekent maar één ding voor de fijnproevers: het wildseizoen is geopend bij Villa Ruimzicht! Dit unieke moment wordt groots gevierd met de lancering van een speciaal wildmenu in het met een groene Michelinster bekroonde restaurant onder leiding van chef-kok Bjorn Massup. Met respect voor de natuur en een liefde voor lokale ingrediënten, heeft Massup een selectie van zes spectaculaire gerechtjes ontwikkeld die het beste van de herfst laten proeven – en dat niet alleen, alle gerechten zijn ook beschikbaar in een creatieve vegetarische variant.
Lokaal, duurzaam, verrassend én vol smaak
Chef Bjorn Massup staat bekend om zijn verrassende combinaties en liefde voor lokale producten, wat hem al snel een groene Michelinster opleverde, een eerbetoon aan zijn duurzame kookstijl. Dit seizoen haalt hij inspiratie uit de uitgestrekte bossen en weilanden van de Achterhoek, waar het wild zijn eigen rol speelt in de seizoensgebonden gerechten. Denk aan prachtige stukken hert, wilde eend en fazant, maar ook aan aardse smaken van paddenstoelen, knollen en herfstgroenten. Voor vegetariërs biedt het wildmenu een smakelijk alternatief, waarbij de smaak en textuur van het bos op een inventieve manier worden vertaald zonder vlees.
Een menu om te ontdekken
Het door Bjorn Massup gecreëerde wildmenu bestaat uit zes zorgvuldig samengestelde impressies met producten uit de eigen streek, die stuk voor stuk een verhaal vertellen van het seizoen. Het liefst gebruikt Bjorn kruiden uit de lokale natuur. We brengen je niet alleen de producten, maar ook het verhaal van de streek en de leveranciers. Dit verhaal kun je aan tafel via de bij het gerecht geserveerde QR-codes ontdekken. Wildklassiekers krijgen een verrassende wending: haas wordt geserveerd met umeboshi pruim, eikeltjeskoffie, ree met geroosterde bloemkool, hazelnoot en dennenappels, de wilde gans met berkenblad, mosterd, kweepeer en zolderspek en de ree met geroosterde bloemkool, hazelnoot en een jus van dennenappels. De vegetarische opties bieden een gelijkwaardige culinaire ervaring met onder meer Achterhoeks gekiemde spelt met tandoori en interpostelein en gnocchi zwarte emmer, met een crème van peulvruchten, Tomasu soja en zwarte kastanje met een tamari van cepes.
Bjorn Massup over een van de absolute uitschieters van dit menu, zijn gerecht met wilde gans: ‘In ons DNA zit dat we binnen onze omgeving zoveel mogelijk circulair werken en alles wat er nodig is om een agrarisch bedrijf op een gezonde manier te draaien ook verwerken binnen onze keuken, dat kan op verschillende manieren. De gans is een plaagdier dat de hele oogst kan verwoesten. Als een vlucht ganzen op agrarisch land neerstrijkt, dan kunnen ze binnen een paar uur alles opgevreten hebben. Daarmee kunnen ze hele oogsten en weilanden ruïneren. Hierdoor is het eigenlijk onvermijdelijk, als je een goed agrarisch bedrijf wilt draaien met goede producten, dat je de ganzen moet beheren. In de Achterhoek gebeurt dat veel door jacht. Wat mij eigenlijk opviel is dat er eigenlijk weinig met de ganzen gebeurde en dat ze veelal vernietigd worden. Zoals we het bijvoorbeeld kennen van Schiphol. Voor ons dus een uitdaging om met de wilde gans aan de slag te gaan. Aan een gans kun je, in vergelijking met bijvoorbeeld een eend, niet zo goed zien hoe oud ze zijn. Ze maken heel veel vlieguren dus een oude gans is ook echt een taai beest. Daarom is een goede bereiding enorm belangrijk. We hebben de gans gepekeld, zacht gegaard en licht gerookt. Daarna vervolgens dun gesneden en opgebouwd als een mabre. Daardoor krijg je een zachte textuur van de gans met een lichte rooksmaak en daarmee een mooie totaalsmaak van de gans bij elkaar.’
Ook aan de wijnkaart is veel zorg besteed. Er wordt samengewerkt met wijnhuizen die veel waarde hechten aan respect voor de natuur en waar mogelijk biologisch en biodynamisch te werk gaan om zuivere wijnen te produceren. De selectie is uitsluitend afkomstig uit Europa waarmee de ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Naast een aantal lokale wijnen van het wijngoed ‘t Montferland is er ook een selectie non-alcoholische dranken, voornamelijk geproduceerd door Jörg Geiger uit de Pfalz (Duitsland) die gebruikmaakt van oude fruit- en groenterassen.
Een unieke beleving in de Achterhoek
Dineren bij Villa Ruimzicht is meer dan alleen een maaltijd; het is een beleving. Dit statige pand, omgeven door groen en rust, biedt het perfecte decor voor een culinair avontuur. De groene Michelinster weerspiegelt de inzet van het team om duurzaam te koken zonder in te leveren op smaak en creativiteit. De passie van chef Massup en zijn team is voelbaar in elk gerecht, en het enthousiasme voor wild en lokale ingrediënten wordt bij elke gang duidelijk. Hier wordt de natuur op een sublieme manier naar het bord vertaald, en het voelt als een eerbetoon aan het seizoen.
Een warm welkom voor iedereen
Met de beschikbaarheid van zowel wild als vegetarische opties is dit menu toegankelijk voor elke gast, of je nu een doorgewinterde wildliefhebber bent of juist de voorkeur geeft aan plantaardige creaties. Dit maakt het wildseizoen bij Villa Ruimzicht niet alleen een culinaire ervaring, maar ook een inclusieve viering van de herfst in al zijn smaken en kleuren. Benieuwd naar dit unieke wildmenu? Kom langs bij Villa Ruimzicht en proef zelf de magie van de herfst in de Achterhoek. Reserveren wordt aangeraden, want het wildseizoen is al volop in gang en de tafels vullen zich snel!a
Go extra Wild met Villa Ruimzichts Wildarrangementen
Beleef jij het wildseizoen graag op diverse culinaire manieren? Dan is het 3-daagse Wildarrangement XL precies wat je zoekt! Een stoer wildmenu met vlees, sauzen en LEV nuttig je bij LEV Foodbar (Bib Gourmand waardering) en een verfijnd en eigentijds wilddiner met alle smaken (dierlijk en niet dierlijk, wildpluk, seizoensgroentes) uit het seizoen bij Restaurant Lokaal (in 2023 wederom bekroond met een Green Star van Michelin en in 2022 met de JRE award “Taste of Origin”). Beide op en top wild maar ieder met hun eigen smaken en bereidingswijzen. Inclusief verblijf in Villa Ruimzicht, heerlijk tussen de verkleurende bomen in het arboretum is dit een knusse plek om je thuis te voelen in de Achterhoek.
Dit arrangement is inclusief:
- Ontvangst met een herfstbiertje en paddenstoelenkroketjes
- 4 gangen wildmenu in LEV Foodbar* (Bib Gourmand van Michelin) op 10 minuten lopen van Villa Ruimzicht
- 6 impressies in ons JRE restaurant Lokaal (In 2023 wederom bekroond met een Green Star van Michelin) met gerechten met dierlijke en niet-dierlijke ingrediënten, wildpluk en/of seizoensgroenten
- 2 overnachtingen in een kamer naar keuze
- Live cooking ontbijt
*LEV Foodbar is op maandag en dinsdag gesloten.
Vanaf € 305,00 per persoon o.b.v. tweepersoonsbezetting en beschikbaarheid
De prijzen kunnen variëren op basis van periode en kamertype, bovenstaande prijs is daarom een vanafprijs (gebaseerd op een verblijf in een Lifestyle kamer)
Het wildseizoen bij Villa Ruimzicht loopt t/m zondag 12 januari 2025.
3-dagen iets te wild? Er is ook een 2-daags arrangement large. Je kunt deze en alle overige arrangementen hier boeken.
Luxe hotel in de Achterhoek
Villa Ruimzicht is zeer centraal gelegen in Doetinchem, binnen 5 minuten ben je in het centrum. Je vindt er veel winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Zin om de Achterhoek te verkennen? Pak een van de (elektrische) fietsen en laat je langs mooie vergezichten, landhuizen en kastelen leiden. Alle 42 hotelkamers hebben een eigen stijl en moderne inrichting waarin de sfeer van het historische gebouw is gecombineerd met eigentijds design en niet één kamer is hetzelfde. Van Waterpretkamers tot romantische boetiek- en comfortabele lifestylekamers